Ευρωπαϊκός στρατός ή ευσεβείς σκέψεις;

Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής

Με αφορμή τη δήλωση Μακρόν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της χωρίς ένα πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό.

*Του Δ. Μιμή


Την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη που έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος  Emmanuel  Macron στο Νίκο Αλιάγα, με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων (1918-2018)  από τη λήξη του μεγάλου πολέμου, είπε: Η Ευρώπη δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της χωρίς ένα πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό. 

Έχουμε δίπλα μας τη Ρωσία που δείχνει ότι μπορεί να μας απειλεί. Και εμείς πρέπει να έχουμε μια Ευρώπη που να υπερασπίζεται μόνη της χωρίς να εξαρτάται από τις Η.Π.Α. Η Ευρώπη, τόνισε, πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της. 

Ο   Emmanuel  Macron κάνοντας   τις δηλώσεις αυτές σαφώς εννοούσε την προστασία της Ευρώπης όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και από Κίνα και Η.Π.Α. Φθάνοντας όμως στο Παρίσι, ο  Αμερικάνος πρόεδρος Donald  Trump       κατήγγειλε τις δηλώσεις του   Emmanuel  Macron για τον ευρωπαϊκό στρατό ως πολύ προσβλητικές  και ότι πρέπει η Ευρώπη να πληρώσει το μερίδιο της στο Ν.Α.Τ.Ο. που οι Η.Π.Α. επιδοτούν ευρέως. Ο Donald  Trump           επιστρέφοντας στις Η.Π.Α. επικρίθηκε από αρκετές προσωπικότητες που υπερασπίστηκαν τη Γαλλία, λέγοντας του,  μέσω των  Twitter, ότι η Γαλλία είναι μια φίλη χώρα.  

Ο κάθε ένας που είναι γνώστης αυτής της διαμάχης αναρωτιέται μήπως οι δηλώσεις αυτές του    Emmanuel  Macron  δεν είναι τίποτα άλλο παρά δηλώσεις χειραφέτησης προς το Ν.Α.Τ.Ο. που πιέζει τους ευρωπαίους να αυξήσουν τη χρηματοδότης τους  προς αυτό.   Από την άλλη  είναι σίγουρο ότι   ο  Donald  Trump   δεν ενθαρρύνει τους ευρωπαίους να έχουν εμπιστοσύνη στις Η.Π.Α.

Πιστεύω ότι το πνεύμα της πρότασης του Emmanuel  Macron  δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια ανάπτυξης της αυτονομίας της Ευρώπης για  να είναι λιγότερο εξαρτημένη από Αμερική και Ν.Α.Τ.Ο. Κυρίως θα είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία παρέμβασης για άμυνα και προστασία της Ευρώπης.  Το θέμα του ευρωπαϊκού στρατού  βέβαια δεν είναι καινούργιο. Ο  Emmanuel  Macron παλαιότερα είχε δηλώσει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να έχει μια κοινή δύναμη παρέμβασης, ένα κοινό προϋπολογισμό για την άμυνα και ένα κοινό δόγμα  για δράση. Στο ίδια πνεύμα  είχε κινηθεί και A. Merkel.

Εμείς   σαν χώρα που χωράμε στον ευρωπαϊκό στρατό; Η θέση μας πρέπει να είναι μέσα σ΄ αυτόν. Οι απειλές που δεχόμαστε καθημερινά από τη φίλη Τουρκία απαιτούν την ύπαρξη αυτού του στρατού. Θα έλεγα μάλιστα ότι σήμερα απειλούμαστε εμείς αλλά τα πράγματα δείχνουν ότι αύριο θα απειληθούν και όλα τα βαλκάνια όπως απειλούνται  από την Τουρκία χώρες που βρίσκονται στα νότια της αλλά και η Κύπρος.   Ο εχθρός θα είναι προ των πυλών της Ευρώπης και μάλιστα με όπλα που της προσφέρουν οι ίδιοι οι ευρωπαίοι αλλά και με αυτά που θα κατασκευάσουν μόνοι τους με ευρωπαϊκή τεχνογνωσία.           

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ