Γελάνε και οι ανεμογεννήτριες για (τον) λογαριασμό μας!

Γελάνε και οι ανεμογεννήτριες για (τον) λογαριασμό μας!
Κώστας Μπογδανίδης
Κώστας Μπογδανίδης

Έτσι πρέπει να πληρώνουμε τις διακοπές των golden boys στη Μύκονο, αλλά και τους...ψυχιάτρους τους

Του Κώστα Α.Μπογδανίδη

 

 

Φίλος επιχειρηματίας μου περιέγραφε πρόσφατα την περιπέτεια της επένδυσής του στον χώρο της ενέργειας. Το τι τράβηξε για να υποβάλει τις μελέτες για δύο μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα, πως μετ ‘εμποδίων προχώρησε το…ένα έργο, γιατί το δεύτερο που ακριβώς ήταν δίπλα δεν εγκρίθηκε!

«Στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας καταθέσαμε την αίτηση για ένα μικρό πάρκο. Μετά από μεγάλη ταλαιπωρία πήραμε την αδειοδότηση. Το δεύτερο ήταν στην ίδια ευθεία, στα 500 μέτρα. Ύστερα από πολλή προσπάθεια και…παρακαλετό πήραμε αρνητική απάντηση γιατί…λέει η ΔΕΗ δεν μπορούσε να υποστηρίξει το έργο, ένα τόσο μικρό έργο!»

Θα μπορούσα να αραδιάσω πολλές τέτοιες περιπτώσεις και παραδείγματα. Από το τι συνέβη στη Σητεία και το φράγμα των Ποταμών μέχρι τις απλές επενδύσεις που δεν προχώρησαν λόγω κρατικής αβελτηρίας και ανοχής σε αντιδράσεις που μοιάζουν με τη δραστηριότητα πέμπτης φάλαγγας μέσα στην χώρα! Διότι δεν μπορείς να κάνεις αγώνα χρόνια για να φύγουν οι ρυπογόνες εγκαταστάσεις , το μαζούτ και ό,τι μολύνει μια περιοχή για την παραγωγή (ακριβής) ενέργειας κι ο ίδιος να διαδηλώνεις για τις ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά ή ήλιακά πάνελ! Οι ίδιοι άνθρωποι, οι ίδιοι αρνητές των πάντων…

Βέβαια αυτό όλο το σύστημα πολιτικο-συνδικαλιστικής υπονόμευσης του παραγωγικού ιστού της χώρας (παλιό και δοκιμασμένο από την εποχή της αποβιομηχάνισης της Ελλάδας) δεν αναπτύχθηκε τυχαία και προφανώς βρίσκει και κάνει με τον παραλογισμό των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών. Τι κομψά που το ανέφερα ε;…Άκου παραλογισμός η έξις για πλουτισμό και διαφθορά! Μα, ποιος άφησε τους 2-3 μεγάλους επιχειρηματίες της ενέργειας να σχεδιάσουν μόνοι τους τα πάρκα, τις περιοχές που ήθελαν να γκαβατζώσουν χωρίς σχεδιασμό, χωρίς χωροταξία, χωρίς να προηγηθεί καμία μελέτη; Πήγαιναν οι άνθρωποι του Κοπελούζου και διά γυμνού οφθαλμού έλεγαν «εδώ πάνω θα κάνουμε 1000 μεγαβάτ!» Κι ω του θαύματος αυτό λίγο καιρό μετά γινόταν…νόμος του κράτους. Ο υπουργός Οικονομικών μάς έλεγε ότι το…είπε ο Σόιμπλε!

Όλα αυτά θυμάμαι, ακούω και μετά διαβάζω το…ανέκδοτο  ότι «ξεπαγώνουν οι επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ»! Γελάνε και οι ανεμογεννήτριες σε αυτή τη χώρα! Εντάξει, γελάσαμε. Και τώρα; Τι μπορεί να προσφέρει πλέον αυτό στον καταναλωτή; Τώρα θα τις ξεπαγώσουν; Τώρα λέει θα κάνουν «φαστ τρακ» τις επενδύσεις- ειλικρινά σας λέω το έχω γράψει αυτό σε ρεπορτάζ ίσαμε…100 φορές! Ειδικά στα χρόνια των μνημονίων με την πράσινη ανάπτυξη, την πράσινη Ελλάδα και τα…πράσινα άλογα-  έτσι ταιριάζει περισσότερο ιστορική φράση «πράσσειν άλογα»!

Όσοι από καλές προθέσεις ήθελαν να επενδύσουν στην ενέργεια στην πραγματικότητα ανέβηκαν τον…Γολγοθά κι εμείς μαζί τους! Ο καταναλωτής πληρώνει τις επιλογές των αρπακολατζήδων επενδυτών, των μεσαζόντων που πουλούσαν φύκια για ηλεκτρικό ρεύμα,  των πολιτικών της πλάκας και των…πλακατζίδικων επιλογών ! Να πάμε…ξιπόλυτοι στα αγκάθια και βλέπουμε ποιος θα τα κονομήσει.

Οι προηγούμενοι μας έβαλαν, κατόπιν επιταγής, στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας γιατί από αυτό λέει…εξαρτάται πόσο θα παίρνουμε την ενέργεια και με τι καπέλο θα αγοράζουμε το ηλεκτρικό. Οι χονδρέμποροι αγοράζουν …μεγαβατώρες στα ύψη γιατί λέει έχει χαλάσει η…ψυχολογία της αγοράς λόγω του πολέμου κι εμείς την πληρώνουμε ως…κιλοβατώρα γιατί πρέπει να διασφαλίσουμε την ηρεμία καταβάλλοντας ένα μηνιάτικο σε κάθε λογαριασμό.

Και καλά, βρε «χρυσό αγόρι», να σε πληρώσουμε τώρα που έχει…πόλεμο το καταλαβαίνω,  τόσους μήνες πριν γιατί τόσες αυξήσεις;  Τελικά μάλλον αυτοί δεν αισθάνονται καθόλου καλά κι εμείς εκτός από τους ψυχιάτρους τους πρέπει να πληρώνουμε και το καύσιμο της Mercedes Μaybach που καβαλάει ο επίγονός τους για να πάει βόλτα με την ξανθιά Καρντάσιαν στη Μύκονο.

 

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στο ΣΤΙΓΜΑ της Πατρίδος

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ