Για ένα μήνα ας μην πιούμε αλκοόλ

Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής
Για ένα μήνα ας μην πιούμε αλκοόλ

Τα οφέλη, έστω και για ένα μήνα αποχής από το αλκοόλ, θα τα δούμε μέσα σε τέσσερις εβδομάδες.

Του Δημήτρη Μιμή

 

Το 2020 ήταν μια χρονιά άγχους σχεδόν για όλους τους ανθρώπους.  Οι περισσότεροι αύξησαν  την κατανάλωση αλκοόλ και μπορεί  λόγω της παράτασης της πανδημίας η κατανάλωση αλκοόλ ακόμα να αυξηθεί. 

Μετά τις υπερβολές του Δεκέμβρη στην κατανάλωση αλκοόλ, ας ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά νηφάλιοι, καθαρότερα και υγιεινά.  Τι θα λέγατε λοιπόν, αν για τριάντα μέρες, όσοι καταναλώνουμε αλκοόλ, δεν πίναμε εθελοντικά ούτε ένα ποτηράκι; 

Αν με ρωτάτε γιατί να το κάνουμε τώρα αυτό, τώρα που κόσμος λόγω του εγκλεισμού του έχει περισσότερο ανάγκη ένα ποτηράκι, τώρα που όλα γύρο του είναι σκοτεινά  και κρύα, θα  απαντούσα ότι υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι υγείας για να κάνουμε αυτό. Αν το πραγματοποιήσουμε αυτό, τα οφέλη της καλύτερης σωματικώς υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης θα τα δούμε πολύ σύντομα. 

Αυτό βέβαια που σας προτείνω δεν είναι κάτι καινούργιο. Ονομάζεται “Ιανουάριος χωρίς αλκοόλ”. Εδώ και καιρό το μήνα Ιανουάριο πολλοί άνθρωποι σταματούν εθελοντικά να πίνουν αλκοόλ μετά τις υπερβολές των γιορτινών ημερών. Ξεκίνησε από το  Ηνωμένο Βασίλειο το 2012 από μια Βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση που σκοπό είχε να μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ και να αποφύγει ο κόσμος τους πονοκεφάλους αλλά και να κάνει οικονομία στους καταναλωτές. Η οργάνωση αυτή μας τονίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να λένε ότι η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των ανθρώπων, άρα μας λέει ότι δεν πρέπει να πίνουμε. Ένα άλλο που αναφέρει  επίσης είναι ότι αν πίνουμε περισσότερο από πέντε ποτά την εβδομάδα κατά μέσο όρο, μπορεί να κόψει χρόνια από τη ζωή ενός ατόμου. Η οργάνωση αυτή παρατηρεί επίσης ότι ο γυναικείος πληθυσμός είναι περισσότερο ευάλωτος και ότι σίγουρα πίνει περισσότερο από άλλες εποχές.          

Τα οφέλη, έστω και για ένα μήνα αποχής από το αλκοόλ, θα τα δούμε μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Θα δείτε ότι θα κοιμόσαστε καλύτερα και θα  νιώθουμε λιγότερο ευερέθιστοι και ανήσυχοι και ίσως ακόμα να δούμε  ότι αυτή η κατάσταση μας αρέσει και θα θέλουμε  να τη συνεχίσουμε  λίγο ακόμα.

Αν θέλετε να ακολουθήσετε ένα μήνα χωρίς αλκοόλ θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε τον εαυτό σας αν μπορείτε να ανταποκριθείτε σ΄ αυτό το κάλεσμα. Αν όχι, γιατί δεν μπορείτε; Τι είναι αυτό που σας οδηγεί στην κατανάλωση αλκοόλ;   

Τα οφέλη από τη διακοπή του αλκοόλ, έστω και για ένα μήνα, μπορεί να σας κάνει τη διαφορά. Οι καούρες και οι παλινδρομήσεις θα λιγοστέψουν, θα αισθανθείτε καλύτερα με λιγότερους πονοκέφαλους και θα γίνετε λιγότερο ευερέθιστοι και ανήσυχοι. Μην περιμένετε όμως αυτή η αποχή των τριάντα ημερών από το αλκοόλ να σας εξαλείψει τις ζημιές που μπορεί να κάνει η κατανάλωση αλκοόλ. 

Τώρα, αν θέλετε μερικές απλές συμβουλές για να πετύχετε το στόχο σας θα πρέπει να βρείτε ένα υποκατάστατο για να πιείτε. Δηλαδή μπορείτε να γεμίσετε το ποτήρι του ποτού σας με νερό και χυμό φρούτων ή αρωματισμένο ανθρακούχο νερό. Ακόμα μπορείτε αν αισθάνεστε την ανάγκη να πιείτε αλκοόλ, να βγείτε έξω από το δωμάτιο σας και να περπατήσετε ή να κάνετε μερικές ασκήσεις αναπνοής και ίσως τότε μπορεί να μη χρειάζεστε το ποτό. Απ΄ ότι καταλαβαίνετε τα πράγματα είναι απλά.  Τώρα, αν πιείτε ένα ποτηράκι κατά τη διάρκεια της αποχής σας από το αλκοόλ δεν χάλασε και ο κόσμος, μπορείτε να το πραγματοποιήσετε κάποιο άλλο μήνα.  Αν πάλι στη προσπάθεια σας δεν μπορείτε να μην πιείτε ένα ποτό τότε νομίζω ότι ήρθε η ώρα να μιλήσετε με τον ειδικό.                        

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ