Η «αριστεία» των δικών μας παιδιών στη διοίκηση της Εκπαίδευσης

Γιώργος Μακράκης
Γιώργος Μακράκης
Η «αριστεία» των δικών μας παιδιών στη διοίκηση της Εκπαίδευσης

Ο τρόπος επιλογής των νέων προσωρινών διευθυντών εκπαίδευσης αποτυπώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο την επικράτηση της κομματικής αντίληψης ενάντια στην αξιοκρατία και τη διαφάνεια και το πισωγύρισμα σε καταστάσεις που υποθετικά είχαν τοποθετηθεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Του Γιώργου Μακράκη*

 

Πριν από λίγες μέρες στο νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση το Υπουργείο Παιδείας, εντελώς αιφνιδιαστικά, κατέθεσε τροπολογία για την άμεση αντικατάσταση των νυν διευθυντών εκπαίδευσης τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια. Το περιεχόμενο της τροπολογίας πρόδιδε και τον σκοπό της «fast track» διαδικασίας. Επιστροφή στη λογική των «δικών μας παιδιών», της κομματοκρατίας μέσω αδιαφανών και πελατειακών πρακτικών.

Ο τρόπος επιλογής των νέων προσωρινών διευθυντών εκπαίδευσης αποτυπώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο την επικράτηση της κομματικής αντίληψης ενάντια στην αξιοκρατία και τη διαφάνεια και το πισωγύρισμα σε καταστάσεις που υποθετικά είχαν τοποθετηθεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Συγκεκριμένα, λοιπόν, οι υποψήφιοι διευθυντές κατάθεσαν φακέλους υποψηφιότητας, που εξετάστηκαν από ένα κεντρικό πενταμελές διορισμένο συμβούλιο και χωρίς την εκπροσώπηση των εκπαιδευτικών μέσω των εκλεγμένων αιρετών. Παράλληλα, η προκήρυξη δεν προέβλεπε τη μοριοδότηση των κριτηρίων και των προσόντων, ούτε αξιολογικούς πίνακες και καμία διαδικασία συνέντευξης των υποψηφίων. 

Από τις 7 έως στις 13 Αυγούστου το πενταμελές συμβούλιο, που διορίστηκε από την πολιτική ηγεσία, έλεγξε περίπου 500 φακέλους και επέλεξε τους 116 προσωρινούς διευθυντές εκπαίδευσης. Η απόφαση και η γνωστοποίηση των ονομάτων δεν είχε συγκριτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψήφιους, καθώς ήταν μια διαδικασία χωρίς μοριοδοτούμενα κριτήρια. Για να το πούμε διαφορετικά ήταν μια τυπική διαδικασία κομματικών επιλογών. Η κυβέρνηση που διατυμπάνιζε την αξιοκρατία εννοούσε προφανώς την «αριστεία» των δικών μας παιδιών.

 

*Ο Γιώργος Μακράκης, είναι Δάσκαλος, Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε.  ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος και Μέλος Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ