Η βροχή που δεν μας σώζει πια!

Σταύρος Γαβαλάς
Σταύρος Γαβαλάς

Ακούμε για νέες μεθόδους που εφαρμόζονται σε πολλές περιοχές του κόσμου για την δημιουργία τεχνητής βροχής με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.

 

Μια βροχή θα μας σώσει, σκεφτόμαστε όλοι ενδόμυχα μέσα μας αλλά η πολυπόθητη βροχή δεν μας κάνει τη χάρη αντιθέτως όσο περνάνε τα χρόνια είναι όλο και λιγότερες οι βροχοπτώσεις.

Από την άλλη ακούμε για νέες μεθόδους που εφαρμόζονται σε πολλές περιοχές του κόσμου για την δημιουργία τεχνητής βροχής με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.
 
Η Κρήτη θα μπορούσε να ενταχθεί σε τέτοια προγράμματα τεχνητής βροχής, δηλαδή ενδείκνυται, ή δεν το επιτρέπουν οι κλιματολογικές συνθήκες του νησιού;
 
Σύμφωνα λοιπόν με έγκριτους επιστήμονες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο, το νησί μας είναι σε προνομιακή θέση για να δεχτεί αυτές τις τεχνικές ενέργειες και να δημιουργηθεί τεχνητή βροχή σε αντίθεση με την Κύπρο που δυστυχώς δεν έχει τις προϋποθέσεις για αυτές του είδους τις παρεμβάσεις.
 
Από πότε εφαρμόζονται αυτές η τεχνικές παρεμβάσεις; Πολλά χρόνια πίσω σύμφωνα με τους επιστήμονες και μάλιστα με πολύ καλά αποτελέσματα ανά τον κόσμο.
 
Η Κρήτη μας λοιπόν θα μπορούσε να ενταχθεί σε αυτά τα προγράμματα δημιουργώντας περισσότερες μέρες με βροχόπτωση στο νησί μας; σίγουρα απαντούν οι επιστήμονες.
 
Έχουμε κάνει κάτι για αυτό τα τελευταία χρόνια σαν Περιφέρεια που έχει και την δικαιοδοσία να εφαρμόσει μια τέτοια διαδικασία και να την υλοποίηση προς όφελος των κατοίκων του νησιού αλλά και της αγροτικής παραγωγής που μας καίει σαν αγρότες;
 
Όχι δεν έχουμε κάνει και δυστυχώς δόθηκε στην Περιφέρεια η ευκαιρία να το ξεκινήσει από το 2016 που της έγινε και επίσημα πρόταση από ομάδα επιστημών για τα οφέλη αυτού του προγράμματος και ειδικότερα λόγο των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί.
 
Με την μέθοδο λοιπόν της τεχνητής βροχής το νησί θα μπορούσε να κερδίσει 20 με 25 μέρες περισσότερων βροχοπτώσεων κάτι που θα βελτίωνε σημαντικά το πρόβλημα έλλειψης νερού που αντιμετωπίζομαι έντονα τα τελευταία χρόνια.
 
Απορίας άξιον λοιπόν γιατί δεν αξιολογήθηκε σωστά αυτή η πολύ σημαντική πρόταση και έμεινε στα συρτάρια της Περιφέρειας, ή μάλλον παραμένει ακόμα χωρίς να έχει αξιοποιηθεί.
 
Και μην μας πουν ότι αυτό δεν έγινε ποτέ γιατί έχω στα χέρια μου την πρόταση από τη συγκεκριμένη ομάδα επιστημών και μάλιστα είχε γίνει και παρουσίαση σε ειδική ημερίδα για το θέμα της τεχνητής βροχής, εκτός και αν η Περιφέρεια προτιμάει να χορεύει στην ταράτσα της τον χορό της βροχής όπως κάνουν οι ινδιάνοι αλλά χωρίς αποτέλεσμα. 
 
Άντε λοιπόν μπορεί να χάσαμε 8 χρόνια αλλά δεν έχουμε το περιθώριο πλέον να χάσουμε ούτε 8 δευτερόλεπτα κύριε Αρναουτάκη.
 
Να γίνει άμεσα μια συνάντηση στην Περιφέρεια και να επαναξιολογηθεί η πρόταση ώστε τον επόμενο χειμώνα αν οι καιρικές συνθήκες είναι προβληματικές όσον αφορά τις βροχές, να επέμβουμε τεχνικά με πολύ φιλικές μεθόδους προς το περιβάλλον και να κερδίσουμε 20 με 25 μέρες έξτρα βροχή.
 
 
Φωτογραφία από Steve Buissinne από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ