Κακομαθημένοι… ενήλικες !

Κατερίνα Μαλλιωτάκη
Κατερίνα Μαλλιωτάκη

Οι μικροί κύριοι και κυρίες που μεγάλωσαν με την ευκολία να περνάει το δικό τους έμαθαν πολύ καλά τα παιχνίδια εξουσίας και έγιναν άνθρωποι που ελέγχουν τους άλλους, με παράπονα, κλάψες, γκρίνια, φωνές, απαιτήσεις και απειλές.

Της Κατερίνας Μαλλιωτάκη

Πολλές φορές έχουμε γίνει θεατές σε περιστατικά κακομαθημένων παιδιών που χτυπιούνται, κλαίνε κι απειλούν όταν δεν γίνεται το χατίρι τους σε κάτι που επιθυμούν. Ακόμα περισσότερες έχουμε βρεθεί στην δύσκολη θέση να αντιμετωπίσουμε τα καπρίτσια τους και τις απαιτήσεις τους. Τι γίνεται όμως όταν τα ίδια περιστατικά τα αναγνωρίζουμε σε ενήλικες συμπεριφορές; Πως μπορούμε να εξηγήσουμε τις ιδιοτροπίες  τους και να τις αντιμετωπίσουμε ;

Όταν λέμε κακομαθημένος εννοούμε τον άνθρωπο που στην παιδική του ηλικία δεν του έβαλαν οι γονείς του τα απαραίτητα όρια για την υγιής ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη ή ακόμα καλύτερα.. δεν είχε σαφή όρια για τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του. Με το σκεπτικό αυτό ο κακομαθημένος άνθρωπος έχει μάθει να του κάνουν όλα τα χατίρια χωρίς να κοπιάσει καθόλου. Εμφανίζει αντικοινωνικές συμπεριφορές και εγωκεντρισμό ως προς τους συνανθρώπους του καθώς είναι πάντα υπερπροστατευμένος και απολαμβάνει μια ειδική αντιμετώπιση.

Οι μικροί λοιπόν κύριοι και κυρίες που μεγάλωσαν με την ευκολία να περνάει το δικό τους έμαθαν  πολύ καλά τα παιχνίδια εξουσίας και έγιναν άνθρωποι που ελέγχουν τους άλλους, με παράπονα, κλάψες, γκρίνια, φωνές, απαιτήσεις και απειλές. Συνήθως είναι εγωπαθείς και το μόνο που σκέφτονται είναι πως θα καλύψουν τις ανάγκες τους.

Πως μπορούμε όμως ν αναγνωρίσουμε ένα κακομαθημένο άνθρωπο;

Πρώτα από όλα θα δούμε ότι θυμώνει εύκολα κάθε φορά που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περιμένει. Ο θυμός αυτός είναι το όχημα που δείχνει την δυσαρέσκεια του για κάτι που δεν του έχει δοθεί. Το «όχι» σίγουρα δεν είναι η αγαπημένη του λέξη και αυτό φροντίζει να γίνεται κατανοητό από την πρώτη στιγμή. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί γιατί πάντα θέλει να ηγείται και να βάζει τους άλλους να ακολουθούν τα δικά του θέλω και πρέπει.

 Ο έλεγχος σε οτιδήποτε γίνεται είναι το κύριο χαρακτηριστικό του κακομαθημένου ατόμου. Είτε είναι μέσω κολακείας, απειλής ή εκμετάλλευσης  είναι τα αγαπημένο του «σπορ» και η χειραγώγηση η αγαπημένη του συνήθεια. Αν και θα περιμέναμε οι άνθρωποι αυτοί όταν αποκτούν αυτό που θέλουν θα είναι ευχαριστημένοι είναι γεγονός ότι αυτό δεν ισχύει καθώς δεν είναι ποτέ ευχαριστημένοι για αυτά που έχουν και ζητούν περισσότερα. Οι συνεχείς δηλαδή απαιτήσεις καθώς και τα θέλω τους είναι διαρκείς και  επίμονες. Συνήθως  είναι αγενείς, ζητούν ανταλλάγματα και  μιλάνε συνεχώς για τον εαυτό τους.

 Πως πρέπει ν αντιμετωπίζουμε τους κακομαθημένους ανθρώπους;

Πρώτα από όλα πρέπει να καταλάβουμε ότι μας χειραγωγούν, πατάνε δηλαδή πάνω στην καλοσύνη μας, στην ανοχή και στο αίσθημα ενοχής που μας καταλαμβάνει κάθε φορά που δεν τους κάνουμε το χατίρι. Κι ενώ είναι πολύ δύσκολο να ζούμε με τους ανθρώπους αυτούς πρέπει αρχικά να συνειδητοποιήσουμε ότι όσο πιο γρήγορα οριοθετούν τόσο καλύτερα θα λειτουργήσουν μέσα στην σχέση. Αν τους αγαπάμε λοιπόν ειλικρινά ας μην υποκύπτουμε σε όλα όσα θέλουν, αντίθετα ας τους δώσουμε μόνο αυτό που είναι βοηθητικό για αυτούς. Κι αυτό που είναι βοηθητικό για αυτούς είναι το όριο και η σταθερότητα της συμπεριφοράς μας. Μόνο σ αυτό το πλαίσιο θα μπορέσουμε να μην υποκύψουμε στους συναισθηματικούς εκβιασμούς και στα καπρίτσια τους και να τους βγάλουμε από μια αδιέξοδη σχέση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ