Καλύτερα μιας ώρας ανταύγεια και βαφή, παρά σαράντα χρόνια ρίζα και φυλακή

Καλύτερα μιας ώρας ανταύγεια και βαφή, παρά σαράντα χρόνια ρίζα και φυλακή
Μαρία Λιονάκη
Μαρία Λιονάκη

Απεγνωσμένα λοιπόν έψαχναν λύσεις οι γυναίκες όλον αυτό τον καιρό. Στην παρανομία βγήκαν τώρα που ενέσκηψε η πανδημία των ακούρευτων και άβαφων μαλλιών.

της Μαρίας Λιονάκη

Oπου  να’ ναι θα συμπληρωθούν δυο μήνες. Από την αποφράδα εκείνη μέρα ενός δίσεκτου έτους που είπαμε το I DO στο ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, στα μέτρα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και συναινέσαμε στου Χαρδαλιά το προξενιό. Δεν ήταν βόας, ούτε κροταλίας, πυρηνική, οικολογική απειλή, σεισμός, μα ήταν κάτι ισάξιο όλο αυτό. Που μας άλλαξε τη ζωή δραματικά. Κλειστά σχολεία, εκθέσεις ζωγραφικής, μουσεία. Τέρμα οι φιλότεχνοι,  εκπαίδευση εξ αποστάσεως  στο εξής κι όποιος δύναται. Κλειστά γήπεδα, γυμναστήρια, μισής ώρας περπάτημα στη γειτονιά σας είναι αρκετό. Άθληση σα  συνταγογραφούμενη οδηγία. Κλειστά εμπορικά, τουριστικά καταλύματα. Η ζωή στο εξής θα καταλύει στο σπίτι. Pitzama party. Άντε γιατί πολύ ξεσαλώσατε το προηγούμενο διάστημα . Τον αμάζευτο είχατε.  Μέσα τώρα ! πλένοντας  χεράκια σαν καλά παιδάκια.

Κλειστά και τα κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια. Ναι, ναι ακόμα κι αυτά!   Μα πόσο να αντέξει μια γυναίκα;  σκεφτόταν όλος ο γυναικείος πληθυσμός.  Ως εκεί έφτασαν οι αδίστακτοι,  το μαχαίρι στο κόκκαλο, τα μυαλά, μαλλιά, στα κάγκελα; Ξεχείλισε το ποτήρι πια.! Καλά όλα τα άλλα, το ταξίδι που ματαιώθηκε, η καφετέρια, η ταβέρνα που απαγορεύτηκε κι αυτή, το παιδί στο σπίτι να τσιρίζει, να θέλει να βγει έξω και να πεινάει συνεχώς, ο σύζυγος που τον βλέπει όλο μπροστά της, που όλο κάτι ψάχνει και δεν το βρίσκει,   οι τάσεις φυγής οι δικές του,  οι δικές της, σαν αερικό θα γίνω σαν αερικό, το κλειστό γυμναστήριο και το pilates που χάνει, το απαγορευμένο shopping therapy, που μια διασκέδαση όλη κι όλη είχε και την έχασε, αλλά… κι αυτό;!! Πω πω κακό που μας βρήκε… Μωρέ μια Λυσιστράτη χρειαζόσασταν, μια Μπουμπουλίνα, μια Μαντώ Μαυρογένους!  Αυτό ήταν χτύπημα τελειωτικό, μαχαιριά στην καρδιά,  στο ντελικάτο,  ευαίσθητο γυναικείο πληθυσμό. Που επωμιζόταν το βάρος  το επαγγελματικό, οικογενειακό, όλον τον προηγούμενο καιρό   και ποια η αναγνώριση;  Ποιος την σκέφτηκε αυτή, την επίδραση αυτού του μέτρου στο δικό της ψυχισμό; Αντίσταση αδερφές! Καλύτερα μιας ώρας ανταύγεια και βαφή, παρά σαράντα χρόνια ρίζα και φυλακή.  Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να την πληρώσει με ευχολόγια , με γενίκευση όλος ο ανδρικός πληθυσμός. Αυτός έφταιγε για άλλη μια φορά…

Απεγνωσμένα  λοιπόν έψαχναν λύσεις  οι γυναίκες όλον αυτό τον καιρό. Στην παρανομία βγήκαν  τώρα  που ενέσκηψε η πανδημία των ακούρευτων και άβαφων μαλλιών. Πειρατικά ψαλίδια έπαιρναν φωτιά σαν βόμβες τρομοκρατών, άνευ προκηρύξεων, βαφές, ανταύγειες, ρεφλέ γίνονταν στα σκοτάδια, περασμένα μεσάνυχτα, με εφημερίδες στα τζάμια, να μη φαίνεται το φως  και το ραδιόφωνο να παίζει σιγανά, σταθμό πειρατικό στις γιάφκες των κομμωτών. Καθώς η ρίζα είχε φτάσει πια στα μη περαιτέρω. Γαλλικό στα νύχια, υβριδικό, ημιμόνιμο γινόταν  ξημερώματα, στα κλεφτά, στα Nail bar.  Μητέρα κούρευε παιδί κι οι δυο μαζί τον μπαμπά στα σπίτια.  Hair style : εγώ γι’ αλλού ξεκίνησα κι αλλού η  ζωή με πάει.  Κι έτσι σιγά σιγά με κακουχίες και στερήσεις περνούσε ο καιρός…

 Για να  φτάσουμε μετ’ εμποδίων στο παρόν. Που η  Ελλάδα βγαίνει  με ισοζύγιο θετικό σε όλο αυτό,  έχει  κερδίσει  παγκόσμια αναγνώριση, Οσκαρ καλύτερης αντιμετώπισης του ιού κι επιφυλακτικά αλλάζει ρότα, λασκάροντας λίγο τα μέτρα. Που η  ζωή μπουμπούκι ξανά,  παλεύει ν’ ανθίσει,  να βρει καινούργια  στέρεα κατά το δυνατόν πατήματα να βαδίσει. Που η ζωή δειλό πουλί, τρομαγμένο, τραυματισμένο πασχίζει να βγει απ’ το κλουβί και να πετάξει. Ζυγιάζει τα φτερά του, μετρά δυνάμεις καθώς δεν ξέρει αν θα συναντήσει μπόρα ή κυνηγό. Που ετοιμάζεται η μπουρού να σφυρίξει και να αποπλεύσει το πλοίο της ζωής. Που εναρκτήριο σάλπισμα παιανίζει για μια νέα βιοπάλη, που θα εγκαινιαστεί, πιο δύσκολη τώρα. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν την προηγούμενη βδομάδα απαιτούν προσοχή, υπομονή, καταγραφή σε σημειωματάριο, τήρηση κατά γράμμα και κυρίως … μεζούρα!  Σε διάφορες ημερομηνίες  θα ανοίξει της κυκλοφορίας ο ασκός, με την απόσταση  μια να συστέλλεται και  μια να διαστέλλεται σα μέταλλο. Αλλοτε στα δύο μέτρα κι άλλοτε στο ένα μιση. Και  με μάσκα υποχρεωτικά στους εσωτερικούς χώρους, στα μέσα μεταφοράς.  Σαν αυτή που φορέθηκε στον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα στην πλατεία Κορνάρου. Πιο  αυστηρή, τυπική για τον ανδρικό πληθυσμό, πιο όμορφη,  της μοδός, με λουλουδάκια, σχεδιάκια, πολύχρωμη  για το γυναικείο πληθυσμό.   Με μαθητές να πηγαίνουν σε βάρδιες στα σχολεία, με σχολικό πρόγραμμα σα δίαιτα.  Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή τα επίθετα που αρχίζουν από Α ως Κ, π,χ, Τρίτη Πέμπτη τα υπόλοιπα κι ανάποδα μετά. Κάτι σαν το δακτύλιο  των αυτοκινήτων θα εφαρμοστεί στο εκπαιδευτικό. Με ταξί χωρίς κοινωνικό, πολιτικό σχολιασμό.  Τα ύστερα του κόσμου. Με παρέες σαν οικογένεια, τεσσάρων ατόμων στα εστιατόρια, καφέ, όταν ανοίξουν πρώτα ο Θεός. Με κομμωτήρια σε ένα νέο καθεστώς. Κομμωτή ή κομμώτρια ντυμένος γιατρός.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής για να δεχτούν την Ηρωική έξοδο των  ελεύθερων πολιορκημένων γυναικών από Δευτέρα. Που θα ξεχυθούν ασυγκράτητες να καταλάβουν τα κομμωτήρια.  Το ωράριο  διευρύνθηκε εσπευσμένα,  κακήν κακώς, σε αυτή την περίοδο κρίσης της χώρας,  από τις 7.00 το πρωί ως τις  10 το βράδυ και βλέπουμε… Για κομμωτήρια, μα και κουρεία που θα έχουν επίσης μεγάλο αριθμό πελατών, καθώς το φαινόμενο αποτέλεσε μάστιγα και για τον ανδρικό πληθυσμό. Που  γύρισε  σε αλλοτινές, νοσταλγικές μόδες, στη γενιά των σίξτις, που ξαναζωντάνεψε την εποχή των  παιδιών των λουλουδιών, των χίπις. Ήδη  έχει αρχίσει να ανεβαίνει του καλλωπισμού ο πυρετός, μα και όσων  εργάζονται σε αυτό το χώρο που βλέπουν κακά όνειρα.   Το προσωπικό των κομμωτηρίων  ενισχύεται για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα στίφη των πελατών, καθώς  στο ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ  επικρατεί ο φόβος  ότι θα καταρρεύσει το ΕΣΚ (Εθνικό Σύστημα κομμωτών) . Γιατροί , νοσηλευτές και εργαζόμενοι στα  σούπερ μάρκετ στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης στους  φίλους τους  κομμωτές. Οι πελάτες θα πρέπει να προσέρχονται κατόπιν συνεννοήσεως,  φορώντας μάσκα σωστά τοποθετημένη,  να χρησιμοποιούν κατά την είσοδο στον επαγγελματικό χώρο απολυμαντικό στα χέρια, να μη διανοηθούν να βήξουν, να φταρνιστούν  και  να έχουν υπομονή, καθώς ίσως χρειάζεται να περιμένουν αρκετά, ώσπου να τηρηθούν τα ιατρικά πρωτόκολλα,  να προσαρμοστούν όλοι  στα μέτρα εγχειρήσεως ανοιχτής καρδιάς. Απαγορεύεται  τέλος το σεσουάρ (λέξη άγνωστη για τον ανδρικό πληθυσμό), ενώ το μπιστολάκι θα χρησιμοποιείται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, ανάλογα με την πορεία της ιατρικής επέμβασης… Τέλος περιοδικά, μα και άλλα   ειωθότα κομμωτηρίων , κους κους , διαχύσεις,  αγκαλιές, χειραψίες και φιλιά   απαγορεύονται δια ροπάλου, καθώς Χαρδαλιάς είναι και.. μάτια έχει!

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ