Θα βιώσουμε συμπτώματα μετατραυματικού stress

Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής

Η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα λόγω του κορωνοϊού σίγουρα είναι ένα τραυματικό γεγονός  που επιφέρει μια απειλή για τον άνθρωπο.

Του Δημήτρη Μιμή


Άραγε, τι να περιμένουμε από τους ανθρώπους που παραμένουν στα σπίτια τους για πάνω από δεκαπέντε μέρες ή και πάνω από ένα μήνα; Σίγουρα θα έχουν επιπτώσεις στο μυαλό τους αλλά και στην κοινωνική  τους συμπεριφορά. Ακόμα σίγουρο είναι ότι θα εμφανίσουν και ψυχοπαθολογικές συμπεριφορές.   

Η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα λόγω του κορωνοϊού σίγουρα είναι ένα τραυματικό γεγονός  που επιφέρει μια απειλή για τον άνθρωπο. Τη στιγμή που βιώνουμε αυτό το γεγονός παρουσιάζεται άγχος και άλλες ψυχοπαθολογικές  καταστάσεις. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μια ποικιλία αντιδράσεων που ονομάζεται μετατραυματικό stress και οι αντιδράσεις αυτές είναι φυσιολογικές. Απαιτείται ένας χρόνος τεσσάρων εβδομάδων για να ξεθωριάσουν τα συμπτώματα. Ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος για να μπορέσει ο άνθρωπος να σκεφτεί, να κατανοήσει και να αναπροσαρμωστεί .ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή του.

Η διαταραχή αυτή, λοιπόν, παρουσιάζεται σε άτομα που έχουν ζήσει κάποιο τραυματικό γεγονός έξω από τι ανθρώπινες εμπειρίες. Τέτοια παραδείγματα είναι οι πλημμύρες οι σεισμοί οι βομβαρδισμοί, τα βασανιστήρια τα ατυχήματα και στη συγκεκριμένη περίπτωση  ο περιορισμός λόγω  κορωνοϊού αλλά και άλλες καταστάσεις. Σ΄ όλες τις περιπτώσεις υπάρχει έντονη απειλή ή πραγματικός τραυματισμός της προσωπικής μας ακεραιότητας ή των συγγενών μας.   Τα άτομα που   προσβάλλονται από την διαταραχή αυτή ξαναζούν  αυτό το τραυματικό γεγονός μέσα από τις αναμνήσεις τους, τα όνειρα και εφιάλτες τους. Αυτό διαρκεί από μερικά λεπτά της ώρας έως και πολλές μέρες.

Τα άτομα αυτά παρουσιάζουν αυξημένη διεγερσιμότητα, όπως δυσκολία να κοιμηθούν ή να διατηρήσουν τον ύπνο τους, εκρήξεις οργής και δυσκολία στη συγκέντρωση. Από κοινωνικής πλευράς παρουσιάζουν μείωση του ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, αισθήματα απομάκρυνσης και αποξένωσης από τους άλλους. Πολλές φορές παρουσιάζουν άγχος και κατάθλιψη με αισθήματα ενοχής γι΄ αυτούς που δεν επέζησαν. Θεωρώ ότι σε σοβαρές καταστάσεις απαραίτητη είναι μια ψυχοθεραπεία, κυρίως ομαδικής κατεύθυνσης   με άλλα άτομα που έχουν προσβληθεί από το ίδιο τραυματικό γεγονός.              

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε σχετικά το άρθρο  στο cretalive με τίτλο  «Ψυχολογικές συνέπειες της καραντίνας» που δημοσιεύτηκε στις 26-04-20.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ