Μην τα ρίχνουμε όλα στην τύχη!

Κώστας Μπογδανίδης
Κώστας Μπογδανίδης
Μην τα ρίχνουμε όλα στην τύχη!

Αλλιώς είχαμε προγραμματίσει αυτή τη χρονιά, το Καλοκαίρι μας.Όλα ήρθαν τούμπα...

 

Του Κώστα Α.Μπογδανίδη

 

Την υγειά μας έχουμε ας…αμπελοφιλοσοφίσουμε σήμερα!  Άραγε η επιλογή και όχι η τύχη καθορίζει το πεπρωμένο μας; Είχε δίκιο ο Αριστοτέλης;  Είναι ζήτημα επιλογών η ζωή μας ή αποτέλεσμα τυχαίων γεγονότων;

Με όλα αυτά που συμβαίνουν λογικό να αναρωτιόμαστε. Αλλιώς είχαμε προγραμματίσει αυτή τη χρονιά, το Καλοκαίρι μας. Περιμέναμε να τελειώσουν τα Σχολεία, να γίνουν οι εξετάσεις, να ξεκινήσουμε διακοπές τις οποίες τις προγραμματίζαμε από νωρίς, ως Βορειοευρωπαίοι. Μήνες τώρα κάναμε σχέδια. Κι όλα ήρθαν ανάποδα. Ένας ιός που δεν τον βάζει το μάτι σου μπήκε σφήνα στις ζωές μας. Όλα ήρθαν τούμπα. Τα σχολεία…αρχίζουν τώρα, οι εξετάσεις είναι μεταξύ σφύρας και άκμονος, οι διακοπές μοιάζουν σαν ένα μαύρο ανέφαλο.

Δεν συμβαίνει βέβαια μόνο στο δικό μας μικρόκοσμο όλο αυτό. Δείτε πώς ο γείτονας Ερντογάν σχεδίαζε να γίνει σουλτάνος στην περιοχή, έκανε πολυμέτωπη επίθεση στη Συρία, τη Λιβύη και την Ελλάδα…αλλά δεν του βγήκε. Κάποια τυχαία γεγονότα με την πανδημία, την οικονομική κρίση τον μετέτρεψαν από νικητή και λαφυραγωγό σε χλεύη των ηττημένων.

Ακόμη χειρότερα ο πλανητάρχης. Ο Τραμπ ονειρευόταν μια άνετη επανεκλογή. Είχε δημιουργήσει κλίμα οικονομικής ασφάλειας στο εσωτερικό , είχε ένα αντίπαλο που δεν τον υπολόγιζε κανένας και παρά τις κουζουλάδες του φαινόταν αδιαφιλονίκητο φαβορί. Και όμως! Ήρθαν ουρανοκατέβατα προβλήματα, οι νεκροί από τον ιό, οι παλινωδίες του και ο υφέρπων ρατσισμός μετά την δολοφονία του Floynd τον έριξαν στο καναβάτσο και κινδυνεύει να χάσει από τον επίσης γηραιό  Μπάιντεν που είναι κρυμμένος μήνες στο σπίτι του!

Πώς το λέγανε οι παλιοί; Όταν κάνεις σχέδια ο Θεός γελάει…Να το δεχτούμε; Ναι, αλλά δεν είναι μόνο μια τυχαιότητα η ζωή μας. Διότι εάν αντιστρέψετε τα γεγονότα η στάση όλων καθορίζει τα πράγματα. Και θα δείτε πως ένας άλλος γείτονας θα είχε καλύτερη «τύχη» εάν έκανε σοβαρότερες επιλογές. Να κοιτάζει πώς θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του λαού του, πώς θα πετύχει οικονομική σύγκλιση στο εσωτερικό με τις τεράστιες ανισότητες, πώς θα έχει στενότερη και ειλικρινή συνεργασία με τους γείτονες. Αντ’ αυτών μόνο τσαμπουκά και κακό σπυρί. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για την Τουρκία, πόσο μεγάλη περιφερειακή δύναμη θα ήταν εάν είχε πιο συγκροτημένη πολιτική χωρίς ταρζανιές…Δείτε τι κάνει πάλι με την Κρήτη.

Το ίδιο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Αμετροεπής στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, στυγνός επιχειρηματίας αντί πολιτικός, ρατσιστής απέναντι σε ένα ειδεχθές έγκλημα πυροδότησε όλο αυτό το κύμα εναντίον του. Μπορούσε με μία του φράση, με μία λέξη να το σταματήσει όλο αυτό. Αντιθέτως το φούντωσε.

Δείτε και τα δικά μας. Στον τόπο μας οι πράξεις και οι επιλογές μας καθορίζουν το μέλλον… Εάν δεν είχαμε σταματήσει τους Τούρκους στα σύνορα με σθένος και αποφασιστικότητα, εάν δεν είχαμε πάρει τα σωστά μέτρα στην κρίση με τον ιό, εάν δεν είχαμε βοηθήσει όλοι να έχει αυτή την εξέλιξη η πανδημία τι θα συζητούσαμε τώρα; Για νεκρούς και καταστροφή. Ή μάλλον…δεν θα συζητούσαμε!

Ακόμη κι αν ακούγεται ακραίο ότι « οι άνθρωποι επινόησαν τη θεά της τύχης για να δικαιολογήσουν τη δική τους έλλειψη θέλησης» (Δημοκρ) πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχει μια λογική βάση. Ας πάρουμε πραγματικά τα πράγματα στα χέρια μας και τώρα που έρχονται τα δύσκολα. Μην τα ρίχνουμε όλα στην τύχη .

 

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στο ΣΤΙΓΜΑ της Πατρίδος

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ