Το πρόγραμμα Next Generation EU και η ευκαιρία για την Κρήτη

Γιώργος Αλεξάκης
Γιώργος Αλεξάκης
Το πρόγραμμα Next Generation EU και η ευκαιρία για την Κρήτη

Στην Περιφέρεια Κρήτης την ημέρα της εν λόγω ανακοίνωσης της Κομισιόν συζητούσαμε τη δημιουργία μιας έξυπνης ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης άρδευσης κατάλληλης για τους ΤΟΕΒ

Του Γιώργου Αλεξάκη*

Στις 27 Μαίου 2020, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen, ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης ύψους 750 δις €, με τον τίτλο “Next Generation EU”. Αποτελεί το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης και έχει ως στόχο τη θεραπεία των πληγών από την πανδημία του Κορωνοϊού.

Τα νέα 750 δις €, έρχονται να προστεθούν στα 1,1 τρις € του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2021-27. Αποτελούν 500 εκ € επιχορηγήσεις και 250 εκ € δάνεια (που πρέπει να επιστραφούν).

Η ΕΛΛΑΔΑ θα λάβει 43,5 δις € που αντιστοιχούν σε ποσοστό 5,8% των 750 δις € (ποσοστό μεγαλύτερο από το ποσοστό συμμετοχής του ελληνικού ΑΕΠ στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ) - ένδειξη της εκτιμούμενης σημαντικής αρνητικής επίπτωσης της πανδημίας στην ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα θα λάβει 33,5 δις € ως επιχορήγηση, και 10 δις € ως επιστρεπτέα δάνεια.

Η ευκαιρία αυτή είναι καθοριστική, και ίσως η τελευταία για τη χώρα μας να αξιοποιήσει κατάλληλα τα νέα χρήματα για να καλύψει την υστέρηση και έλλειψη υποδομών, αλλά και τη βελτίωση της παραγωγικής βάσης της σε ποικίλους τομείς. Αποτελεί σημαντική ευκαιρία για μεγάλα και στοχευμένα έργα που να κινητοποιούν άλλους τόσους ιδιωτικούς πόρους, ώστε να πολλαπλασιάζεται το οικονομικό και κοινωνικό όφελος στη χώρα.

Για την ΚΡΗΤΗ μας: είναι η ευκαιρία να φτιαχτεί το οδικό σύστημα : ο Βόρειος Οδικός Άξονας και οι κάθετοι δρόμου σύνδεσης με το Νότιο Οδικό Άξονα της Κρήτης, καθώς και καίρια άλλα έργα για το νησί.

Στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ, την ημέρα της εν λόγω ανακοίνωσης της Κομισιόν συζητούσαμε τη δημιουργία μιας έξυπνης ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης άρδευσης κατάλληλης για τους ΤΟΕΒ. Μια εφαρμογή που θα μπορεί να ρυθμίζει την ποσότητα νερού ποτίσματος, να τηλεμετρά τις καταναλώσεις, να αποτρέπει την αφαίρεση υγρομέτρων κλπ.

Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για να περιγράψουμε, διάστασιολογήσουμε και κοστολογήσουμε την πρόταση αυτή που έχει ευεργετικές επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα σε ολη την Κρήτη και με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να εφαρμοστεί.

Αποτελεί μια από τις ευκαιρίες υλοποίησης Νέων Καινοτόμων Έργων στον ευαίσθητο Τομέα των Υδάτων, συζήτηση που εγκαινιάστηκε δια του Ευρωπαϊκού Ανταγωνιστικού Έργου iWaterMap (Interreg EU) που υλοποιούμε στην Περιφέρεια Κρήτης, αναπτύσσοντας διαπεριφερειακή και διακρατική συνεργασία σε όλη την Ευρώπη.

 

*Γιώργος Αλεξάκης, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης επί Ευρωπαϊκών-Διεθνών Θεμάτων Αντιπρόεδρος CPMR* αρμόδιος για τα Θαλάσσια Θέματα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ