Μήπως πρέπει να αναθεωρήσει την άποψη του το περιοδικό Charlie Hebdo;

Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής
Μήπως πρέπει να αναθεωρήσει την άποψη του το περιοδικό Charlie Hebdo;

Όλοι μας αγαπάμε το περιοδικό σου αλλά και τον τρόπο που εκφράζεσαι κυρίως πάνω σε θέματα ελεύθερης έκφρασης του λόγου, ένα βασικό θέμα στις ελεύθερες και δημοκρατικές κοινωνίας όπου κυκλοφορείς.

Του Δημήτρη Μιμή

 

Αγαπητό περιοδικό Charlie Hebdo, με όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό, μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις τον τρόπο με τον οποίο προβάλεις τις απόψεις σου πάνω στο θέμα της ελεύθερης έκφρασης του λόγου;

Όλοι μας αγαπάμε το περιοδικό σου αλλά και τον τρόπο που εκφράζεσαι κυρίως πάνω σε θέματα ελεύθερης έκφρασης του λόγου, ένα βασικό θέμα στις ελεύθερες και δημοκρατικές κοινωνίας όπου κυκλοφορείς.  Τον τελευταίο όμως καιρό, λόγω των εικόνων που δημοσιεύεις σχετικά με τι Ισλάμ και κυρίως με τον προφήτη Μωάμεθ τα πράγματα έχουν ξεφύγει επικίνδυνα. Έχεις αποσπάσει την προσοχή όλου του μουσουλμανικού κόσμου, μέσα στην Ευρώπη αλλά και εκτός αυτής, γεγονός πολύ επικίνδυνο για τον ίδιο σου τον εαυτό και της πατρίδας σου, της Γαλλίας.

Βέβαια έχει τα δίκια σου και θα εξηγήσω γιατί.  Να έχεις όμως υπ΄ όψη σου ότι το συναίσθημα, από το οποίο αυτόν τον καιρό διακατέχεσαι, λόγω  της δολοφονίας των 12 στελεχών σου, μπορεί να σε βλάψει για μια άλλη φορά.

Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα μ΄ αυτά που διαβάζουμε και ακούμε το 2006, από μια έκδοση του περιοδικού στη Δανία, με δώδεκα καρικατούρες του Προφήτη Μωάμεθ. Αυτό έγινε το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του περιοδικού αλλά και η αφορμή  για το ξέσπασμα βίας στον μουσουλμανικό κόσμο, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός μεγάλου κύματος επιθέσεων στη Γαλλία. Έτσι   το Γενάρη του 2015 η ισλαμική  τρομοκρατική οργάνωση  της Al Qaeda στόχευσε στο συντακτικό συμβούλιο του Charlie Hebdo, όπου και δολοφόνησαν 12 άτομα.  Επίσης  την Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2020, νέα ισλαμική τρομοκρατική ενέργεια εκδηλώθηκε στο Παρίσι, έξω από τα παλιά γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo. Οι τρομοκράτες θεωρούσαν ότι εκεί ήταν ακόμα τα γραφεία του περιοδικού.  Ακόμα,  την περασμένη εβδομάδα, ακραίος ισλαμιστής αποκεφάλισε τον Γάλλο καθηγητή της ιστορίας Samuel Paty,  επειδή πρόβαλε τις σατιρικές εικόνες του προφήτη Μωάμεθ στους μαθητές του, που είχε εκδώσει το περιοδικό, στα πλαίσια του μαθήματος για την ελευθερία έκφρασης του λόγου. To συγκεκριμένο  περιοδικό  έχει δεχτεί και άλλες επιθέσεις αλλά και ολόκληρη η Γαλλία. Να θυμίσουμε ότι, στις 2 Σεπτέμβρη  του τρέχοντος έτους, άρχισε η δίκη των ισλαμιστών για τις δολοφονίες στο περιοδικό.   

Το περιοδικό Charlie Hebdo πρέπει, στη συγκεκριμένη περίοδο, να αναθεωρήσει τις απόψεις του σχετικά με τα θρησκευτικά συναισθήματα άλλων λαών και να μη δίνει αφορμές στους ηγέτες τους π.χ. Ερντογάν. να εκδηλώνουν τα συναισθήματα τους και το μίσος τους απέναντι  στο έθνος του και τον ηγέτη του. Ναι στην ελευθερία της έκφρασης αλλά πάντα ερευνούμε τις συνέπειες που μπορεί να έχουμε  από τις προκλήσεις μας. 

Πιστεύω ότι έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και ότι θα δούμε, κυρίως στη Γαλλία,  τρομοκρατικές δράσεις των τσιχαντιστών οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να κτυπήσουν την πιο δημοκρατική και ελεύθερη χώρα της Ευρώπης η οποία τους αντιστέκεται.  Όλο αυτό πρέπει να το συνδυάσουμε με άλλες χώρες  που προσπαθούν να πάρουν την ηγεσία του μουσουλμανικού κόσμου κάτω από την ομπρέλα του θρησκευτικού μανδύα.  

Σήμερα, ήρθε η ώρα όλοι οι Ευρωπαίοι να δουν τον κίνδυνο που προέρχεται από τον ακραίο ισλαμισμό και να αντιμετωπιζόσουν με πράξεις  πλέον, αυτούς που τους προωθούν για δικά τους γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.                

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ