Ο Γιάνης Βαρουφάκης, το ΜέΡΑ25 και το Σύνταγμα

Πέτρος Ι. Μηλιαράκης
Πέτρος Ι. Μηλιαράκης

Όσο δε και αν επιχειρήθηκε να «διαστρεβλωθεί»  η συγκεκριμένη στάση του Γραμματέα του ΜέΡΑ 25 και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική

Του Πέτρου Ι. Μηλιαράκη*

 

Η 17  Νοέμβρη 2020  ημέρα τιμής για την ηρωική και καταλυτική εξέγερση του Πολυτεχνείου, που αδιστάκτως αποτέλεσε σταθμό ώστε να εισέλθει η χώρα μας  μέσα από συντακτικές πράξεις και ψηφίσματα στην μεταπολιτευτική περίοδο και σε συνθήκες δημοκρατικού βίου, σημαδεύτηκε από τα αυταρχικά γεγονότα εκ μέρους της κυβέρνησης που προδήλως παραβιάζουν το Σύνταγμα.

Η αντιπολίτευση γενικά, αλλά ειδικότερα το ΜέΡΑ 25 και ο Γιάνης Βαρουφάκης με την κοινοβουλευτική ομάδα των 7 βουλευτών που εκλέγονται στην περιφέρεια της Αττικής, έδωσαν το «παρών» , όπως επιβάλλουν οι πρόνοιες αναφορικώς με την προστασία για την πανδημία, αλλά και όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. 

Όσο δε και αν επιχειρήθηκε να «διαστρεβλωθεί»  η συγκεκριμένη στάση του Γραμματέα του ΜέΡΑ 25 και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική και «το όλον σύστημα» που επιχείρησε να παραποιήσει την αλήθεια εκτίθεται. 
Ομοίως εκτίθενται και όσοι της πανεπιστημιακής κοινότητας «εκπρόσωποι του δημοσίου δικαίου», αλλά δεδομένοι σύμμαχοι των  μνημονιακών επιλογών, προσπάθησαν να... «νομιμοποιήσουν» την αυθαιρεσία της κυβέρνησης.

 Ατυχής η «προσωρινή διάταξη» του ΣτΕ 

 Ατυχής όμως ήταν και η απόφαση του ΣτΕ αναφορικώς με την απόρριψη του αιτήματος προσωρινής διάταξης σε σχέση  με το υποβληθέν αίτημα από πλευράς του ΜέΡΑ 25. 
Αντιθέτως τόσο η «Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων», όσο και οι λοιποί της πανεπιστημιακής κοινότητας που υπερασπίστηκαν την αντισυνταγματικότητα της «συγκεκριμένης αστυνομικής διάταξης», ορθοτόμησαν το λόγο της συνταγματικής αλήθειας.
Πάντως αναμένεται με ιδιαίτερο νομικό ενδιαφέρον η «τελική απόφαση» του ΣτΕ, σε ακυρωτικό δικαστικό σχηματισμό και όχι σε Επιτροπή Αναστολών. Εκτός κι αν υπάρξει κατάργηση της δίκης!..

Πριν, όμως, γίνει αναφορά στις συνταγματικές διατάξεις που αποδεικνύουν κατά τρόπο μία επιδεχόμενο αντιθέτου λόγου την αντισυνταγματικότητα της συγκεκριμένης συμπεριφοράς της κυβέρνησης δια των εντεταλμένων δυνάμεων καταστολής,πρέπει να γίνει αναφορά  και στο επιβαλλόμενο καθήκον του κάθε πολίτη και κατά μείζονα λόγο του κάθε πολιτικού.
     
Το καθήκον υπεράσπισης του Συντάγματος  

Για όλους όσοι αναφέρονται στο Σύνταγμα , και ιδίως όσοι λόγω υπηρεσιακού καθήκοντος και θεσμικής αποστολής έχουν δώσει όρκο (!) να τηρούν το Σύνταγμα , καλόν είναι να προσφύγουν στις παραγράφους 2 και 4 του άρθρου 120 του Συντάγματος.

Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές: α) ο σεβασμός στο Σύνταγμα, αλλά και στους νόμους που συμφωνούν (όμως)  με το Σύνταγμα, καθώς και η αφοσίωση όχι μόνο στην πατρίδα, αλλά και στην δημοκρατία ,αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων!

Συνεπώς δε νοείται πατριώτης όταν δεν υπερασπίζεται το δημοκρατικό πολίτευμα, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

Επίσης η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων που δεν έχουν μόνο το  δικαίωμα να το υπερασπίζονται, αλλά και  την υποχρέωση να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.


Και αν ακόμη είχαμε πόλεμο ή η χώρα  είχε κηρυχθεί σε όλη την επικράτεια σε «κατάσταση πολιορκίας»

Το «σύστημα παραπληροφόρησης»  έχει επιδοθεί στο να χρησιμοποιεί το «επιχείρημα» ότι: υπάρχει πανδημία και ότι λόγω αυτής της κατάστασης για την προστασία της δημόσιας υγείας απαγορεύεται η κυκλοφορία, σύμφωνα  με τα όσα προνοεί η επίμαχη αστυνομική διάταξη. Όμως επουδενί εννοείται ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία των βουλευτών. Και τούτο διότι ισχύουν τα εξής:
Ακόμη και αν δεχτούμε (που δεν ισχύει) ότι είχαμε «πόλεμο» ή ότι η χώρα έχει κηρυχτεί σε «κατάσταση πολιορκίας»,  (που επίσης δεν ισχύει) ακόμη και στις περιπτώσεις αυτές , (όπου σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 48 του Συντάγματος, αναστέλλεται σύνολο ή μέρος των συνταγματικών κανόνων-μεταξύ των οποίων και το άρθρο 11 του Συντάγματος, που αφορά στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι), ακόμη και τότε, ισχύει η διάταξη της παραγράφου 7 του άρθρου 48 του Συντάγματος με την οποία ρητώς επιτάσσεται ότι: «καθ’ όλη τη διάρκεια των μέτρων κατάστασης ανάγκης ισχύει αυτοδικαίως το άρθρο 62 του Συντάγματος».

Ιδού η επιταγή του Συντάγματος  

Υπ’ όψιν όμως ότι σύμφωνα με την παράγραφο 1 του προαναφερόμενου άρθρου 62 του Συντάγματος: 

«Όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος, ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος».

 Επίσης η συνταγματική τάξη ορίζει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των μέτρων κατάστασης πολιορκίας ή ακόμη και πολέμου, ισχύει «αυτοδικαίως» (!) η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 62 του Συντάγματος.

 Τούτο σημαίνει ότι σύμφωνα με τη διάταξη αυτή το δικαίωμα των Ελλήνων βουλευτών να μην περιορίζονται χωρίς άδεια της Βουλής δεν μπορεί να καταργηθεί, να τροποποιηθεί ή να ανασταλεί με οποιαδήποτε απόφαση-πράξη Αστυνομικού Διευθυντή! 

Στην προκείμενη περίπτωση, αποδεικνύεται ευθέως η παραβίαση της συνταγματικής τάξης, λόγω της ανεπίτρεπτης και αντισυνταγματικής παρεμπόδισης της κυκλοφορίας Βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, και του παράνομου περιορισμού τους σε «κλοιό αστυνομικών δυνάμεων» (!)την ίδια μάλιστα στιγμή που άλλοι, πολλοί μάλιστα πολίτες, κυκλοφορούσαν  με τη χρήση του sms 13033,είτε εποχούμενοι είτε πεζή!.. Για την παρεμπόδιση δε αυτή Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας και εν ενεργεία Βουλευτών, επισημειώνεται η «αδρανής στάση» των «επί τούτω»  εντεταλμένων Εισαγγελικών Λειτουργών!..

Όμως στην προκειμένη  περίπτωση ο τρόπος που συμπεριφέρθηκαν οι δυνάμεις καταστολής στον Γραμματέα  του ΜέΡΑ  25, στην Αντιπρόεδρο της Βουλής Σοφία Σακοράφα και στους υπόλοιπους βουλευτές μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου, αποτελεί παράνομη βία σύμφωνα με το άρθρο 330 του Ποινικού Κώδικα,σε αναφορά με την διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 62 του Συντάγματος.

Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα, για όσους αμφιβάλλουν ότι δεν παραβιάστηκε το Σύνταγμα από την ανεπίτρεπτη συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στο Γραμματέα του ΜέΡΑ 25 και στους βουλευτές του!

Επίσης έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα και από πλευράς του Γιάνη Βαρουφάκη και των βουλευτών του ΜέΡΑ 25. Ότι δηλαδή : α) υπερασπίστηκαν το Σύνταγμα με έντιμο πολιτικά τρόπο και ότι β) με αίσθηση καθήκοντος στην ιστορική μνήμη του Πολυτεχνείου , προέβησαν σε «συμβολική πορεία» με όλα τα μέτρα ασφαλείας για την πανδημία, καλώντας παραλλήλως τα μέλη  και τη νεολαία του κόμματος να παραμείνουν στα σπίτια τους!

Με τούτα τα δεδομένα αποδεικνύεται, ότι ακόμη και το «πρόθυμο σύστημα παραπληροφόρησης», είναι κατώτερο των περιστάσεων!..

 

 *Ο Πέτρος Μηλιαράκης είναι μέλος της «Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων». Δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC-EU).

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ