Οδηγός επιβίωσης στο lockdown

Ιουλία Καρουζάκη
Ιουλία Καρουζάκη
Οδηγός επιβίωσης στο lockdown

Το πρώτο ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αυτό όμως μας βρίσκει "εκπαιδευμένους"

Της Ιουλίας Καρουζάκη 

Ακόμη μια φορά αναγκαζόμαστε να βάλουμε μία άνω τελεία στον τρόπο ζωής μας και να αλλάξουμε την καθημερινότητα μας σε μία προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του κορωνοϊού, προκειμένου να προστατευτούμε εμείς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Αυτή τη φορά δε θα τη πληρώσει –μόνο- η «Ψωροκώσταινα». Διακυβεύονται τα οικονομικά συμφέροντα από τον εορταστικό τουρισμό σε όλη την Ευρώπη και έχω την υποψία πως αυτό είναι το «κουμπάκι» που θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και εν κατακλείδι την αφύπνιση της Ε.Ε. που λίγα έχει πράξει για την στήριξη της οικονομίας…

Οι περισσότεροι ανησυχούν για τις οικονομικές αλλά και τις ψυχολογικές επιπτώσεις του εγκλεισμού.  Πολλοί είναι αυτοί που προβληματίζονται για την τακτοποίηση των υποχρεώσεων  τους, ενώ  -ευτυχώς -οι λιγότεροι έτρεξαν για ψώνια στο super market. Κάθε άνθρωπος διαχειρίζεται διαφορετικά ένα επικείμενο γεγονός που θα τον στρεσάρει σύμφωνα με το χαρακτήρα, τα  βιώματα και τις περιστάσεις.

Όλοι αναμφισβήτητα θα ζημιωθούν από το lockdown, οι περισσότεροι οικονομικά, πολλοί και ψυχολογικά. Χρειάζεται όμως να θρηνούμε ένα δυσάρεστο γεγονός από πριν ή θα ήταν αποδοτικότερο να προετοιμαστούμε ψυχολογικά και να δούμε τα γεγονότα με διαφορετική προσέγγιση;

Στο βαθμό που είναι εφικτό και εντός του πλαισίου των δυνατοτήτων μας,  μπορούμε να δουλέψουμε την νέα πραγματικότητα στο μυαλό μας και να προσπαθήσουμε να την αγκαλιάσουμε. Γιατί όχι και να βρούμε θετικά σε αυτήν. Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου μπορούμε να ανακαλύψουμε μέσα μας μία δύναμη που ονομάζεται πίστη και μέσω εκείνης να βρούμε την ευτυχία ,από επιλογή.

Ένας τρόπος να μην παρεκκλίνουμε από αυτό το «mindset» είναι να βρίσκουμε τα θετικά στα μικροπράγματα της καθημερινότητας και να είμαστε ευγνώμονες διότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Η παρουσία των αγαπημένων μας , μία ανιδιοτελής πράξη , ένας περίπατος στη φύση.

Το κλειδί της επιτυχίας αυτής της επιδίωξης είναι η θέληση. Πρέπει να το επιδιώκουμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Αν αισθανθούμε σίγουροι ότι είμαστε ευτυχισμένοι, θα νιώθουμε ευτυχισμένοι. Άλλωστε η στενοχώρια και όλα τα αρνητικά συναισθήματα πηγάζουν από αρνητικές σκέψεις που προκαλούν φόβο, οργή , μίσος κ.α

Η ευτυχία που πηγάζει από τις σκέψεις και τα αισθήματα συμφωνεί με τη φιλοσοφία του Επίκουρου για τον διαχωρισμό των αναγκών από τις επιθυμίες. Ας μη γελιόμαστε λίγα είναι αυτά που πράγματι χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, οι περισσότερες επιθυμίες είναι επίπλαστες από ειδικούς του marketing.

Η ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας μπορεί να αποτελέσει μία καλή ευκαιρία για να επικοινωνήσουμε ξανά με τον εαυτό μας και να «φροντίσουμε» τις σχέσεις με τους αγαπημένους μας που φθείρονται από την ανελέητη καθημερινότητα.

Κάθε άτομο μπορεί να θέσει τον προσωπικό του στόχο ώστε να αισθανθεί πως η όλη κατάσταση έχει νόημα, πέραν του αυταπόδεικτου. Είναι μία καλή ευκαιρία να ασχοληθούμε με δραστηριότητες και υποχρεώσεις για τις οποίες πάντα  αγχωνόμασταν πως δεν θα βρούμε το χρόνο. Να κανακέψουμε λίγο τους εαυτούς μας ρίχνοντας τους έντονους ρυθμούς της σύγχρονης κοινωνίας και να καταπιαστούμε με κάτι ευχάριστο μόνο και μόνο για την προσωπική μας απόλαυση και ψυχαγωγία.

Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις περιστάσεις ώστε να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να ακολουθήσει νέους κανόνες στη ζωή ,σύμφωνα με το ευ ζην , αναφορικά με τη διατροφή, την πνευματική τροφή αλλά και τη σωματική δραστηριότητα.

Το πρώτο Lockdown ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία , αυτό το Lockdown όμως μας βρίσκει εκπαιδευμένους και προετοιμασμένους και είναι στο χέρι μας να  επιβιώσουμε από αυτό υγιείς και σοφότεροι!

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ