Οι γλεντζέδες της εποχής μας

Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής

Το κορωνοπάρτι είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σ΄ όλες τις κοινωνίες από την αρχή της πανδημίας και αυτό λόγο της έλλειψης χώρου, ένεκα της απαγόρευσης, για διασκέδαση από τους νέους

Του Δημήτρη Μιμή 

Το κοινωνικό φαινόμενο που παρουσιάστηκε μέσα στην πανδημία είναι αυτό που ονομάζουμε  κορωνοπάρτι και  ήρθαν για να μείνουν στη ζωή μας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης κλεισούρας των νέων, αλλά κυρίως λόγο της αναζήτησης μερικής κοινωνικοποίησης απ΄ αυτούς μέσα στην πανδημία.  

Το κορωνοπάρτι είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σ΄ όλες τις κοινωνίες από την αρχή της πανδημίας και αυτό λόγο της έλλειψης χώρου, ένεκα της  απαγόρευσης,  για διασκέδαση από τους νέους.  Το αποτέλεσμα είναι η νυκτερινή ζωή να υποφέρει πρώτη και να έχει αλλάξει τη ζωή μας ριζικά. Τέτοια φαινόμενα διασκέδασης με μικρότερη ένταση έχουμε δει και σε περασμένες εποχές αλλά όχι λόγω κάποιας πανδημίας. Αυτοί που διασκέδαζαν ονομαζόταν γλεντζέδες που από τη μια μεριά έδειχνε την  ευμάρεια και από την άλλη μια εκτόνωση κοινωνική.  Οι σημερινές συγκεντρώσεις νέων παράλληλα με το γλέντι  μάλλον ταιριάζει με  τη   μορφή της κοινωνικής εκτόνωσης. 

Θα  έχετε παρατηρήσει όλοι τι γίνεται τον τελευταίο καιρό τη νύκτα στους δρόμους των μικρών και μεγάλων πόλεων, στην ύπαιθρο, στα χωριά μας και στα χωράφια. Τι είναι όμως αυτό που τραβά τους νέους και να υπάρχει  τόσο μυστήριο τις βραδινές ώρες; Μα τόσο ενδιαφέρον  πια. Φαίνεται ότι είναι το απαγορευμένο που τραβά όλους τους νέους. Η παράνομη πτυχή του θέματος,  μάλλον θα έλεγα,  διασκεδάζει τους νέους. Η απαγόρευση λοιπόν πάντα τραβούσε τους νέους να διασκεδάζουν. Θυμάστε τα  rave party στα χωράφια της  Αγγλίας, όπου οι νέοι συγκεντρώνονταν για να χορέψουν μέχρι τις πρωινές ώρες τη δεκαετία του 1980;  Αυτό γινόταν λόγο της απαγόρευσης συγκεντρώσεων για τη μη  εξάπλωση των ναρκωτικών. Αλλά και προηγουμένως στη Νέα Υόρκη  (1969) λόγο  απαγόρευσης της ομοφυλοφιλίας  άρχισαν οι νέοι να συγκεντρώνονται  με σκοπό τη διασκέδαση και τη διαμαρτυρία τους ενάντια στο νόμο;   Αλλά και κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γαλλία στη Γαλλία όταν απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις οι νέοι άρχισαν να  συγκεντρώνονται στα χωράφια για διασκέδαση, παρά τον πόλεμο που επικρατούσε;       

Σήμερα θα έλεγα ακόμα ότι, υπάρχει μια ιδιαιτερότητα αυτού του κοινωνικού γεγονότος. Οι νέοι που συχνάζουν στα λεγόμενα κορωνοπάρτι  θέλουν να βρίσκονται ανάμεσα στο «δικό τους είδος», ένα φαινόμενο αρκετά φυσιολογικό, αν και εμείς οι μεγαλύτεροι  μπορεί να το βλέπουμε ολίγο επικίνδυνο για την υγεία τους ένεκα της σημερινής υγειονομικής κατάστασης.  Τα γεγονότα αυτά, όσο υπάρχει η πανδημία και η απαγόρευση, θα γενικευτούν γιατί υπάρχουν  μέσα στη φύση αυτών που συμμετάσχουν και δεν θα αποτελούν πλέον μεμονωμένα γεγονότα. Μάλιστα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά το τέλος της πανδημίας γιατί σήμερα «οι νέοι δεν θέλουν να ζουν μαζί αλλά απλά να είναι μαζί».    

Αν, λοιπόν, οι νέοι συνεχίσουν  να συναθροίζονται σε πλατείες, παραλίες,  σπίτια  κ.α. καλό θα ήταν να έχουν εμβολιαστεί και να κάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα  τεστς, έτσι  ώστε, πρώτα να προστατεύουν τον εαυτό τους και μετά τους άλλους από την ίωση.   Είπαμε ότι τα Party  ήρθαν  και θα παραμείνουν  και σε κάθε εποχή θα γίνονται για δικούς λόγους.     

   

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ