Όταν δακρύσουν τα ψηφιδωτά στην Αγία Σοφία

Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής
Όταν δακρύσουν τα ψηφιδωτά στην Αγία Σοφία

Χρόνια τώρα  είχα συνηθίσει στην ιδέα ότι η Αγία Σοφία δεν μας ανήκει, όμως πίστευα ακόμα ότι ο Βυζαντινός Ελληνισμός ζούσε εκεί μέσα, στις αγιογραφίες, στα ψηφιδωτά  και σ΄ όλο τον διάκοσμο του ναού της Αγίας Σοφίας.

 

Του Δημήτρη Μιμή

Στο άκουσμα του γεγονότος ότι πλέον η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τζαμί η καρδιά μου έσφιξε και ένα σιωπηλό δάκρυ κύλησε στο μέτωπο μου. Χωρίς κανένα προηγούμενο διάλογο οι τουρκικές αρχές προκάλεσαν τον πολιτισμένο κόσμο. 

Χρόνια τώρα  είχα συνηθίσει στην ιδέα ότι η Αγία Σοφία δεν μας ανήκει, όμως πίστευα ακόμα ότι ο Βυζαντινός Ελληνισμός ζούσε εκεί μέσα, στις αγιογραφίες, στα ψηφιδωτά  και σ΄ όλο τον διάκοσμο του ναού της Αγίας Σοφίας. Σήμερα όμως μετά την ασεβή πράξη του Τούρκου προέδρου όλα τελείωσαν μέσα μου. Όπως όλα έχουν τελειώσει, όταν αναπολώ τις χαμένες πατρίδες μας στην Ιωνία, τα Βουρλά και τα Καράμπουρνα. Μικρός σαν άκουγα τις ιστορίες από τους παππούδες μου  γι΄ αυτές τις περιοχές της χερσονήσου της  Ερυθραίας αισθανόμουν μια θλίψη  και γνώριζα ότι οι πρόγονοι μου είχαν εκδιωχθεί από την εκεί πατρίδα τους.  Η Κρήτη τους υποδέχτηκε και έγιναν και εδώ νοικοκυραίοι. Όμως στα γονίδια μας έχει μεταφερθεί αυτή η θλίψη και θα μεταφέρεται και στις επόμενες γενεές.    

   Οι Τούρκοι ήταν και θα είναι η καταστροφή   του Ελληνισμού και μη κρυβόμαστε. Είναι ένας κακομαθημένος γείτονας που πρέπει να τον προσέχουμε. Τώρα μυρίστηκαν τον πλούτο  νότια του νησιού μας και θέλουν και αυτοί μερίδιο.  Δεν έχουν τίποτα δικό τους να δείξουν, μονάχα τα κλεμμένα από τους γειτονικούς λαούς.  Πάντα άρπαζαν περιουσίες και αυτό επιδιώκουν και τώρα. Σήμερα ήρθε η σειρά της Αγίας Σοφίας, η οποία πιστεύω ότι θα χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό εργαλείο  για να πατήσει η Τουρκία το πόδι της στις Ελληνικές θάλασσες και να μοιραστεί τον πλούτος τους.  Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα θελήσει να κάνει ανταλλαγές με την Ελλάδα, φυσικά προς όφελος της.   

Η Αγία Σοφία, μια πρώην βασιλική, κτίστηκε τον 6⁰ αιώνα από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και ήταν τόπος χριστιανικής λατρείας. Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους μουσουλμάνους το 1453, η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας. 

Στις 2 Ιουλίου 2020, το Τουρκικό κρατικό συμβούλιο, εξέτασε την καταγγελία μιας  μουσουλμανικής ένωσης που έκανε εκστρατεία για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Στις 10 Ιουλίου, με την καθοδήγηση του Ερντογάν, έκανε δεκτό το έτοιμα της ένωσης και πήρε απόφαση που ακύρωνε την κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς  του μουσείου. Το Τουρκικό συμβούλιο εξήγησε, ότι η Αγία Σοφία είχε καταχωρηθεί ως τζαμί από το 15⁰  αιώνα και ότι  ο τίτλος αυτός  κακώς είχε αλλάξει ως μουσείο από το 1934 από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.  Τι θα πράξουν σήμερα οι κεμαλιστές κανείς δεν γνωρίζει, όμως σύντομα θα το μάθουμε. Συνήθως ηγέτες, τύπου Ερντογάν, έχουν κακό τέλος για τον εαυτό τους.  

Εμείς σήμερα, μετά απ΄ αυτή την ασεβή πράξη του Ερντογάν, έναντι του πολιτισμού μας, να περιμένουμε και άλλες χειρότερες πράξεις του. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι  για  κάθε επιθετική ενέργεια του, είτε στη θάλασσα είτε στη ξηρά. 

Στις 24 Ιουλίου, όταν ο Ερντογάν θα κάνει κήρυγμα μπροστά στην Αγία Σοφία, ικανοποιώντας μια παιδική του φαντασίωση, ο ουρανός της Πόλης θα μαυρίσει από τα σύννεφα και  τα μωσαϊκά της θα δακρύσουν.  Τα δάκρυα  θα τρέξουν ως την θάλασσα και θα αναμειχτούν με τα νερά του Αιγαίου και τότε ένα κομμάτι της ψυχής μας θα σβήσει. Αυτό θα πρέπει να μας κάνει περισσότερο σκληρούς  απέναντι στην τουρκική ηγεσία, να μην ενδείδουμε πλέον στις ορέξεις τους και να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.                   

            

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ