Στο προσκήνιο πάλι η αστυνομική βία

Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής
Στο προσκήνιο πάλι η αστυνομική βία

Η αστυνομία οφείλει να προστατεύει τον πολίτη άσχετα με το τι έχει κάνει αυτός και να τον οδηγεί στη δικαιοσύνη αν πράττει λάθος

Του Δημήτρη Μιμή

Δεν θέλουμε αυτήν την αστυνομία. Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν σήμερα οι πολίτες της χώρας μας για μια ακόμα φορά, μετά τη δολοφονία, του νεαρού ROMA μετά από καταδίωξη. Τι έκανε  ο νεαρός ROΜΑ  και βρήκε τραγικό θάνατο από το όπλο ενός απερίσκεπτου αστυνομικού; Έκλεψε με άλλους δύο ένα αυτοκίνητο και αρνήθηκε  τον έλεγχο της αστυνομίας.  Να πούμε ότι εμβόλισε τις μηχανές της αστυνομίας για να διαφύγει αλλά  δεν κατείχε κανένα όπλο ώστε να απειλήσει τους αστυνομικούς. Εύλογα σκέπτομαι γιατί προτίμησαν να σκοτώσουν και όχι να συλλάβουν. Ανικανότητα, φόβος, εκδίκηση, δεν ξέρω τι να πω.  Το κακό έγινε και άντε τώρα να το μαζέψεις.    

Το έχω γράψει πολλές φορές και θα συνεχίσω να το γράφω αν βλέπω συνεχώς την αστυνομία να συμπεριφέρεται  με τον τρόπο που έχει επιλέξει φέρεται απέναντι στους πολίτες και μάλιστα σε αδύναμα άτομα.  Πάλι η αστυνομία μετέτρεψε την Αττική σε Σικάγο. Που ξανακούστηκε να πέσουν τριάντα οκτώ πυροβολισμοί σ΄ ένα στενό δρόμο. Και αν κάποιος άνοιγε την πόρτα του σπιτιού του να δει τι συμβαίνει και δεχόταν κάποια σφαίρα στο σώμα του τι θα γινόταν σήμερα; Ο υπουργός και ο αρχηγός αστυνομίας θα είχαν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους. Να μην πω ότι ο κόσμος θα είχε ξεσηκωθεί και ολόκληρη η κυβέρνηση θα είχε πάει στο σπίτι της. Οφείλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι όταν αναφέρομαι στην αστυνομία δεν αναφέρομαι στο σύνολο αυτής. Υπάρχουν στο σώμα της  άτομα ικανά που σκέπτονται πριν πιάσουν το όπλο στα χέρια τους. Ακολουθούν το πρωτόκολλο και δεν διακατέχονται από φόβο, ανικανότητα ακόμα και εκδίκηση.             

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η αστυνομία φάνηκε αρκετά τυχερή.    Όμως αν θα θρηνούσαμε και κάποιον άλλο εκτός σκηνικού τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Πέρα από την πτώση της κυβέρνησης  θα υπήρχε μια γενική αναστάτωση στην κοινωνία με πολλά συνεπακόλουθα. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα  της πραγματογνωμοσύνης  και τι θα πράξει ο Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη κύριος Θεοδωρικάτος. Τώρα είναι η ευκαιρία γι’  αυτόν να δείξει  ένα άλλο πρόσωπο διαφορετικό απ΄ αυτό του προκατόχου του, κυρίου Χρυσοχοΐδη. Η αστυνομία οφείλει να προστατεύει τον πολίτη άσχετα με το τι έχει κάνει αυτός και να τον οδηγεί στη δικαιοσύνη αν πράττει λάθος.  Αυτή τη φορά οι αστυνομικοί που λειτούργησαν ως δολοφόνοι να απομακρυνθούν άμεσα για να  μη προσβάλουν τους υπόλοιπους συναδέλφους τους που λειτουργούν υποδειγματικά όπως τους ορίζουν τα πρωτόκολλα της υπηρεσίας τους, η πολιτεία και η δημοκρατία.  Αυτά που ακούω από κάποιους ειδήμονες κυρίως συνδικαλιστές αστυνομικούς, δικηγόρους υπεράσπισης των, που σκοπό έχουν να υπερασπιστούν τους ενεργήσαντες με παράνομο τρόπο θα πέσουν στο κενό και οι υπαίτιοι θα οδηγηθούν στα δικαστήρια. 

Δεν θέλω πάλι να γράψω για την ανεκπαίδευτη αστυνομία αλλά πάντα κάτι θα προκύπτει που θα με αναγκάζει να το κάνω όπως στην συγκεκριμένη  περίπτωση.      Γιατί η αστυνομία συμπεριφέρεται με τόση βία; Μήπως σήμερα η αστυνομία  ενσαρκώνει την πολιτική της κυβέρνησης που θέλει να ποδοπατεί το λαό; Μήπως όμως είναι ορισμένα μεμονωμένα άτομα μέσα στην αστυνομία που επιδίδονται σ΄ αυτές τις βιαιοπραγίες  και μαυρίζουν την όλη εικόνα της;  Αυτό θα πρέπει άμεσα να βρεθεί  και να έλθει πλέον η ειρήνη μεταξύ αστυνομίας και πολιτών. Διαφορετικά σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε μεγάλες εκπλήξεις. Απαιτείται, λοιπόν, άμεσα από τον υπουργό να λάβει εκείνα τα μέτρα που θα φέρουν την ποθητή ισορροπία μεταξύ λαού και πολιτείας.  

Αν σήμερα η αστυνομία αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα στο πολιτικό παιχνίδι, την ευθύνη για τον πολιτικό αυτό εκτροχιασμό έχει μονάχα η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα  να  αμφισβητείται  η λειτουργία της δημοκρατίας μας. Αυτά είναι επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια και ας φροντίσουν οι υπεύθυνοι να μη φθάσουμε στη χώρα μας εκεί που δεν θα υπάρχει επιστροφή. Πιστεύω ότι μέσα στην αστυνομία υπάρχουν αστυνομικοί που για  δικούς τους ξεχωριστούς λόγους ο καθένας ασκεί βία κατά παντός.  Τα άτομα αυτά πρέπει να ελεγχτούν και να απομακρυνθούν από το σώμα της.   

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ