Στο τέλος του δρόμου θα είμαστε και ... ευχαριστημένοι!

Κώστας Μπογδανίδης
Κώστας Μπογδανίδης

Τελειώνοντας σιγά σιγά με την πανδημία πρέπει να σκεφτούμε και αισιόδοξα, να δούμε και το...καλό που έκανε αυτός ο εφιάλτης

Του Κώστα Α.Μπογδανίδη

Φτάνοντας στο τέλος της διαδρομής τα καλά νέα πρώτα. Αυτές τις μέρες θα ξεπεράσουμε τις 4 εκατομμύρια δόσεις εμβολιασμού ενταγμένες σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που «τρέχει» την «Ελευθερία» μας . Ναι, είναι αριθμός ρεκόρ για μία δημόσια διοίκηση χώρας που λίγο πριν δεν μπορούσε να…χωρίσει δυο γαιδάρων άχυρα! Να έχουν προγραμματιστεί και οργανωθεί όλα με τέτοια τάξη, που το ένα μήνυμα διαδέχεται το άλλο και όλα για την δική μας εξυπηρέτηση! Τόσο που δεν πιστεύεις ότι ζεις στο ίδιο κράτος με πριν.

Τα κακά νέα είναι ασφαλώς ότι…δεν είμαστε πλασαρισμένοι σε μια από τις καλές θέσεις παγκοσμίως, κάπου στην μέση σε σχέση με τον εμβολιασμό-όπως είμαστε στις περισσότερες στατιστικές. Θα μπορούσαμε να είμαστε καλύτερα; Ασφαλώς! Εάν είχαμε επαρκή εμβόλια, εάν η πολιτική μας ηγεσία είχε διαβλέψει νωρίτερα ότι θα παιχτούν και διακρατικά- εταιρικά παιγνίδια και να μην συμμορφωθεί απλώς με την αλληλεγγύη της κοινοτικής μας ένωσης. Θα ήταν προφανώς καλύτερα εάν ήμασταν…Ισραήλ, αλλά ούτε μπορούμε να γίνουμε τέτοιο κράτος, ούτε θέλουμε κιόλας, άρα η συζήτηση δεν έχει νόημα.

Τα κακά νέα συνεχίζονται βλέποντας ότι, εκτός από τους αρνητές, τις μεγάλες ηλικίες που είναι και οι πιο ευπαθείς ομάδες δεν άγγιξε η αξία και η ωφελιμότητα  του εμβολιασμού. Ηλικιωμένοι άνθρωποι για τους οποίους πρωτίστως μπήκαμε όλοι σε καραντίνα αποφεύγουν σαν τον διάβολο το λιβάνι να εμβολιαστούν. Δεν σκέφτονται τόσο τα τσιπάκια, τις…παρακολουθήσεις κι άλλες ψεκασμένες θεωρίες όσο…λέει μην έχουν παρενέργειες τα επόμενα χρόνια! (Ναι, μπάρμπα Κυριάκο στα 85 σου είναι ,ότι πιο λογικό να σκεφτείς τι θα συμβεί μετά από 1-2 δεκαετίες κάνοντας το επίμαχο εμβόλιο! Άσε δε που μπορεί να σου κοπεί και η ερωτική διάθεση…να μην μπορείς να κάνεις παιδιά αργότερα…)

Τα καλά νέα όμως ήρθαν από τους νεότερους πολίτες. Από τους 30άρηδες και τους 40άρηδες. Εκεί που περίμενες ότι αυτές οι ηλικίες θα ήταν πιο…αλαζονικές, θα ένιωθαν άτρωτες και…μακριά από το πρόβλημα σπεύδουν να κλείσουν ραντεβού και να εμβολιαστούν! Ένα θετικό σημάδι, μια ελπίδα για το μέλλον ότι οι νέες γενιές και γνώση έχουν και σχέδια για το αύριο! Διότι δεν μπορεί να υπάρξει αύριο για τον άνθρωπο χωρίς την αισιοδοξία που μας παρέχει η επιστήμη και η προσφορά της τεχνολογίας, το απόγειο της οποία ζει η γενιά μας.

Ξέρω θα μου πείτε ότι μπορεί και κάποιοι νέοι να «αναγκάζονται» να το κάνουν σκεπτόμενοι κυρώσεις για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Μα κι αυτό κοινωνική συμπεριφορά είναι, προσαρμογή στα δεδομένα και όχι…ιδεοληπτική ανοησία τύπου…παγκόσμιας χουντοκρατίας που τελευταία ακούμε πολύ από τους ειδήμονες των κοινωνικών δικτύων. Είναι μια επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης ακόμη και αν έχει χαρακτήρα συμμόρφωσης με κάποιες κατευθύνσεις. Αλλωστε και η Δημοκρατία, οι νόμοι, το Σύνταγμα τι είναι; Συμμόρφωση σε κάποιες κοινωνικές συμφωνίες για να μπορούμε να ζούμε όλοι μαζί και τίποτα περισσότερο.

Ασφαλώς δεν μπορείς να βγάλεις από το κάδρο τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας. Τόσες ψυχές έφυγαν, τόσοι άνθρωποι χάθηκαν, απίστευτος πόνος και ψυχική ταλαιπωρία. Ένας πραγματικός εφιάλτης. Αλλά ο Ησίοδος ή οποίος είπε το «ουδέν κακόν αμιγές καλού» είχε απόλυτο δίκιο. Να δούμε , λοιπόν, την αισιόδοξη πλευρά. Οι αλλαγές στην διοίκηση, στην συμπεριφορά μας, στην καθημερινότητα και στις συνήθειες , η ματιά μας στον άνθρωπο, ο αγώνας δρόμου των επιστημόνων είναι τα θετικά που κρατάμε στο τέλος της διαδρομής  - σε λίγο μπορεί να ευχαριστούμε τον ιό και την…πανδημία του για τα καλά που μας πρόσφεραν!

 

 

 

δημοσιεύθηκε στο ΣΤΙΓΜΑ της "Πατρίδος"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ