Τόση γνώση, στα σκουπίδια !

Δημοσθένης Μαράκης
Δημοσθένης Μαράκης

Τόσο δύσκολο ήταν να τα δώσουν σε ένα ίδρυμα;

του Δημοσθένη Μαράκη


Μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει η εικόνα σε κεντρικότατο σημείο της πόλης. Μόνο αποτροπιασμό η λογική. Γνωρίζοντας πως υπάρχουν ιδρύματα, σχολεία, παιδικοί σταθμοί που διαθέτουν (κενούς δυστυχώς) χώρους, δεν μπορώ να μην νευριάσω, στεναχωρηθώ, αγανακτήσω….

Έχοντας συμμετάσχει με διάφορους φορείς και οργανώσεις, στον εμπλουτισμό ή στην οργάνωση βιβλιοθηκών με στεναχωρεί η εικόνα.  Η Βιβλιοθήκη Δήμου Μαλεβιζίου, του Γυμνασίου Γαζίου, του Π.Σ. Πενταμοδίου, του Π.Σ. Γαλιάς με την αείμνηστη Βιργινία Μανασάκη , του Δήμου Βιάννου, της ΜΤΝ Βενιζελείου νοσοκομείου, του Καταστήματος Κράτησης Ν. Αλικαρνασσού (δύο φορές), της Ρευματολογικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ, των 1ου, 2ου, 3ου ειδικών σχολείων Ηρακλείου (μαζί με δωρεά σχολικών ειδών), του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης, είναι κάποιες από αυτές.

Βιβλία, μερικά εξ αυτών άθικτα, αδιάβαστα, να μυρίζει ακόμα το μελάνι των, στην ανακύκλωση, στα σκουπίδια. Η εικόνα παραπέμπει σε πρακτικές του παρελθόντος, κατακριτέες, που θυμίζουν άλλα καθεστώτα. Το μόνο σίγουρο είναι πως όλη αυτή η γνώση που κατέληξε στα σκουπίδια, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, να μεταδοθεί, να δωριθεί, να γεμίσει άδειους χώρους αλλά και μυαλά που διψούν για γνώση.   

«Σας καλούμε, στο πλαίσιο της ώρας καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας των μελών μας, να γίνεις συναναγνώστης, εμψυχωτής, διαμεσολαβητής, δωρητής, εξασφαλίζοντας το μέσο που δεν μπορεί να είναι άλλο από ένα βιβλίο. Περιμένουμε τις προσφορές σας σε βιβλία κάθε είδους, ύφους και αντικειμένου, που αφού επιτέλεσαν το σκοπό τους μπορούν να ταξιδέψουν παρέχοντας γνώση και πνευματική καλλιέργεια», προτρέπαμε ως σύλλογος ρευματοπαθών.

Και ξαφνικά, η εικόνα. Απογοήτευση….. Θυμός…

Τόση γνώση, στα σκουπίδια. Ο πολιτισμός μας στα σκουπίδια. Αναρωτιέται κανείς. Τόσο χώρο έπιαναν; Τόσος χώρος διαθέσιμος, άδειασε. Έμεινε κενός. Κενός από γνώση, ευαισθησία, πολιτισμό!

-Τι θα τα κάνετε κύριε;

-Θα τα δώσω σε παιδάκια που τα χρειάζονται, απαντώ!

-Μπράβο σας κύριε. Είναι λάθος αυτό που έγινε. Κάποιοι τα έχουν ανάγκη, γιατί τα πέταξαν; ήταν τα λόγια κοριτσιού που πουλά λουλούδια και μπαλόνια στο κέντρο της πόλης.

-Πράγματι ήταν λάθος που προσπαθούμε να διορθώσουμε, της απαντώ!

Συλλέξαμε όσα μπορούσαμε για να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

Και μέσα στην απογοήτευση, ένα φως ως ένας άλλος φάρος. Δεκάδες τίτλοι βιβλίων για την επιτέλεση του σκοπού, του στόχου διάχυσης φιλαναγνωσίας, προσφορά από τα μέλη της «Κίτρινης Αποστολής» . Σας ευχαριστούμε. Θα δωριθούν  με κριτήριο της μετάδοσης γνώσης, σε χώρους και φορείς που θα εκτιμήσουν και θα αξιοποιήσουν την παρουσία των .

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ