Ανάσα από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει την απόσυρση των σχεδιαζόμενων κανόνων που θα υποχρέωναν σε μεγαλύτερες προβλέψεις τα εποπτευόμενα από εκείνην πιστωτικά ιδρύματα.

Ως ανάσα εκλαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει την απόσυρση των σχεδιαζόμενων κανόνων που θα υποχρέωναν σε μεγαλύτερες προβλέψεις τα εποπτευόμενα από εκείνην πιστωτικά ιδρύματα.

Το συνολικό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ευρωπαϊκές τράπεζες μειώθηκε περισσότερο από το ένα τρίτο σε τρία χρόνια, από 1,12 τρισ. ευρώ σε 813 δισ. ευρώ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

 Το μεγαλύτερο κομμάτι των δανείων αυτών αφορούν τις Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα.

 Δυστυχώς οι σχεδιασμοί των εποπτικών αρχών διαθέτουν μία μερική αδυναμία, καθώς εκ των πραγμάτων δημιουργούνται με βάση στοιχεία του μέσου όρου και όχι στοιχεία των χωρών όπως η δική μας που κινούνται σε ακραίες συνθήκες.
Έτσι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δικαίως σχεδιάζει κυρίως πώς να μην επεκταθούν τα μη εξυπηρετούμενα χρηματοοικονομικά ανοίγματα και σε δεύτερο χρόνο πώς να περιοριστούν τα υπάρχοντα. 

Υπ’ αυτήν την έννοια οι σχεδιασμοί δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες αλλά και στις ιταλικές και τις πορτογαλικές. Εν τω μεταξύ, οι άδειες για τη δημιουργία νέων χωρίς το βαρίδι των «κόκκινων» δανείων πιέζει ασφαλώς τους μετόχους των συστημικών τραπεζών στη χώρα.

Πού θα χτύπαγαν οι νέες απαιτήσεις 

Μεταξύ άλλων, αυτό το οποίο ζητούσε η ΕΚΤ -για την ακρίβεια περιλαμβάνεται στις κατευθυντήριες γραμμές της, αλλά, όπως φαίνεται, πλέον βρίσκεται υπό αναθεώρηση- είναι ότι από την 1η Απριλίου: Για νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ή για ρυθμισμένα δάνεια που καταλήγουν εκ νέου σε NPE’s και διατηρούνται σε αυτήν την κατάσταση επί διετίας χωρίς εξασφαλίσεις και για μία επταετία με εξασφαλίσεις, οι προβλέψεις να ανέρχονται στο 100% του δανείου.

Το φορτίο αυτό θεωρείται βαρύ, σχεδόν δυσβάσταχτο για τις ελληνικές τράπεζες που εκτιμάται πως:

α. δεν θα μπορέσουν να αναχρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία.
β. θα χρειάζονται διαρκώς νέα κεφάλαια που κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να τοποθετήσει.

Με βάση το γεγονός πως καθεμία νέα μονάδα επισφαλειών που αντιπροσωπεύει ένα σεβαστό πλήθος εκατομμυρίων ευρώ για κάθε τράπεζα, μειώνει σε ονομαστικές αξίες ισόποσα τα κεφάλαια της τράπεζας, η οποιαδήποτε ελαστικότερη αντιμετώπιση των δανείων αποτελεί σημαντική υπόθεση ιδιαίτερα για τις ελληνικές τράπεζες.

Μολονότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ακόμη, εκτιμάται πως το Συμβούλιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM) θα συζητήσει το θέμα σε συνεδρίαση τον επόμενο μήνα, με την τελική απόφαση να αναμένεται τον Ιούνιο, δήλωσε μία από τις πηγές.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ