Καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Καθυστερήσεις και ταλαιπωρία αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι επιθυμούν να προχωρήσουν στη μεταβίβαση ακινήτων. Το σύστημα των ραντεβού για τις επισκέψεις στις εφορίες και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, σε συνδυασμό με άλλα γραφειοκρατικά προβλήματα, προκαλούν σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση συναλλαγών οι οποίες είναι κρίσιμες για την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από δικηγορικές πηγές, ορισμένες εφορίες έχουν φτάσει να κλείνουν ραντεβού για τον έλεγχο των φύλλων υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων και την υποβολή των δηλώσεων κάθε είδους φόρου μεταβίβασης, ακόμη και μετά από 30 ημέρες. Αυτό προκαλεί εκνευρισμό αλλά και ταλαιπωρία, αφαιρώντας οξυγόνο από την οικονομία σε μια περίοδο που απαιτείται και το τελευταίο ευρώ για την ανάκαμψη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόσβαση στις εφορίες γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού το οποίο κλείνεται τηλεφωνικά ή μέσω email. Επιπλέον, δεν λείπουν και τα παράπονα ότι και η ίδια η διαδικασία του κλεισίματος ραντεβού αποδεικνύεται κάποιες φορές δύσκολη. Ειδικά στα τμήματα Κεφαλαίου των εφοριών που υπάρχει αυξημένη κίνηση λόγω και του δίμηνου lockdown και των υποθέσεων μεταβίβασης που έχουν συσσωρευτεί.

Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η πρόσφατη ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας. Στην ανακοίνωση τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι "η προσπάθεια για επαναφορά της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου στην νέα κανονικότητα έχει μία εξαίρεση. Το Ελληνικό Δημόσιο. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, οι περισσότερες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα υπολειτουργούν, παρότι λειτουργούν πλέον με το σύνολο του προσωπικού τους. Δέχονται το κοινό μόνο με ραντεβού, η δε ηλεκτρονική - τηλεφωνική εξυπηρέτηση, η οποία τέθηκε προς υποκατάσταση της φυσικής παρουσίας των ενδιαφερομένων, έχει καταστεί γράμμα κενό. Αποτέλεσμα αυτού είναι, πολίτες, δικηγόροι, επαγγελματίες και παραγωγικές δυνάμεις να μην μπορούν να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους, να παρατηρείται απίστευτη ταλαιπωρία των συναλλασσόμενων και εν τέλει να καθυστερεί η ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομικής και επαγγελματικής δραστηριότητας, κατά το μέρος που εξαρτάται και από τη λειτουργία του Δημοσίου, το οποίο, όπως είναι γνωστό, αποτελεί βασικό μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, που τόσο απαραίτητη είναι στην παρούσα χρονική συγκυρία".

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το υπουργείο Εσωτερικών ανταποκρινόμενο στις σχετικές αντιδράσεις επανεκκινεί από αύριο την τυπική λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, δηλαδή χωρίς ραντεβού. Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών "οι δημόσιες υπηρεσίες τελούν σε πλήρη λειτουργία. Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Με ευθύνη του οικείου Προϊσταμένου τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων και μεταξύ των υπαλλήλων και των πολιτών".

Μένει να δούμε αν αυτή η επαναφορά θα μεταφραστεί σύντομα σε ταχύτερες συναλλαγές με το δημόσιο, όπως είναι οι μεταβιβάσεις ακινήτων.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ