Τρεις πηγές χρηματοδότησης ιδιωτικών επενδύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η ροή των δανείων θα ξεκινήσει από το 2022

Αγώνα δρόμου ξεκινά το υπουργείο οικονομικών, ώστε να υπογράψει ως το τέλος Σεπτεμβρίου συμβάσεις με τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες, την ΕΤΕπ, την EBRD και να δημιουργήσει τα δύο κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (ένα για startup και ένα για καινοτόμες επιχειρήσεις) στην πορεία ενεργοποίησης του ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2 .0".

Όπως αναφέρει το capital.gr, με βάση το σχεδιασμό του προγράμματος, ποσό που φτάνει τα 11,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να διαθέσουν οι εμπορικές τράπεζες και οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί (ΕΤΕπ, EBRD). Οι εμπορικές τράπεζες θα μπορούν να προσφέρουν άμεση χρηματοδότηση με τη μορφή δανείων ή με την έκδοση κοινοπρακτικών δανείων ή έμμεσα ως ανάδοχοι εκδόσεων εταιρικών ομολόγων.

Οι δύο διεθνείς χρηματοπιστωτικοί όμιλοι θα συμμετέχουν ως χρηματοδότες και στα ΣΔΙΤ, που θα προχωρήσουν από τον επόμενο χρόνο στα μεγάλα οδικά έργα, τα δίκτυα άρδευσης, και τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων.

Τα δύο κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών θα έχουν συνδετικό κρίκο την Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεων. Το ένα θα διαθέσει 500 εκατ. ευρώ. Θα διατεθούν ως μέρος των εσόδων του δημοσίου από την δημοπρασία των δικτύων 5G και θα απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ψηφιακές τεχνολογίες.

Το δεύτερο, με κεφάλαια επίσης 500 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση του μέρους του μεριδίου του δημοσίου από το Invest EU, θα απευθύνεται σε καινοτόμες επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να επενδύσουν σε "πράσινες" τεχνολογίες.

Η ροή εκταμίευσης των δανείων

Η ροή των δανείων θα ξεκινήσει από το 2022 και θα επιταχυνθεί σημαντικά μέχρι και το 2025. Συγκεκριμένα:

Έως το τέλος του 2022 το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να μπορεί να εμφανίσει τις πρώτες πιστώσεις ύψους 586,4 εκατ. ευρώ από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τελικούς δικαιούχους επενδυτές .

Στο τέλος του 2023 θα πρέπει να έχει καταστεί εφικτή η υπογραφή δανείων ύψους 3,518 δισ. ευρώ. Το ποσό στο τέλος του 2024 θα πρέπει να φτάσει στα 5,864 δισ. ευρώ και στα 9,38 δισ. ευρώ στο τέλος του 2025. Το 2ο τρίμηνο του 2026 ουσιαστικά "λήγει" ο χρόνος με την υπογραφή δανειακών διευκολύνσεων αξίας 11,728 δισ. ευρώ.

Χρηματοδότες και τελικοί δικαιούχοι θα πρέπει στις συμβάσεις τους να δεσμευτούν ότι οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτήσουν ή θα υλοποιήσουν αντίστοιχα, θα συμβαδίζουν με την αρχή της "μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης" για το περιβάλλον. Επίσης από το σύνολο των χορηγήσεων θα πρέπει να πιαστεί ο στόχος που θέλει διάθεση των κεφαλαίων σε ποσοστό 38,5 % για το κλίμα και 20,8% για την ψηφιακή μετάβαση, αφού αυτή είναι η γενική κατεύθυνση του ελληνικού προγράμματος για δάνεια και επιχορηγήσεις.

Οι κατηγορίες των επενδύσεων

Οι ιδιώτες επενδυτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν από τώρα επενδυτικές προτάσεις, οι οποίες άπτονται πέντε συγκεκριμένων πεδίων:

α) Της πράσινη μετάβασης

β) Τον ψηφιακό μετασχηματισμό

γ) Την έρευνα και την ανάπτυξη

δ) Τις οικονομίες κλίμακας μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών και

ε) Την προώθηση του εμπορίου, και του εξαγωγικού τους χαρακτήρα.

Ως γνωστό, οι τράπεζες εκτός από χρηματοδότες θα είναι και αξιολογητές των επενδυτικών προτάσεων. Οι ιδιώτες επενδυτές εκτός από ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο, θα πρέπει να παρουσιάζουν ίδια συμμετοχή 20% και 30% χρηματοδότηση από τρίτο μέρος. Το δημόσιο θα συμμετέχει με το 50% του προϋπολογισμού της επένδυσης που θα είναι δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης, με επιτόκιο χαμηλότερο του 1% και διάρκεια αποπληρωμής από 8 έως 12 χρόνια ανάλογα με το ύψος του. Η συμμετοχή του δημοσίου μπορεί να υπολείπεται του 50% σε ΣΔΙΤ ανάλογα με το είδος του έργου ή την διάρκεια της σύμβασης

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ