Ανάκαμψη επιθυμούν και περιμένουν... αλλά δε βλέπουν, οι επιχειρηματίες του τουρισμού

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Υπολογίζεται ότι σε σχέση με πέρυσι, οι κρατήσεις παρουσιάζουν πτώση από 12 έως 15%.

Από την αρχή της περιόδου, έως και σήμερα, Ιούλη μήνα, στην “καρδιά” του καλοκαιριού, η εικόνα στα περισσότερα ξενοδοχεία της Κρήτης είναι ακριβώς η ίδια: Άδεια κρεβάτια και μειωμένη κίνηση.

Υπολογίζεται ότι σε σχέση με πέρυσι, οι κρατήσεις παρουσιάζουν πτώση από 12 έως 15%. Συνακολούθως, οι χρηματικές απώλειες κυμαίνονται μεταξύ 10 και 12%.

Προβλήματα ρευστότητας

Στην καλύτερη των περιπτώσεων οι ζημιές, ως τον Οκτώβρη, μπορεί να περιοριστούν σε μονοψήφιο ποσοστό, όπως ελπίζει και ο κ. Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων.

Αν γίνουν κιόλας πράξη οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας, ίσως... “ανασάνουν” και οι επιχειρηματίες με τα λιγότερα εφετινά έσοδα, για τους οποίους ο κ. Πελεκανάκης προβλέπει ότι – εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση - “δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ούτε να ανακαινίσουν τις επιχειρήσεις τους!”.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης δεν αποκλείει, κι εκείνος με τη σειρά του, την εμφάνιση δυσκολιών ρευστότητας σε διάφορους συναδέλφους του, τον προσεχή χειμώνα. “Οι απώλειες είναι πολλές κι είναι δύσκολο να αναπληρωθούν”, παραδέχεται, έχοντας βεβαίως και μία άλλη, πιο ψύχραιμη οπτική για τα γεγονότα: “Είχαμε 6-7-8 χρόνια συνεχούς ανόδου. Οπότε, ας μην ξεχνάμε ότι πάντα σε μία άνοδο υπάρχει και μία κάθοδος”.

Ο,τι ανεβαίνει κάποια στιγμή... κατεβαίνει και οι κυριότερες αιτίες για την εφετινή (φυσιολογική κι αναμενόμενη) πτώση του τουρισμού μας, οφείλεται εν πολλοίς σε τρεις παράγοντες:

- Η άνοδος άλλων γειτονικών χωρών που αύξησε τον ανταγωνισμό και μοίρασε σε μικρότερα... κομμάτια την “πίτα” των αφίξεων.

-Το άνοιγμα που έκαναν και δεν μπόρεσαν να καλύψουν, βάσει των εξελίξεων, διάφορα ξενοδοχεία. Ειδικά στον Δήμο Χερσονήσου, δημιουργήθηκαν 2.000 νέα δωμάτια, όπως είπε ο κ. Χαλκιαδάκης!

-Η... Κλιματική Αλλαγή! Σωστά διαβάσατε! Οι ξενοδόχοι και οι λοιποί τουριστικοί επιχειρηματίες τα έχουν (και) με τον... καιρό που επικρατεί στην βόρεια Ευρώπη, όπου έχουν σημειωθεί ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες!

Όσο να’ ναι είναι κι αυτός ένας αστάθμητος και (μη αναμενόμενα) ανασταλτικός παράγοντας! Αρκετά ξενοδοχεία στην Κρήτη προχώρησαν σε γενναίες μειώσεις! Αλλά μάταια... ανταπόκριση δεν υπήρξε. Ούτε και last minute κρατήσεις.

Τους λόγους τους αναφέραμε και πιο πάνω. Ανατρέχοντας στους αριθμούς, που σχεδόν πάντα λένε την αλήθεια, το πιο ευχάριστο σενάριο είναι οι απώλειες των ξενοδοχείων να περιοριστούν στο 5-6% στο κλείσιμο της τουριστικής περιόδου. Το ταμείο θα γίνει στο τέλος.

Αναμφίβολα όμως όσο πιο άμεσα γίνουν οι φοροελαφρύνσεις τις οποίες σχεδιάζει η κυβέρνηση, τόσο πιο γρήγορα θα ξέρουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού αν και κατά πόσο θα έχουν ισοφαρίσει τη εφετινή... χασούρα!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ