Ανησυχία για τη γρίπη μετά το χαμό της 6χρονης ... - Δυστυχής πρωτιά για την Κρήτη

Ο άδικος χαμός του μικρού κοριτσιού έχει συγκλονίσει την Κρήτη, ενώ τα τηλέφωνα των παιδιάτρων έχουν "πάρει φωτιά" από ανήσυχους γονείς - Ο θάνατος της 6χρονης αποτελεί το πρώτο καταγεγραμμένο θανατηφόρο κρούσμα του ιού της γρίπης σε παιδί, στη χώρα

Ο θάνατος της 6χρονης ταρακούνησε με τον τραγικότερο τρόπο τόσο τους γονείς όσο και τον ιατρικό κόσμο... Μπορεί οι εκκλήσεις υπέρ του αντιγριπικού εμβολιασμού να είναι "ηχηρές", ωστόσο με δεδομένο ότι η οδηγία προτείνει εμβολιασμό στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, τα παιδιά χωρίς βεβαρυμένο ιστορικό έχουν μείνει ανεμβολίαστα, με τους γονείς πλέον ... να τρέμουν!

Ο άδικος χαμός του μικρού κοριτσιού, που αποτελεί το πρώτο καταγεγραμμένο θανατηφόρο περιστατικό μικρού παιδιού στη χώρα μας από Η1Ν1, έχει συγκλονίσει την Κρήτη, ενώ τα τηλέφωνα των παιδιάτρων έχουν "πάρει φωτιά" από ανήσυχους γονείς που ζητούν συμβουλή για το τί να κάνουν...

Η θέση της μικρούλας στο σχολείο της, σήμερα είναι κενή. Οι συμμαθητές της δε θα παίξουν ξανά μαζί της. Το σχολείο, σήμερα, επισκέπτεται ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ν.Ηρακλείου, Κ.Θεοφάνους προκειμένου να μιλήσει με τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και γονείς.

Με δηλώσεις του στην εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ", ο κ.Θεοφάνους αναφέρει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους συμμαθητές της άτυχης 6χρονης. «Δεν υπάρχει λόγος να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα στο σχολείο. Πραγματοποιείται απολύμανση με χλωριωμένο νερό, δηλαδή, ό,τι γίνεται σε καθημερινή βάση. Τα παιδιά που είναι στο τμήμα, όπου φοιτούσε το κορίτσι θα πάρουν για δύο μέρες ένα φάρμακο για ψυχολογικούς λόγους» αναφέρει ο κ. Θεοφάνους.

Όπως λέει, το κορίτσι πήγε κανονικά στο σχολείο, το 57ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου στις Μεσαμπελιές, την περασμένη Παρασκευή. Χθες ορισμένοι γονείς είχαν ήδη πληροφορηθεί τα τραγικά νέα και φοβούμενοι για την υγεία των παιδιών τους τα κράτησαν στο σπίτι, όμως το σχολείο λειτούργησε κανονικά. Το σχολείο θα συνεχίσει να δέχεται τους μαθητές του, αφού «δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραμείνει κλειστό, έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες από το νομίατρο» εξηγεί ο κ. Θεοφάνους. Ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου αναφέρει πως το τελευταίο διάστημα σημειώνονται πολλές απουσίες στα σχολεία λόγω των ιώσεων που κυκλοφορούν.

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη παραμένει ο εμβολιασμός ακόμα και κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο, υπογραμμίζεται σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου, και επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των ασθενών με γρίπη που νοσηλεύθηκαν έως τώρα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν είχαν εμβολιαστεί (82%).

Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα και αναμένεται η συνέχιση της τουλάχιστον για τις επόμενες 10 εβδομάδες και ότι, έως σήμερα, το στέλεχος της γρίπης, που ως επί το πλείστον εργαστηριακά απομονώνεται, είναι το ΑΗ1Ν1 pdm09, το οποίο εμπεριέχεται στο εμβόλιο που κυκλοφορεί.


• Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

• Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωσή τους πριν από την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.

• Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες κ.λπ.) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.

• Η σωστή χρήση των αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Αν και δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη οδηγία, τα παιδιά - ακόμη κι αυτά που δεν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα - καλό είναι να εμβολιάζονται, είπε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος Δημόσιας Υγιεινής της Περιφέρειας Κρήτης, Μ.Λουμπούνης. Ο ίδιος τόνισε ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές. "Γίνονται εκατομμύρια δόσεις κάθε χρόνο, έχουν γίνει δισεκατομμύρια δόσεις μετά τον Η1Ν1" - είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι "δε χωράει πλέον καμία δικαιολογία". Μάλιστα, πρόσθεσε πως αν ο ίδιος είχε παιδί σε νηπιαγωγείο ή παιδικό σταθμό, θα το εμβολίαζε.

Όπως επισήμανε, οι γονείς θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και όταν διαπιστώσουν πυρετό στο παιδί τους, να επικοινωνήσουν άμεσα με τον παιδίατρο τους για να τους δώσει οδηγίες και κατευθύνσεις.

Αναφορικά με τα αυτόματα τεστ διάγνωσης της γρίπης, είπε ότι είναι αξιόπιστα σε ένα μεγάλο ποσοστό.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ