Έκτακτη σύσκεψη με την Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης

Σήμερα στις 6 το απόγευμα στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος αποτέλεσαν ένα δυνατό «χτύπημα» για τους αμπελουργούς της Κρήτης που προσπαθούν να ορθοποδήσουν σε ένα δύσκολο οικονομικά περιβάλλον.

Τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο θα συζητηθούν σε έκτακτη σύσκεψη, στην οποία καλεί σήμερα στις 6 το απόγευμα στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης η Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης. Το χρονικό σημείο είναι κομβικό, αφού από σήμερα ανοίγουν τις πύλες τους και πολλά οινοποιεία για τα «υποδεχτούν» τα οινοστάφυλα.

Οιι παραγωγοί τόσο των επιτραπέζιων σταφυλιών αλλά και των οινοστάφυλων και της σταφίδας είναι απογοητευμένοι, καθώς οι ποσότητες που παράγονται είναι ελάχιστες, εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών που επικράτησαν το περασμένο διάστημα στο νησί.

Η παραγωγή, λοιπόν, έχει πληγεί από παράγοντες που ορισμένοι καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και θα υπάρξει, έστω και μικρή, αποζημίωση, αλλά και από άλλες αιτίες που δεν καλύπτονται και οι παραγωγοί μένουν εκτεθειμένοι.

Οι εξαγωγές είναι μειωμένες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και οι τιμές είναι πιεσμένες προς τα κάτω εξαιτίας του ανταγωνισμού από άλλες χώρες.

Στο τραπέζι θα τεθούν, ακόμα, θέματα όπως τα αγροτικά χρέη και η φορολογία, ενώ θα κατατεθούν προτάσεις για το μέλλον της αμπελουργίας στο νησί που έχει μειωθεί επικίνδυνα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ