Στα αζήτητα το ελαιόλαδο στο εξωτερικό!

Η αναποτελεσματικότητα του προγράμματος δακοκτονίας έχει φέρει σοβαρή ποιοτική αλλοίωση στον «ελληνικό χρυσό»

Μία από τις δυσκολότερες καλλιεργητικές χρονιές σε όλη την Ελλάδα και την Κρήτη λόγω των καιρικών φαινομένων χαρακτήρισε το 2018, ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρων Χιλεντζάκης. «Το πλήγμα που υπέστη η ελαιοκομία στο νησί από την κλιματική αλλαγή δεν έχει προηγούμενο» τόνισε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν ελαιόδεντρα στην ανατολική Κρήτη που θα κάνουν 3-4 χρόνια να ‘συνέλθουν’ πόσο μάλλον να καρποφορήσουν».

Σε αυτό το πλαίσιο, στη σύσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας θα δοθούν τα πλήρη στοιχεία για την φετινή παραγωγή αλλά και τη ζημιά, προκειμένου ο σχετικός φάκελος να αποσταλεί στην Κομισιόν που θα αποφασίσει τελικά αν και πόση αποζημίωση θα δοθεί στους ελαιοπαραγωγούς του νησιού. «Ο παραγωγός που δεν μπορεί να εισπράξει τίποτα για τα επόμενα χρόνια θέλει μια έξτρα ενίσχυση και στήριξη από το κράτος» τόνισε ο κ. Χιλεντζάκης εκτιμώντας ότι οι… Βρυξέλλες θα πουν «ναι, κατά 99%» στο αίτημα των παραγωγών της Κρήτης.

Επί τάπητος θα τεθεί και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για την δακοκτονία, με τον κ. Χιλεντζάκη να υποστηρίζει ότι λόγω της μη αποτελεσματικότητας του προγράμματος, το ελαιόλαδο έχει «έχει υποστεί σοβαρή ποιοτική αλλοίωση» με αποτέλεσμα ,όπως είπε, «το λάδι μας να είναι στα αζήτητα στο εξωτερικό». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «μέσα σε μόλις τρία χρόνια έχει χαθεί το 51% από το 1 δις ευρώ που έφερναν στη χώρα οι εξαγωγές ελαιολάδου».

Όπως υπενθύμισε ο νόμος για την δακοκτονία χρονολογείται από το 1951 (!) γι αυτό και είναι αφενός άμεση ανάγκη να αλλάξει αφετέρου να περάσει η αρμοδιότητα για το πρόγραμμα στους δήμους ή ακόμα καλύτερα στις τοπικές κοινότητες που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα το μικροκλίμα κάθε περιοχής. Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου θα τεθεί σε διαβούλευση έως το τέλος Φεβρουαρίου με τους παραγωγούς της Κρήτης να είναι ήδη έτοιμοι να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.

Την Παρασκευή τα χρήματα για τις καταστροφές από τις πλημμύρες

Περίπου 9.000 αμπελουργοί του νομού Ηρακλείου θα λάβουν την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου, το 70% της συνολικής αποζημίωσης για τις καταστροφές που υπέστησαν τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2018 από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Όπως τόνισε ο Μύρων Χιλεντζάκης το συνολικό ποσό για τον νομό, είναι 7 εκ ευρώ ενώ σε επίπεδο επικράτειας είναι 26 εκ ευρώ. Υπάρχουν όπως διευκρίνισε περιπτώσεις δικαιούχων που δεν θα λάβουν χρήματα, είτε γιατί δεν είναι ενήμεροι όσον αφορά τις εισφορές στον ΕΛΓΑ, είτε γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της εκτίμησης των ζημιών και δεν πήραν γραμμή πληρωμής. Στη δεύτερη περίπτωση, πρόσθεσε, οι δικαιούχοι θα λάβουν την αποζημίωση τους στην επόμενη πληρωμή, που θα γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ