Πολιτισμός | 11.10.17 07:03
Απολογισμός της εσπερίδας μνήμης και τιμής για τον Γεώργιο Εκκεκάκη

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ο Γ. Εκκεκάκης προσέφερε πολλά στον Πολιτισμό και στα Γράμματα της Κρήτης

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο Σπίτι του Πολιτισμού, στο Ρέθυμνο, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017, η εσπερίδα Μνήμης και Τιμής για τον Γεώργιο Εκκεκάκη.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας καλωσόρισε τους ομιλητές της βραδιάς και όλους όσοι ήρθαν να τιμήσουν τη μνήμη του Γιώργη Εκκεκάκη και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτή η εκδήλωση.

Η εκδήλωση έγινε, για να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον, μακαριστό τώρα, Ρεθυμνιώτη Γιώργη Εκκεκάκη, τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής, τον αγιογράφο, τον ερευνητή, τον συλλέκτη, τον ιστοριοδίφη, τον παθιασμένο κρητολόγο, τον καλλιτέχνη βιβλιοδέτη, τον ξεχωριστό πολίτη του Ρεθύμνου,  ο οποίος προσέφερε πολλά στον Πολιτισμό και στα Γράμματα της Κρήτης και δεν πήρε τίποτε εκτός από πίκρα, την οποία του δώσαμε πλουσιοπάροχα.

Το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας είχε πάρει την απόφαση να τιμήσει τον Γεώργιο Εκκεκάκη το 2011, αλλά λόγω του … κλίματος  της εποχής την ανέστειλε προσωρινά. Την ενεργοποίησε πριν δέκα περίπου μήνες και ορίστηκε η 4η Οκτωβρίου για την υλοποίηση αυτής της απόφασης. Αλλά ωστόσο … διάβηκε ο … Μαύρος Καβαλάρης και πήρε μαζί του τον Γιώργη. Όχι όμως την ψυχή του και το έργο του.
Και έτσι η τιμητική εκδήλωση έγινε εκδήλωση μνήμης και τιμής.

Μετά τον πρόεδρο του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας τον λόγο πήρε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, η οποία εκπροσώπησε και τον περιφερειάρχη Κρήτης, τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη.
Η κ. Λιονή μίλησε για τους δύο κόσμους της Κρήτης· την Κρήτη των Γραμμάτων, της Προόδου και της Ανθρωπιάς και την … άλλη Κρήτη, την πολύ μικρή….

Στη συνέχεια η κ. Ειρήνη Κουτσαλεδάκη, αντιδήμαρχος Ρεθύμνου, η οποία εκπροσωπούσε και τον δήμαρχο κ. Μαρινάκη, έκανε τον δικό της χαιρετισμό και εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του τιμώμενου – μακαριστού  Γιώργη Εκκεκάκη.

Στη συνέχεια έγιναν οι εργασίες της εσπερίδας, σε δύο συνεδρίες, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Το κείμενο του κ. Manuel Serrano, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, διάβασε η κ. Κασσάνδρα Μπεϊκάκη.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε κείμενο του καθηγητή Σταμάτη Φιλιππίδη, ο οποίος έδινε μια άλλη μαρτυρία για το ποιόν και την προσφορά του μακαριστού Γιώργη Εκκεκάκη.

Ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μανόλης Κουκουράκης αναφέρθηκε στην προσφορά του, μακαριστού τώρα, Εκκεκάκη στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου.

Εκ μέρους της οικογένειας του εκλιπόντος τον λόγο πήρε η σύζυγός του  Μαριέττα Ασημομύτη για τις  ευχαριστίες.  Και μας συγκίνησε όλους.

Κλείνοντας τη βραδιά ο πρόεδρος του Κε. Κρη. Λο. ανακοίνωσε ότι το Κέντρο θα προσπαθήσει να εκδοθούν τα Πρακτικά της εσπερίδας, για να γνωρίσουν και άλλοι τον Γεώργιο Εκκεκάκη, το έργο και την προσφορά του, ότι θα προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου να δοθεί το όνομα του Γεωργίου Εκκεκάκη σε δρόμο της πόλης του  Ρεθύμνου και ότι θα πρέπει να στηθεί η προτομή του στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, στην οποία δωρίζεται και το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιοθήκης του.

Στη συζήτηση που επακολούθησε προτάθηκε και έγινε δεκτό, αντί για προτομή, να φιλοτεχνηθεί και να εντοιχισθεί, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, πλάκα με επίγραμμα και ανάγλυφη τη μορφή του Εκκεκάκη.

Το Κε. Κρη. Λο. πρότεινε τη σύσταση μιας επιτροπής, η οποία θα φροντίσει για τη φιλοτέχνηση και την τοποθέτηση της πλάκας.
Και αυτήν την αποτελούν οι :

1. ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου, πρόεδρος
2. ο Νίκος Παπαδογιαννάκης, πρόεδρος ΙΛΕΡ, γραμματέας
4. ο Αντώνης Κατικάκης, μέλος του Δ. Σ. του Κε. Κρη. Λο., ταμίας
5. η Ειρήνη Βογιατζή, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων ν. Ρεθύμνης, μέλος
6. ο  Θησέας Τσιάτσικας, εκπρόσωπος της οικογένειας Εκκεκάκη, μέλος
7. ο Γιάννης Παπιομύτογλου, πρώην μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής της Δημόσιας
     Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, μέλος
8. ο  Γιώργης Φρυγανάκης, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων, μέλος
9. ο Μιχάλης Τρούλης, πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής της Δημόσιας 
     Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, μέλος

Στο … Δι’ ευχών …  ο μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος ανακοίνωσε ότι η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου θα καλύψει το κόστος της έκδοσης των Πρακτικών της εσπερίδας.

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα