"Ασυνόδευτο", ένα βίντεο μαθητών της Κρήτης για τη διαφορετικότητα

"Ασυνόδευτο", ένα βίντεο μαθητών της Κρήτης για τη διαφορετικότητα

Ένα ξεχωριστό μήνυμα από το 3ο Νηπιαγωγείο Βουτών

"Ασυνόδευτο" είναι ο τίτλος της ταινίας που δημιούργησε το 3ο Νηπιαγωγείο Βουτών Ηρακλείου.

Ένα σκυλάκι  απροστάτευτο και μόνο βρίσκεται εκτεθειμένο  σε ένα κόσμο εχθρικό, που το περιφρονούν και το χλευάζουν. Το σκυλάκι αυτό καθώς και ένα παιδί που γίνεται φίλος του, μαθαίνουν σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους,  αλήθειες της ζωής και αξίες όπως  η φιλία, η αλληλοβοήθεια, η αλληλεγγύη.
Τα παιδιά μαθαίνουν να μη βιάζονται  να κατακρίνουν κάποιο, λόγω της διαφορετικής εμφάνισης, καταγωγής ή ευφυΐας. Μαθαίνουν  ότι όλοι κάποιες στιγμές μπορεί να είμαστε ευάλωτοι, μόνοι, ή ασυνόδευτοι και σε όλους μπορεί να συμβεί ένα απρόοπτο κακό. Μαθαίνουν ακόμα να ζητάνε βοήθεια όταν χρειαστεί, να αποφεύγουν τις «κακοτοπιές» και να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. 
Το σχολείο τονίζει πως "η ιστορία  μας έχει πολλές αλληγορίες και δίνει πολλαπλά μηνύματα.
Με αφορμή την προστασία ενός αδέσποτου (;) ,ασυνόδευτου  ζώου,  μας διδάσκει ότι η αγάπη βρίσκεται παντού, ότι τα παιδιά χωρίς οικογένεια ( «τα ασυνόδευτα»), μπορούν να βρουν αγάπη και στοργή, ότι κανένα πλάσμα δεν πρέπει να είναι καταφρονεμένο και ότι η βοήθεια μπορεί να έρθει από εκεί που δεν την περιμένεις.
Μέσα από την ταινία  θίγεται το φαινόμενο της αρπαγής, εξαφάνισης, εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών, δίνοντας το μήνυμα στα παιδιά ότι μπορούν να ζητήσουν βοήθεια, να αντισταθούν, να μιλήσουν και να σωθούν. Θίγεται ακόμα το θέμα της αναδοχής και της υιοθεσίας όπου στο τέλος υπάρχει η γνωριμία και συνύπαρξη της βιολογικής οικογένειας με την οικογένεια της «καρδιάς», που μεγάλωσε και αγάπησε το «ασυνόδευτο»."

Δείτε το συγκινητικό βίντεο των παιδιών

 

Δείτε επίσης:

Οι μαθητές του Φόδελε κάνουν μια ευχή!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ