Γιατί καρατομήσανε τον εμπνευστή της "γαλάζιας πατρίδας";

Εν μία νυχτί φαγώθηκε ο Γιαϊτζί

Μέχρι πριν λίγους μήνες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επαινούσε και ευχαριστούσε τον αντιναύαρχο Τζιχάτ Γιαϊτζί, αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού από τον Αύγουστο του 2017, για τον ρόλο του στην διαμόρφωση της πολιτικής της χώρας ως προς τη Λιβύη, με επιστέγασμα την συνυπογραφή των τουρκο-λιβυκών μνημονίων στις 27 Νοεμβρίου.

Όμως την Παρασκευή, με αιφνιδιαστική απόφαση του ίδιου του Ερντογάν, ο Γιαϊτζί απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του και μετατέθηκε σε υποδεέστερης σημασίας θέση στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων. Αδιευκρίνιστο παραμένει μέχρι στιγμής αν τώρα θα αποδεχθεί την υποβάθμισή του ή θα παραιτηθεί από το στράτευμα.

Το ότι ο Γιαϊτζί εμφανιζόταν ως ο "αρχιτέκτονας” της λιβυκής πολιτικής της Τουρκίας γεννά ερωτήματα για το κατά πόσον η απομάκρυνσή του προοιωνίζεται αλλαγές και σε αυτό το πεδίο – ή αν αποτελεί κίνηση εξευμενισμού των ΗΠΑ, σε μία συγκυρία κατά την οποία η στήριξή τους είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας. Το πιθανότερο -λένε οι ειδικοί- είναι πάντως να εκτυλίσσεται σκληρό παιχνίδι εξουσίας στους κόλπους της τουρκικής πολιτικο-στρατιωτικής ελίτ.

Γενικώς στην Τουρκία γίνεται χαμός, για να δούμε που θα καταλήξει.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ