Η άγνωστη σχέση του Μπόρχες και της Μαρία Κοδάμα με την Κρήτη και την Ελλάδα

Ο μεγάλος Αργεντίνος συγγραφέας είχε έρθει στην Κρήτη με την σύντροφό του

Διαβάσατε ήδη για τον θάνατο της Μαρίας Κοδάμα Ήταν η χήρα του διάσημου Aργεντινού συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες, που πέθανε  στο Μπουένος Άιρες σε ηλικία 86 ετών, εξαιτίας επιπλοκών του καρκίνου από τον οποίο έπασχε, ανακοίνωσε η οικογένειά της στον Τύπο.

Ήταν συγγραφέας, μεταφράστρια, συνεργάτιδα και μοναδική διαχειρίστρια του έργου του Μπόρχες, που κριτικοί λογοτεχνίας θεωρούν πως συγκαταλεγόταν στους σημαντικότερους ποιητές, δοκιμιογράφους και μυθιστοριογράφους της εποχής του.Ήταν μαζί του από τα 16 της χρόνια κι εκείνος την παντρεύτηκε και την επέλεξε για κληρονόμο του λίγο πριν πεθάνει.

Μετά την οριστική του τύφλωση, υπαγόρευε κείμενα στη μητέρα του και στην ίδια. Όμως στα ταξίδια τους, ο σπουδαίος συγγραφέας έβλεπε με τα μάτια της Μαρίας Κοδάμα κι εκείνη επέλεγε να του εξηγήσει τον κόσμο μέσα από τους ζωγράφους που ο ίδιος αγάπησε..

Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό ότι η Μαρία Κοδάμα είχε μια σχέση ιδιαίτερη με την Κρήτη και την Ελλάδα. Είχε επισκεφτεί το νησί και τη χώρα μας και τη δεκαετία του ΄80 όταν ο Μπόρχες είχε αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης( εκδόθηκε και σχετικός τόμος) είχαν μάλιστα κάνει και περιήγηση στο νησί, αγάπησαν τις ομορφιές και τα μνημεία της. Η ίδια είχε επιστρέψει 30 χρόνια μετά, στην Ελλάδα για ένα συνέδριο και είχε μιλήσει για την αγάπη της αυτή.

"Είμαι πολύ ευτυχισμένη και περισσότερο για τον Μπόρχες γιατί αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα τον αγαπούν, τον θυμούνται και τον σέβονται, κάτι καταπληκτικό.

Ο Μπόρχες είχε αφουγκραστεί την Ελλάδα, το γνωρίζουν καλά οι αναγνώστες του αφού έχει αποτυπωθεί στο έργο του. Γιατί πιστεύετε ότι επέλεξε τον Λαβύρινθο για να εκφράσει κάποιους από τους υπαρξιακούς του στοχασμούς;

Ο Μπόρχες έλεγε πάντα πως ήταν ένας Έλληνας που ζούσε στην εξορία, ένας εξόριστος Έλληνας. Όλο του το έργο σχετίζεται με τους ελληνικούς μύθους, αγαπούσε πάρα πολύ την Ελλάδα και θα είναι πολύ καλό να γνωρίσουν οι Έλληνες αυτή τη σχέση.

Ο Λαβύρινθος είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού και της μυθολογίας." είχε πει η ίδια.

 

Μπόρχες

Μπόρχες
Ο Μπόρχες με την μετέπειτα σύζυγό του Μαρία Κοντάμα και τον Δημήτρη Καλοκύρη στην Αθήνα,

 

Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να τιμήσουμε έναν μεγάλο Αργεντινό, που γίνεται σήμερα μέλος του Πανεπιστημίου Κρήτης. Δεν νομίζω πως χρειάζεται να υπενθυμίσω πόσο μεγάλη είναι η χαρά μας που ο Χόρχε Λουΐς Μπόρχες δέχτηκε την πρότασή μας ν' αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής μας Σχολής. Είμαστε περήφανοι που το νέο μέλος του Πανεπιστημίου μας θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή συγγραφείς της εποχής μας. Είμαστε, ακόμη, περήφανοι, γιατί το έργο του Μπόρχες είναι βαθιά γονιμοποιημένο από το ελληνικό πνεύμα και γιατί η έμπνευσή του έχει πλούσια τροφοδοτηθεί από τη μυθολογία της Κρήτης. Αυτοί ήταν οι λόγοι που το Πανεπιστήμιό μας αποφάσισε να τον αναγορεύσει επίτιμο διδάκτορά του. [...] (Από την Εισήγηση του Γ. Μ. Σηφάκη)

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ