Η απάντηση Αρκουμανέα - Χαρδαλιά στα "κακόβουλα δημοσιεύματα"

Η απάντηση Αρκουμανέα - Χαρδαλιά στα "κακόβουλα δημοσιεύματα"

Τί είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Κακόβουλα χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα του σαββατοκύριακου που αναφέρονταν σε καταγγελίες περί διπλών τρόπων καταγραφής κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και στα περί "δυσαρέσκειας" στις σχέσεις της Πολιτικής Προστασίας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ «υπάρχει ένα και μόνο σύστημα καταγραφής, το Εθνικό Μητρώο ασθενών COVID, το οποίο από τον Μάρτιο του 2020 λειτουργεί βάσει νόμου περιγράφει και όλες τις λειτουργίες του».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «απαράδεκτα, ψευδή και κακόβουλα» δημοσιεύματα.

 

«Καθημερινά τα δημόσια και τα ιδιωτικά εργαστήρια, ο ΕΟΔΥ, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, όλοι καταχωρούμε στο ένα και μοναδικό αυτό μητρώο COVID. Τα στοιχεία αυτά, η έμπειρη ομάδα του ΕΟΔΥ, εκατοντάδες επιστήμονες, τα συλλέγουν, τα επεξεργάζονται, τα αναλύουν ώστε να έχουμε καθημερινά την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ» ανέφερε επίσης.

Χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτες και τις καταγγελίες περί «σκοτεινών» συμβάσεων του ΕΟΔΥ με ιδιωτικές εταιρείες.

«Φαντάζομαι ότι εννοούν τη σύμβαση στις 2 Ιουνίου 2020 που έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στην πλατφόρμα της Κομισιόν και αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα συμβάντων των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ), που καταχωρούν τα δεδομένα στο μοναδικό αρχείο που υπάρχει για τους ασθενείς COVID-19».

Απο πλευράς του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, χαρακτήρισε «άδικα και αβάσιμα» τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, τονίζοντας πως  δεν υπάρχουν διπλοί τρόποι καταγραφής ενώ δεν υπάρχουν προβλήματα και δυσαρέσκεια στις σχέσεις ΕΟΔΥ και ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι  η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης  με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής και της Δημοκρατίας για πού αφορούσαν σε καταγγελίες περί  παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων με κορωνοϊό από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα τη μη ακριβή αποτύπωση του αριθμού των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ