Η κοινή ναυτική άσκηση ΗΠΑ – Ελλάδος - Κύπρου και ο αντιστράτηγος Ζερβάκης

Το σενάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Φρουράς, περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, εκτέλεση πυρών από ταχύπλοα σκάφη και διάφορα είδη βολών τόσο ατομικού όσο και ομαδικού οπλισμού, εξάσκηση στις διαδικασίες για κατάληψη πλοίου εν Πλω.

Μια σημαντική άσκηση για την σχεδίαση και εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων σε ναυτικά αντικείμενα συνδιοργανώθηκε από τη Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ) της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) Κύπρου, και τις Ενοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. 

Στη συνεκπαίδευση, που πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 16 Σεπτεμβρίου, σε μέρος του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχαν Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων (ΟΕΕ) των τριών χωρών.

Το σενάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Φρουράς, περιλάμβανε εκτέλεση πυρών από ταχύπλοα σκάφη και διάφορα είδη βολών τόσο ατομικού όσο και ομαδικού οπλισμού, εξάσκηση στις διαδικασίες για κατάληψη πλοίου εν Πλω, προσβολή παράκτιας κρίσιμης εγκατάστασης με τη χρήση σκαφών και ελαστικών λέμβων και εκπαίδευση στον αγώνα κατοικημένων τόπων.

Κοινή ναυτική άσκηση πραγματοποίησαν Κύπρος, Ελλάδα και ΗΠΑ, στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φωτογραφία Εθνική Φρουρά

Φάση της συνεκπαίδευσης, παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο οποίος διαπίστωσε την εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευομένων και συνεχάρη τις Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, καθώς και τα πληρώματα των ταχύπλοων σκαφών για τη προσπάθεια που κατέβαλαν, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Την τρέχουσα εβδομάδα, από 19 έως 23 Σεπτεμβρίου 2022, η συνεκπαίδευση συνεχίζεται μεταξύ Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της ΕΦ και των αντίστοιχων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, με τη διεξαγωγή αντίστοιχων αντικειμένων σε διμερές επίπεδο.

Οι συνεκπαιδεύσεις εντάσσονται στο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Αμυνας, και κρίνονται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχουν τη δυνατότητα στο προσωπικό της ΕΦ, να συνεκπαιδευτεί με αντίστοιχες Μονάδες φίλων χωρών, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο εκπαίδευσης και τη διαλειτουργικότητα, αναδεικνύοντας παράλληλα τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν.

Ο Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης πριν αναλάβει την Αρχηγεία της Εθνικής Φρουράς ήταν Επίτιμος Διοικητής την 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/ΕU OHQ, διατελώντας επί δύο έτη Διοικητής της.

Δημόκριτος Ζερβάκης

Ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης γεννήθηκε το 1961 στο Mοχό Ηρακλείου. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το 1983, ως Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού. Παρακολούθησε επιτυχώς όλα τα προβλεπόμενα σχολεία για το βαθμό και τη θέση του καθώς και όλα τα σχολεία του Πυροβολικού, ενώ ολοκλήρωσε μεταξύ άλλων και το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευση Αλεξιπτωτιστού. Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας είναι επίσης απόφοιτος του Βασικού Τμήματος της Σχολής Πυροβολικού και της Σχολής Διοίκησης και Επιτελών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, κατέχει τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών (MASTER OF ARTS) του Πανεπιστημίου HULL του Ηνωμένου Βασιλείου στις Στρατηγικές Σπουδές, διατελώντας από το 1997 έως το 2014 μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών του Ηνωμένου Βασιλείου (International Institute of Strategic Studies).

Πλέον αυτών ολοκλήρωσε επιτυχώς το μακροχρόνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ανάλυσης και Προγραμματισμού Η/Υ του ΕΛΚΕΠΑ. Υπηρέτησε σε διάφορες Μονάδες Πυροβολικού από όλες τις θέσεις κυρίως ωστόσο ως Αξιωματικός Επιχειρήσεων, ως Εκπαιδευτής και Επιτελής στο Γραφείο Μελετών της Σχολής Πυροβολικού, όπου συνέγραψε αριθμό κανονισμών του Πυροβολικού καθώς και την Ιστορία του Ελληνικού Πυροβολικού.

Μετά την προαγωγή του σε Αντιστράτηγο, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, τοποθετήθηκε τον Ιανουάριο 2017 ως Διοικητής 1 ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ και του Ελληνικού Επιχειρησιακού Στρατηγείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU OHQ), την οποία διοίκησε επί διετία. 
Το 2018 ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Επιχειρησιακός Διοικητής του Επιχειρησιακού Στρατηγείου της για την Άσκηση EU Hybrid Exercise Multilayer 18 (Parallel and Coordinated Exercise).

Του έχουν απονεμηθεί όλα τα προβλεπόμενα για το βαθμό και καθήκοντά του, παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις, μεταξύ των οποίων ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής, ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα και το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α’ Τάξεως, η διαμνημόνευση συμμετοχής σε Ειρηνευτική Αποστολή, το μετάλλιο των Ηνωμένων Εθνών, η διαμνημόνευση Υπηρέτησης στην Εθνική Φρουρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και το Ασημένιο Μετάλλιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας και το Μετάλλιο του Τάγματος της Αξίας του Γαλλικού Έθνους.


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ