Η πρόταση Τσίπρα και το "αρχηγο-κεντρικό κόμμα"

Η πρόταση Τσίπρα και το "αρχηγο-κεντρικό κόμμα"

Ποιοι καταψήφισαν - Τί υποστήριξαν

Ανακατεύει πλήρως την εσωκομματική τράπουλα και επιχειρεί να κάνει φυγή προς τα εμπρός ο Αλέξης Τσίπρας που αιφνιδιάζοντας τις εσωκομματικές τάσεις, πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το απόγευμα της Τετάρτης, την απευθείας εκλογής του προέδρου του κόμματος και της Κεντρικής Επιτροπής από την βάση, αλλά και θητείες για τους βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα έγινε αποδεκτή από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολύωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου απέκτησε μεγάλη ένταση μόλις κατατέθηκαν οι προτάσεις του κ. Τσίπρα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρώτος, αλλά και οι Νίκος Φίλης και Νίκος Βούτσης, απέρριψαν την εισήγηση υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις οδηγούν σε ένα αρχηγο-κεντρικό κόμμα, εντός του οποίου αυτονομείται ο αρχηγός και η ηγετική ομάδα, χωρίς να έχουν υποχρέωση λογοδοσίας. Υποστήριξαν ακόμα ότι οι αλλαγές αυτές είναι ξένες προς τις παραδόσεις της αριστεράς.

Σε απάντηση της κριτικής, από την προεδρική πλευρά επισημάνθηκε ότι δεν τίθεται θέμα αρχηγικού κόμματος, καθώς από τη βάση θα εκλέγονται και τα μέλη της κεντρικής επιτροπής, θα είναι δηλαδή κατ’ αναλογία ισχυρά, όπως και ο πρόεδρος.

Στην ψηφοφορία που έγινε η εισήγηση εγκρίθηκε με 28 ψήφους, έναντι 11 που τάχθηκαν εναντίον. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τους κυρίους Τσακαλώτο, Φίλη, Βούτση, καταψήφισαν επίσης οι Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας, Ράνια Σβίγγου, Πάνος Λάμπρου και Έφη Καλαμαρά.

Σημειωτέον ότι υπέρ τάχθηκαν εκτός των προεδρικών, ο Αριστείδης Μπαλτάς και Σία Αναγνωστοπούλου, που κινούνται περισσότερο στην ομάδα των «53».

Η απόφαση του πολιτικού συμβουλίου θα πάει ως εισήγηση στο συνέδριο, το οποίο και θα αποφασίσει.

 

Δείτε επίσης:

Εκλογή προέδρου και ΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση, πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ