Η συνεργασία, η σπουδαία διάκριση και το όφελος για την Κρήτη

Η συνεργασία, η σπουδαία διάκριση και το όφελος για την Κρήτη

Τα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης και το ΕΛΜΕΠΑ δείχνουν τον δρόμο

Σε μια εποχή που η φύση “εκδικείται” και η διαχείριση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για τους διεθνείς οργανισμούς και τις κυβερνήσεις του κόσμου, η φροντίδα για την επιβίωση του κοινού μας σπιτιού, του πλανήτη μας πρωτίστως περνά από τα δικά μας χέρια. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία για την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση  πόρων και ενέργειας και τη διαχείριση των απορριμμάτων αποτελούν μεν μια καλή αρχή  για την ενημέρωση των αυριανών ενεργών πολιτών, όμως δεν αρκούν. Το ζητούμενο είναι από τη θεωρία να περάσουμε επιτέλους στην πράξη, συντονισμένα και χωρίς άλλη χρονοτριβή.

Για τον λόγο αυτό, η σπουδαία διεθνής διάκριση που απέσπασαν μέσω της ιδιαίτερα σημαντικής συνεργασίας τους τα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης και το ΕΛΜΕΠΑ, μας χαροποιεί ως Κρητικούς αλλά κυρίως μας επιστρέφει σημαντικά οφέλη στη διατροφική αλυσίδα και άρα στην αλυσίδα της ίδιας της ζωής.

Το έργο “BEATLE – Food for feed” με την επίσημη ονομασία «Καινοτόμες Διεργασίες Χαμηλού Κόστους για την Παραγωγή Ζωοτροφών ή Εδαφοβελτιωτικών από Τυρόγαλο και Φυτικά Υπολείμματα Υπεραγορών» που υλοποιήθηκε την περίοδο 2019-2021 από το ΕΛΜΕΠΑ σε συνεργασία με τα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης, όπως διαβάσατε πρόσφατα στο Cretalive, αποτέλεσε τη μία από τις συνολικά 18 “υποδειγματικές μελέτες περίπτωσης (case studies)” σε παγκόσμιο επίπεδο που ενέταξε ο ECR (Efficient Consumer Response) στο εγχειρίδιο του.

Το εγχειρίδιο αυτό, στο οποίο φιγουράρει η Χαλκιαδάκης Α.Ε. και άλλες δύο ελληνικές εταιρείες, απευθύνεται σε επιχειρήσεις βιομηχανίας και λιανεμπορίου σε όλο τον κόσμο δείχνοντας στην ουσία τον δρόμο.

Μπορεί οι Κρητικοί να μην εκπλήσσονται από τη σημαντική αυτή παγκόσμια διάκριση, καθώς το ΕΛΜΕΠΑ είναι ένα από τα κυρίαρχα πανεπιστημιακά ιδρύματα στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας σε πανελλαδικό επίπεδο και ταυτόχρονα τα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης είναι μία από τις μεγάλες εταιρείες που από πολύ νωρίς άρχισε να επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον για τη δραστική μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, με πλήθος δράσεων που υλοποιεί εδώ και χρόνια αλλά και με επιτυχημένες καμπάνιες που διοργανώνει.

Η διάκριση του έργου BEATLE έρχεται να καταδείξει μια διάσταση πολύ σημαντική για όλους εμάς. Η μέθοδος της κομποστοποίησης για τη διαχείριση – ανακύκλωση στην ουσία – οργανικών απορριμμάτων για την παραγωγή ζωοτροφών και φυσικών εδαφοβελτιωτικών χωρίς τη χρήση χημικών έχει εφαρμογή στην πράξη!

Είναι λοιπόν προφανές ότι τα πρωτόκολλα των διεθνών οργανισμών και οι αποφάσεις κρατών και κυβερνήσεων για το περιβάλλον είναι εξόχως σημαντικά, ωστόσο η δράση είναι υπόθεση όλων μας!

Διαβάστε επίσης:

Κορυφαία διάκριση κυκλικής οικονομίας για τα Super Markets Χαλκιαδάκης

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ