Κεφαλογιάννης για Τουρκία: "Το Δεκέμβριο θα κάνουμε ταμείο"

Κεφαλογιάννης για Τουρκία: "Το Δεκέμβριο θα κάνουμε ταμείο"

Οι κυρώσεις είναι πάνω στο τραπέζι αλλά "δεν είναι αυτοσκοπός"

Την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και το τί μέλλει γενέσθαι σχολίασε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Δήμο Μαλεβιζίου. 

"Έχουμε έναν δύστροπο γείτονα. Έναν γείτονα που βρίσκεται εν αδίκω. Έναν γείτονα απομονωμένο σε διεθνές επίπεδο, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, που προκαλεί τούς γείτονες της - και στην Κύπρο και στην Ελλάδα. 

Το μήνυμα που έχει στείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαφές, σε όλα τα όργανα της: και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τον Δεκέμβριο θα κάνουμε ταμείο. Αν συνεχίσει τις προκλήσεις η Τουρκία, ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι ο δρόμος των κυρώσεων" είπε ο ευρωβουλευτής προσθέτοντας πάντως πως "οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ασφαλώς η Τουρκία δεν μπορεί να προκαλεί, δεν μπορεί να παραβιάζει τον διεθνή νόμο. Και θέλουμε να ακολουθήσει το Διεθνές Δίκαιο που με σαφήνεια λέει ότι η Ελλάδα μπορεί να επεκτείνει τα 12 μίλια της, χωρίς να αναφερθεί σε κανέναν με βάση το άρθρο 3 του δικαίου της θαλάσσης.

Οι διαφορές οι οποίες υπάρχουν είναι στην υφαλοκρηπίδα και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Μπορούν να επιλυθούν απευθείας με διάλογο.

Αν ο διάλογος δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα, είναι υποχρεωμένες οι χώρες με βάση το Διεθνές Δίκαιο να προσφύγουν σε διεθνή διαιτησία ή στο Δικαστήριο της Χάγης ή  στο Δικαστήριο του Αμβούργου που επιλύει τις διαφορές στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα.

Επίσης, το άρθρο 121 της σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας, με σαφήνεια ορίζει ότι τα νησιά έχουν και δική τους Αποκλειστική Ζώνη και δική τους υφαλοκρηπίδα. Και βεβαίως, αυτό δεν αφορά μόνο την Κρήτη: αφορά τα Δωδεκάνησα και το Καστελόριζο"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ