Μια αυθεντική soirée στο Ηράκλειο για τον «Ελευθέριο Βενιζέλο»!

Απολαυστική εκδήλωση εξοικείωσης με την όπερα, για πρώτη φορά, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο

Ας ξεκαθαρίσουμε από την αρχή μια κοινή διαπίστωση. Η όπερα και εν γένει το λυρικό θέατρο και το αρχαίο ελληνικό δράμα, τραγωδία και κωμωδία, είναι θεατρικά είδη τα οποία ο θεατής τα βιώνει. Τι σημαίνει αυτό; Όταν τα παρακολουθείς από τη θαλπωρή του καναπέ σου, στην τηλεόραση, «χάνουν» τη μαγεία τους σε ένα μεγάλο ποσοστό, γιατί λείπει αυτή ακριβώς η μέθεξη του βιώματος. Όταν έγινε γνωστό πως το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου θα παρουσίαζε όπερα και οπερέτα στο ετήσιο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, κάποιοι λάτρεις του είδους που είχαν προσλάβει την εμπειρία - κυρίως στο εξωτερικό - ενθουσιάστηκαν. Κάποιοι άλλοι εξεπλάγησαν και κάποιοι αντιμετώπισαν το εγχείρημα ακόμη και σκωπτικά. «Μα, είναι το κοινό του Ηρακλείου έτοιμο για τέτοιου είδους θεάματα;» αναρωτήθηκαν. Όπως, όμως, αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, το Ηρακλειώτικο κοινό έμοιαζε να είναι «έτοιμο από πάντα» για να υποδεχθεί στην πόλη του το λυρικό θέατρο.

Έτσι, τους τελευταίους μήνες εκπαιδευόμαστε πώς να είμαστε θεατές της όπερας και να διαπιστώνουμε ότι το είδος αυτό δεν απευθύνεται μόνο σε σεβάσμιες κυρίες προχωρημένης ηλικίας, στους λάτρεις της κλασικής μουσικής ή στους επαγγελματίες μουσικούς. Η όπερα, λοιπόν, και ακόμη περισσότερο η οπερέτα είναι ξεκάθαρα είδη λαϊκού θεάτρου που απευθύνονται σε ένα πλατύ κοινωνικό σύνολο. Τα βήματά μας ως θεατές στον κόσμο της όπερας είναι ακόμη νηπιακά, προοδεύουμε ωστόσο με ταχύτατους ρυθμούς και πολλοί από μας αδημονούν ήδη για την επόμενη παραγωγή. Γιατί αυτό το είδος παραστατικής τέχνης είναι απλά μαγικό. Έτσι, λέξεις όπως λιμπρέτο, άρια, τενόρος, σοπράνο, αρχίζουν να αποκτούν νόημα και σχήμα. Μαζί με την κωδικοποίηση της όπερας το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο με τις διοργανώσεις του μας εκπαιδεύει και στους θεσμούς, τα ειωθότα του είδους που μετρά ήδη 400 χρόνια ζωής.

Ένας τέτοιος θεσμός είναι η soirée. Μια επίσημη εσπερίδα δηλαδή, αν θέλουμε να μεταφράσουμε τον όρο στα ελληνικά, η οποία προηγείται μιας μεγάλης παραγωγής και έχει ως σκοπό να φέρει σε επαφή τον δημιουργό του πρωτότυπου έργου με το κοινό. Μια αυθεντική soirée θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο Ηράκλειο, την ερχόμενη Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, με αφορμή ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός. Την παγκόσμια πρώτη της όπερας «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Δημήτρη Μαραμή, σε μια παραγωγή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Εν ολίγοις οι δημιουργοί και συντελεστές της Κρητικής αυτής όπερας που θα παρασταθεί στις 3 και 4 Φεβρουαρίου, θα υποδεχθούν στην υπέροχα ατμοσφαιρική και φιλόξενη «Αίθουσα Συναυλιών» του ΠΣΚΗ τους Ηρακλειώτες σε μια soirée γνωριμίας. Η εκδήλωση αυτή έχει μια συναρπαστική ιδιαιτερότητα. Πρόκειται για ένα event το οποίο προσφέρεται δωρεάν και είναι συνήθης πρακτική σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες της όπερας. Στην εσπερίδα της Κυριακής, όσοι παρευρεθούν θα γνωρίσουν από κοντά τον σπουδαίο συνθέτη Δημήτρη Μαραμή και όλους όσοι εργάστηκαν για τον «Ελευθέριο Βενιζέλο». Θα τον ακούσουμε – όπως μαθαίνουμε – να μας μιλά για το έργο του, να μας αποκαλύπτει μικρά μυστικά των δημιουργικών του στιγμών και να μας αποκαλύπτει πώς μια όπερα παίρνει «σάρκα και οστά» μέχρι να παρουσιαστεί ενώπιον του κοινού. Και η εκπαίδευσή μας στον μαγικό κόσμο του λυρικού θεάτρου συνεχίζεται…

Διαβάστε επίσης:

Μια βραδιά αφιερωμένη στην όπερα «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Παρουσιάστηκε στα Χανιά η νέα όπερα του Δημήτρη Μαραμή «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ