Μια μέρα γιορτής, η διπλή καταγωγή του Υπουργού και η παλιά φιλία με τον Περιφερειάρχη

Μια μέρα γιορτής, η διπλή καταγωγή του Υπουργού και η παλιά φιλία με τον Περιφερειάρχη

... και η πρόσκληση για οφτά κι αντικριστά, μαλεβιζιώτικα!

"Μέρα γιορτής για την Κρήτη" χαρακτήρισε τις χθεσινές υπογραφές στις συμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αττική, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Απ’ την θεωρία θα περάσουμε στην πράξη. Και δεν εννοούμε το σκέλος του έργου, αλλά αυτό της γιορτής!

Η εκδήλωση στο ξενοδοχείο Ατλαντίς είχε ολοκληρωθεί. Και έπειτα από τις αναμνηστικές φωτογραφίες, σχηματίστηκαν πηγαδάκια. Ένα από αυτά σχηματίστηκε από τον πρώην Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή.

Στην παρέα ήρθε να προστεθεί μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, που έριξε κατευθείαν την πρόταση – πρόσκληση: “Σήμερα γιορτάζουμε. Το απόγευμα σας περιμένω στον Μάραθο για αντικριστά και οφτά, μαλεβιζιώτικα!”.

4 mazi

Δεν γνωρίζουμε εάν υπήρξε ανταπόκριση στο κάλεσμα του κ. Μποκέα – η πρόταση πάντως έγινε, κι αυτό είναι που μετράει: η καλή προαίρεση!

Τα ντόπια εδέσματα απόλαυσαν σίγουρα οι εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ!

αδμηε

Η... μάχη της καταγωγής και τα Λινοπεράματα

Όσο για τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, σε κάθε ευκαιρία φροντίζει να υπενθυμίζει την καταγωγή του. Όπως και χθες, όπου βγήκε από μέσα του και η (εκ μητρός) μαλεβιζιώτικη ... ρίζα του! Την οποία (ρίζα) την υπερτόνισε, δηλώνοντας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα θέματα της επαρχίας!

Πάντως ο ίδιος θέλησε να ... μετριάσει το πλατύ χαμόγελο του Μενέλαου Μποκέα, λέγοντας πως η μυλοποταμίτικη καταγωγή του (από το χωριό Άη Γιάννης) κυριαρχεί!

Εντάξει, ο κ. Μποκέας είχε άλλο λόγο, σοβαρότερο για να είναι χαρούμενος, κι αυτός δεν είναι άλλος από την εξασφάλιση ανταποδοτικών οφελών για τον Δήμο του. Αν φύγει και ο σταθμός από τα Λινοπεράματα, τότε θα έχει δέσει οριστικά το “γλυκό”.

Επ’ αυτού, ο κ. Χατζηδάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε: “Θα κλείσει (σ.σ ο σταθμός) την ίδια μέρα που θα ολοκληρωθεί το τεστ ηλέκτρισης. Το 2023 αν όλα πάνε καλά. Θα πρέπει όμως να υπάρχει μια εφεδρεία για την Κρήτη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Κρήτη στο έλεος της συγκυρίας”.

 

Υπεράνω... κομμάτων

Η διασύνδεση είναι ένα ζήτημα που απασχολεί από την εποχή όπου ο κ. Χατζηδάκης ήταν μαθητής, “κάμποσα χιλιόμετρα πιο δυτικά από εδώ”, όπως υπενθύμισε και ο ίδιος.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Κωστής Χατζηδάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο, μεγάλωσε στον Άη Γιάννη Μυλοποτάμου και τελείωσε το Λύκειο Περάματος Ρεθύμνου, πριν φύγει για σπουδές (στη Νομική Σχολή) στην Αθήνα.

Και να που το έφερε η τύχη, παρατήρησε ο κ. Χατζηδάκης, που ως Υπουργός έβαλε εκείνος τις υπογραφές για ένα έργο, το οποίο όπως ξεκαθάρισε είναι υπεράνω ... κομμάτων και κυβερνήσεων!

Στο σημείο εκείνο βρήκε την ευκαιρία να αναγνωρίσει τη συμβολή του προκατόχου του, Γιώργου Σταθάκη, αλλά και των Σταύρου Αρναουτάκη και Νίκου Καλογερή, που κάθονταν στις πρώτες σειρές.

Το κλίμα γενικώς ήταν πολύ καλό. Σ’ ένα από τα πηγαδάκια, πριν την έναρξη της εκδήλωσης, είδαμε να υπάρχει εξαιρετική ατμόσφαιρα και μεταξύ των Σταύρου Αρναουτάκη (Περιφερειάρχης Κρήτης), Γιάννη Κουράκη (πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης) και Βασίλη Λαμπρινού (δήμαρχος Ηρακλείου). Σε τέτοιες περιπτώσεις η σύμπνοια (πρέπει να) κυριαρχεί! Πάντα τέτοια!

αδμηε

Φίλοι από τα παλιά

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στην πολυετή φιλία του με τον Σταύρο Αρναουτάκη, που κρατάει από την εποχή όπου αμφότεροι ήταν ευρωβουλευτές: Οι δυο τους συνυπήρξαν στις Βρυξέλλες από το 2004 έως το 2007, αφού τη χρονιά εκείνη μέχρι και σήμερα ο Κωστής Χατζηδάκης δοκιμάζει τις δυνάμεις του στον ελληνικό πολιτικό στίβο.

 

Πόσα είναι τα λεφτά, τελικά;

Ένα μικρό μπέρδεμα το είχαμε σε σχέση με τα ανταποδοτικά οφέλη που προορίζονται για τον Δήμο Μαλεβιζίου. Για 9,5 εκατ, ευρώ είχε γίνει λόγος αρχικά από τον Υπουργό, κι εν τέλει το ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο: 45 εκατ. ευρώ! Δεν την λες και μικρή τη διαφορά. Θέλετε η κούραση, θέλετε η ζέστη, λάθη γίνονται.

φωτο

Συνθήματα, αναμνήσεις και αποστάσεις

Πριν την ηλεκτρική διασύνδεση, ο Υπουργός Περιβάλλοντος ασχολήθηκε με το θέμα της Χρυσής, σε συνάντηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Εκεί τον “υποδέχθηκε” μεγάλη μερίδα πολιτών που διαφωνούν με τα σχέδια του Υπουργείου του.

Ακούστηκαν και διάφορα συνθήματα, με στόχο τον Υπουργό Περιβάλλοντος, όπως το “Χατζηδάκη κάνε στην Κρήτη ένα καλό, ανέβα στον Κουλέ και πήδα στον γιαλό”.

Με το που έφτασε ο κ. Χατζηδάκης, πήγε κατευθείαν στο γραφείο της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρίας Κοζυράκη. Μαζί τους ήταν και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Σενετάκης, με τον κ. Χατζηδάκη να θυμάται το πέρασμα του αείμνηστου πατέρα του, Γιώργου Σενετάκη, από τη θέση του Περιφερειάρχη Κρήτης, από το 1990 έως το 1993.

Πάντως, μολονότι στο ξενοδοχείο όπου είχαμε τις υπογραφές για τη διασύνδεση οι αποστάσεις κρατήθηκαν μια χαρά, στο μέτρο του φυσιολογικού, τούτο κατέστη αδύνατο στη συνάντηση για την Χρυσή, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Δεν βοήθησε και η χωροταξία, για να λέμε την αλήθεια...

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ