Ο Αρναουτάκης, η Μενδώνη και η μάχη… του Κάραβελ!

Ο Αρναουτάκης, η Μενδώνη και η μάχη… του Κάραβελ!

Πώς μια κάθετη διαφωνία οδήγησε στην εξασφάλιση 30 εκατ. ευρώ για έργα πολιτισμού στην Κρήτη

Παλιές ιστορίες θυμήθηκαν ο Σταύρος Αρναουτάκης και η Λίνα Μενδώνη, άλλωστε φίλοι από τα παλιά υπήρξαν και κρατικοί αξιωματούχοι τότε…που τα λεφτά υπήρχαν! Επί της εποχής του Γιώργου Παπανδρέου λοιπόν, Φεβρουάριος του 2010, τότε που ο περιφερειάρχης ήταν υφυπουργός Οικονομίας και η σημερινή Υπουργός, Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟ, σημειώθηκε η μάχη του… Κάραβελ!

Τι ήταν αυτή; Ήταν μια προσπάθεια να εκχωρηθούν χρήματα από το Υπουργείο Ανάπτυξης, στο Υπουργείο Πολιτισμού, της τάξης των 100 εκατομμυρίων, με τη δέσμευση αυτά τα χρήματα να μεταφερθούν προς την Περιφέρεια με την παράλληλη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κέντρο. Στη συνάντηση λοιπόν που έγινε στο ιστορικό ξενοδοχείο Κάραβελ ανάμεσα στους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες υπήρχε κάθετη και ομόφωνη διαφωνία - όπως είπε η Μενδώνη - από τους υπηρεσιακούς που δεν ήθελαν να παραχωρήσουν την κεντρική διαχείριση πόρων και αρμοδιοτήτων και την πολιτική ηγεσία.

Η μάχη τελικά κερδήθηκε, ωστόσο ο αρμόδιος υφυπουργός Αρναουτάκης για να επικυρώσει την παραχώρηση των 100 εκατομμυρίων ευρώ προς το Υπουργείο Πολιτισμού έβαλε έναν όρο: να  δεσμευτούν τα 30 εκατομμύρια από αυτά για έργα του Υπουργείου Πολιτισμού στην Κρήτη, κάτι που δέχθηκε εν τέλει η Μενδώνη και αποτέλεσε τη μαγιά να έλθουν κι άλλα χρήματα σε έργα πολιτισμού στο νησί! Μια σχέση εμπιστοσύνης που χτίστηκε σε εποχές που σήμερα φαντάζουν πολύ μακρινές, αλλά άνοιξαν το δρόμο για όλα τα σημαντικά έργα πολιτισμού που πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη την τελευταία 10ετία!

Διαβάστε επίσης:

Μενδώνη: Στο τέλος του 2022 έτοιμο το Μουσείο Μεσαράς

Αυτοψία στη Μεσαρά από την Λ. Μενδώνη - Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και το Ταμείο Ανάκαμψης 

Στην Περιφέρεια η Υπουργός Πολιτισμού - Τι συζήτησε με τον Σ. Αρναουτάκη

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ