Μενδώνη: Στο τέλος του 2022 έτοιμο το Μουσείο Μεσαράς

Μενδώνη: Στο τέλος του 2022 έτοιμο το Μουσείο Μεσαράς

Η αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής και οι δεσμεύσεις της

Ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού, όπως και όλα τα Μινωικά ανάκτορα, αποτελούν προτεραιότητα για το υπουργείο Πολιτισμού, ανέφερε κατά την επίσκεψή της στην Μεσαρά η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που συνεχίζει τις συναντήσεις που έχει στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου. Η κ. Μενδώνη, έκανε γνωστό ότι στη Φαιστό που έμεινε εκτός προγραμμάτων, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για ένα μεγάλο μέρος των εργασιών που προβλέπονται, μέσω της ένταξης σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στην πολιτιστική κληρονομιά, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Η Φαιστός έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση τουλάχιστον για ένα μεγάλο μέρος εργασιών. Από κει και πέρα έχουμε μπροστά μας και την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027», ανέφερε η κ. Μενδώνη, η οποία πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης που στηρίζει τις δράσεις και τις εργασίες στον τομέα του Πολιτισμού, θα αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε αναγκαιότητα αντιμετωπιστεί, αρκεί όπως τόνισε να υπάρχει η ωριμότητα για να μπορούν να χρηματοδοτηθούν τα έργα.

Η υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε και τον Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς που ανακοίνωσε ότι οι εργασίες του, που καθυστέρησαν επί χρόνια, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022.

«Είναι ένα πολύ ωραίο μουσείο, που η Μεσαρά περίμενε πάρα πολλά χρόνια. Είναι ευτύχημα ότι στο τέλος του 2022 καλώς εχόντων των πραγμάτων και πανδημίας επιτρεπούσης, θα είμαστε σε θέση να αποδώσουμε το μουσείο στους φορείς του πολιτισμού του. Δηλαδή στους ανθρώπους της Μεσαράς και στους χιλιάδες επισκέπτες που έχουμε κάθε χρόνο», ανέφερε η κ. Μενδώνη που συμπλήρωσε ότι το μουσείο θα έπρεπε ήδη προ διετίας να έχει παραδοθεί.

Η επίσκεψη στη Γόρτυνα και τα δώρα

Μενδώνη Γόρτυνα


Νωρίτερα, όπως γράψαμε, η Υπουργός ΠΟλιτισμού βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας, την Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Τίτου στην Μητρόπολη και τις ανασκαφές του Αρχαίου Θεάτρου της Γόρτυνας.

«Η επίσκεψη στην Γόρτυνα ήταν επιβεβλημένη, καθώς υπάρχουν ώριμες μελέτες οι οποίες πρέπει να ενταχθούν στην προγραμματική περίοδο 2021-2027. Οι μελέτες αυτές θα συμπεριληφθούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, που περιλαμβάνει και το Μουσείο της Μεσαράς, το οποίο εκτιμούμε ότι μπορεί ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2022» ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού. 

Ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Λευτέρης Κοκολάκης, παρουσία και του επικεφαλής της «Μεγάλης Γόρτυνας», Μιχάλη Κοκολάκη, καλωσόρισε την υπουργό με μία ανθοδέσμη και τόνισε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να δείξουν τον ίδιο ζήλο, ώστε να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν τα ιστορικά μνημεία της Γόρτυνας, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, της ανάπτυξης και της ενίσχυσης του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος του τόπου μας. 

«Η κληρονομιά της Γόρτυνας αποτελεί στολίδι για την Κρήτη και για την χώρα μας, συνολικά. Διανύουμε μια εξαιρετική συγκυρία, καθώς υπάρχει συσπείρωση δυνάμεων, τόσο από πλευράς κεντρικού κράτους, όσο και από πλευράς Περιφέρειας, Δήμου και τοπικών φορέων, ώστε το Αρχαίο Θέατρο της Γόρτυνας, το Νέο Μουσείο της Μεσαράς, η Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Τίτου στην Μητρόπολη, το μεγαλείο της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής μας να αναδειχθούν στο σύνολό τους».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η υπουργός Πολιτισμού δέχθηκε ως δώρο από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας, Νίκο Πελεκανάκη, ένα κρητικό μαντήλι και μια εικόνα του Αγίου Παΐσιου, από το Άγιο Όρος.

Την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη συνόδευαν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο βουλευτής Ηρακλείου, Μάξιμος Σενετάκης, ενώ το παρών έδωσαν, επίσης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Γόρτυνας, Κωνσταντίνος Τσικνάκης, η περιφερειακή σύμβουλος, Πόπη Δασκαλάκη, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού, Κωνσταντίνος Φασουλάκης, ο Δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου (ΕΦΑΗ), Βασιλική Συθιακάκη και στελέχη της ΕΦΑΗ, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, Βαγγέλης Καρκανάκης και εκπρόσωποι τοπικών φορέων. 

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης

Στην ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Κρήτης επισημαίνει:

"Στην προώθηση των έργων πολιτισμού στη Μεσσαρά και στην καλή συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με το Υπουργείο, αναφέρθηκε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που επισκέφθηκε σήμερα αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία πολιτισμού στους Δήμους Γόρτυνας και Φαιστού. 

Η Υπουργός σε δηλώσεις της στην Μεσσαρά, αναφέρθηκε στην σημαντικότητα των έργων και την προώθηση τους, ευχαριστώντας θερμά τον παριστάμενο Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την στήριξη της Περιφέρειας έργων και δράσεων που ενισχύουν τον Πολιτισμό και που δίνουν υπεραξία στο πολιτιστικό, τουριστικό προϊόν του νησιού, προς όφελος του τόπου, των πολιτών, της τοπικής και Εθνικής οικονομίας.

Μενδώνη Μεσαρά

Η κα Μενδώνη, πραγματοποίησε αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας, την Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Τίτου στην Μητρόπολη, τις ανασκαφές του Αρχαίου Θεάτρου της Γόρτυνας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς και τον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού, παρόντων του Υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, του Βουλευτή Μάξιμου Σενετάκη, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, των Δημάρχων Γόρτυνας και Φαιστού Λευτέρη Κοκολάκη, Γρηγόρη Νικολιδάκη, του Εντεταλμένου συμβούλου Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη, των Περιφερειακών συμβούλων Πόπης Δασκαλάκη, Λάμπρου Καμπουράκη, Αντιδημάρχων, στελεχών του Υπουργείου, των τοπικών αρχαιολογικών υπηρεσιών και στελεχών των Δήμων.

Η υπουργός ενημερώθηκε για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στους αρχαιολογικούς χώρους και τόνισε ότι πρέπει να γίνει ένας ευρύτερος σχεδιασμός και προχωρήσουν άμεσα όλες οι αναγκαίες μελέτες, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. 

Μενδώνη Μεσαρά

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία της Περιφέρειας με το Υπουργείο Πολιτισμού και στον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Μεσσαράς που θα ενισχύσουν το πολιτιστικό απόθεμα αλλά και την οικονομία-τουρισμό της ευρύτερης περιοχής.

Η επίσκεψη στην περιοχή, όπως είπε η Υπουργός ήταν επιβεβλημένη, καθώς υπάρχουν ώριμες μελέτες οι οποίες πρέπει να ενταχθούν στην προγραμματική περίοδο 2021-2027. Επίσης πρόσθεσε, ότι, οι μελέτες αυτές, θα συμπεριληφθούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, που περιλαμβάνει και το Μουσείο της Μεσαράς, για το οποίο εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2022.

Η υπουργός, πριν την αναχώρησή της από την Μεσσαρά, συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριο, ενώ τις  θερμές τους ευχαριστίες στην υπουργό, τον υφυπουργό, στον Περιφερειάρχη, εξέφρασαν οι Δήμαρχοι και οι φορείς της περιοχής". 

Δείτε επίσης:

Αυτοψία στη Μεσαρά από την Λ. Μενδώνη - Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και το Ταμείο Ανάκαμψης 

Στην Περιφέρεια η Υπουργός Πολιτισμού - Τι συζήτησε με τον Σ. Αρναουτάκη

Μενδώνη: Τεράστιες οι ανάγκες του πολιτισμού στην Κρήτη που βρίθει σημαντικών μνημείων

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ