Ο Λαγός που γίνεται... Παππάς και ο σκοτεινός ρόλος του Ισπανού Ευρωβουλευτή!

Σε όλα τα αιτήματα από τον Ανδρουλάκη αλλά και από αλλού για να προταχθεί η περίπτωση Λαγού, εκείνος κάνει σαν μην τα ακούει, δείχνοντας κατώτερος των περιστάσεων.

Γράφαμε χθες για την προσπάθεια να ξεκινήσει η διαδικασία άρσης ασυλίας του χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού και το θέμα που πήρε διεθνείς διαστάσεις στους New York Times.

Διαβάσατε επίσης για την προσπάθεια που κάνει ο κρητικός ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης να κρατηθεί «ζεστή» η διαδικασία, απέναντι σε μια ελληνική πολιτεία και ιδίως στο Υπουργείο Δικαιοσύνης που σφυρίζει αδιάφορα, λες και δεν το αφορά. Να θυμίσουμε πως η περίπτωση του είναι 12η στη σειρά για να εξετασθεί από την αρμόδια νομική υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου, ωστόσο επιτρέπεται να προταχθεί όταν η περίπτωση είναι ιδιάζουσα και βέβαια η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που κρίθηκε υπεύθυνη για το θάνατο ενός έλληνα πολίτη, του Παύλου Φύσσα είναι μια τέτοια!

Έλα όμως που εδώ αρχίζουν τα δύσκολα και τα... περίεργα στην αρμόδια επιτροπή! Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο Ισπανός ευρωβουλευτής Andrian Vazquez Lazara, από το κόμμα των Φιλελεύθερων. Στη λίστα μπροστά από το Λαγό βρίσκονται Καταλανοί ευρωβουλευτές που ζητείται η άρση της ασυλίας τους, από την περίοδο που ήταν καυτή η υπόθεση της αυτονομίας της περιοχής της Καταλονίας.

Εκείνος αρνείται πεισματικά να αλλάξει τη σειρά και ξέρετε γιατί; Εκλογές έρχονται την επόμενη περίοδο στην Ισπανία και ο Lazara θέλει να κρατήσει ανοιχτό ως τότε την υπόθεση της άρσης ασυλίας των συμπατριωτών του, για να επωφεληθεί ο ίδιος αλλά και το κόμμα του από το πολιτικό παιγνίδι που θα στηθεί με την υπόθεση αυτή. Έτσι σε όλα τα αιτήματα από τον Ανδρουλάκη αλλά και από αλλού για να προταχθεί η περίπτωση Λαγού, εκείνος κάνει σαν μην τα ακούει, δείχνοντας κατώτερος των περιστάσεων.

Και όλοι πια φοβούνται πως ο Λαγός στο παρασκήνιο στήνει το δικό του μονοπάτι διαφυγής όταν θα έλθει η ώρα του( γιατί θα έλθει ) και να ζητήσει ακόμα και πολιτικό άσυλο από κάποια χώρα που θα του το προσφέρει, όταν θα έλθει η ώρα της φυλακής !

Διαβάστε όλο το κείμενο της αμερικανικής εφημερίδας New York Times μεταφρασμένο για την περίπτωση Λαγού:

New York Times 

Η Ελλάδα τον θέλει στη φυλακή. Αντί αυτού, είναι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ματίνα Στεβή - Gridneff, 19 Δεκεμβρίου 2020

Οι αρχηγοί του νεο-φασιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής καταδικάστηκαν για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Όμως ο ένας ζει ελεύθερα στις Βρυξέλλες, προστατευμένος από την έκδοση ως Ευρωβουλευτής

Ήταν μια συνηθισμένη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα τέλη του Νοεμβρίου, με τους νομοθέτες να συζητούν τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, όταν ο πρόεδρος στην αίθουσα έδωσε με άνεση το λόγο σε έναν Έλληνα Ευρωβουλευτή, τον Γιάννη Λαγό. Ο κ. Λαγός ασχολήθηκε με΄την Τουρκία έναν από τους αγαπημένους του στόχους - είχε τιμωρηθεί νωρίτερα εντός του έτους για το σκίσιμο μιας Τουρκικής σημαίας κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης - για ένα λεπτό, υψώνοντας τη φωνή του, μέχρι τη στιγμή που τον έκοψε ο προεδρεύων.

Πρόκειται για έναν καταδικασμένο εγκληματία, που βρέθηκε ένοχος από ένα Ελληνικό δικαστήριο τον Οκτώβριο, το οποίο τον καταδίκασε σε 13 χρόνια φυλάκιση, για το μερίδιο του στην ίδρυση και διοίκηση του βίαιου, νεο-φασιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, το οποίο το δικαστήριο έκρινε ότι ήταν εγκληματική οργάνωση.

Για την ώρα, ο κ. Λαγός, ένας τετράγωνος σε διάπλαση άνδρας με φαρδιές πλάτες, κοντοκουρεμένα μαλλιά και μούσι, ζει στις Βρυξέλλες, προστατευμένος από την έκδοση ως εκλεγμένο μέλος του νομοθετικού σώματος της ΕΕ. Η Ελλάδα έχει ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να άρει την ασυλία του, ώστε οι Βέλγικες αρχές να τον συλλάβουν και να τον επιστρέφουν για να εκτίσει την ποινή του, ωστόσο, η διαδικασία χειμάζεται από τη γραφειοκρατία και την πολιτική, ενώ καθυστερεί επιπλέον και λόγω πανδημίας.

Σε μια δίκη που διήρκεσε πέντε χρόνια και τράβηξε την προσοχή του κόσμου, η ηγετική ομάδα και τα μέλη της χρυσής αυγής βρέθηκαν ένοχοι για την ίδρυση και λειτουργία της εγκληματικής σπείρας, καταστροφή περιουσίας, εκφοβισμό ανθρώπων, επίθεση κατά αριστερών οργανώσεων και μεταναστών και για τη δολοφονία ενός αντιφασίστα μουσικού. Εξήντα οκτώ από τα μέλη καταδικάστηκαν.

Ο κ. Λαγός έχει ασκήσει έφεση στην ετυμηγορία και σύμφωνα με ένα email στους New York Times υποστήριξε ότι η βουλευτική του ασυλία δεν πρέπει να αρθεί όσο διαρκεί αυτή η διαδικασία, η οποία μπορεί να χρειαστεί χρόνια.

Ισχυρίστηκε ότι η δίκη ήταν απάτη και ότι πρόκειται για άσκηση πολιτικής δίωξης. Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με μια «ευρωπαϊκή χώρα που είναι πρόθυμη να μου δώσει πολιτικό άσυλο», αν και δεν ονόμασε τη χώρα.

Η Χρυσή Αυγή βρέθηκε στο προσκήνιο πριν από μια δεκαετία, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση, ελίτ και μετανάστες, ιδιαίτερα μουσουλμάνους, για τα δεινά της χώρας καθώς μια καταστροφική οικονομική κρίση έπληττε την Ελλάδα. Μια υπερεθνικιστική περιθωριακή ομάδα που προηγουμένως δεν είχε ποτέ θέση στο κοινοβούλιο της Ελλάδας, κέρδισε 21 από τις 300 έδρες στις εκλογές του Μαΐου 2012, συμπεριλαμβανομένης και μιας έδρας του κ. Λαγού.

Η υποστήριξη στο κόμμα άρχισε να διαβρώνεται καθώς άρχισε να ξετιλύγεται η εγκληματική του δράση και τον Ιούλιο του 2019 έχασε όλες τις έδρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ωστόσο μόλις πριν εκείνες τικ εκλογές, ο κ. Λαγός κατέβηκε με επιτυχία στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στη συνέχεια ίδρυσε το δικό του κόμμα, στην ίδια ακραία γραμμή με τη Χρυσή Αυγή.

Από τις επτά ηγετικές φιγούρες που καταδικάστηκαν σε 13 έτη φυλάκισης, πέντε είναι στη φυλακή και ένας, ο Χρήστος Παππάς είναι φυγάς. Και είναι και ο κ. Λαγός που παραμένει με άνεση κάτοικος Βρυξελλών στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινβουλίου και ανεπίσημη πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισπράττοντας πάνω από 13.000 ευρώ το μήνα, περίπου $16,000, σε αντιμισθία και έξοδα.

Στις αρχές Νοεμβρίου, παραπονέθηκε για την απώλεια των επιδομάτων του, όταν το κοινοβούλιο αναγκάστηκε να αναστείλει τις συνόδους του λόγω περιορισμών του κοροναϊού. «Είναι άδικο για μας να στερηθούμε από τα perdiems στα οποία δικαιούμαστε», είπε σε ένα email στην ηγεσία του Κοινοβουλίου.

Ο κ. Λάγος έχει μπροστά του αρκετούς μήνες, τουλάχιστον, από τη σύλληψη και την έκδοσή του στην Ελλάδα για να εκτίσει την ποινή του. Στο Twitter, κάνει crowdfunding για τις νομικές του αμοιβές και ισχυρίζεται ότι είναι θύμα μιας πολιτικής δίωξης από το ελληνικό κατεστημένο που επιδιώκει να σιωπήσει τους πραγματικούς πατριώτες.

«Είναι στον πυρήνα της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, είναι ένας από τους πέντε κορυφαίους, δεν είναι ένας απλός στρατιώτης», δήλωσε ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, νομικός εμπειρογνώμονας και ήταν μέλος της πρωτοβουλίας Golden Dawn Watch, οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών που κάλυψε σχολαστικά τη δίκη-ορόσημο και άλλα θέματα που σχετίζονται με την οργάνωση.
«Ο Λάγος είναι ο μυς, η ωμή δύναμη», πρόσθεσε. «Είναι ο απόλυτος εκφραστής της βίαιης φύσης της Χρυσής Αυγής».

«Ο Λαγός είναι ο μυς, η ωμή βία», πρόσθεσε. ≈Είναι ο απόλυτος εκφραστής της βίαιης φύσης της Χρυσής Αυγής».

Άλλα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα 705 εκ των οποίων εκλέγονται από ψηφοφόρους και στις 27 χώρες της ΕΕ, είναι εξοργισμένοι που η έκδοση του κ. Λαγού δεν κινείται ταχύτερα, δεδομένης της σοβαρότητας των ποινικών του καταδίκων.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο μόνος που διαμαρτυρήθηκε όταν δόθηκε ο λόγος στον κ. Λαγό στην πρόσφατη συνεδρίαση, είπε ότι η καθυστέρηση είναι απαράδεκτη και αποτελεί πηγή ντροπής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σοβαρές πολιτικές συνέπειες. 

 «Πώς είναι δυνατόν κάποιος που έχει καταδικαστεί για τόσο σοβαρά εγκλήματα να μπορεί να παίρνει το λόγο στον μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης;» αναρωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης σημειώνοντας ότι εν μέσω πανδημίας και των συνήθων γραφειοκρατικών εμποδίων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπρεπε να δράσει με την αίσθηση του επείγοντος σε αυτή τη φάση «Αυτή δεν είναι μια οποιαδήποτε περίπτωση, είναι μοναδική κατάσταση και χωρίς προηγούμενο» πρόσθεσε.

Η Εύα Κοσσέ, εκπρόσωπος του Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα, είπε ότι «είναι σίγουρα όχι καλή εικόνα για την Ευρώπη που ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει καταδικαστεί για διεύθυνση μιας εγκληματικής οργάνωσης, να του επιτρέπεται να περπατάει ελεύθερος στο δρόμο λόγω της κοινοβουλευτικής του ασυλίας«.

Όμως, ο επικεφαλής της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (JURI), υπεύθυνης για την εξέταση των αιτημάτων άρσης ασυλίας, ήταν κατηγορηματικός ότι τίποτε δεν μπορούσε να γίνει ώστε να επισπευδθεί η εξέταση της υπόθεσης του κ. Λαγού. Ο Ευρωβουλευτής Adrián Vázquez Lázara από την Ισπανία, είπε σε μια πρόσφατη συνέντευξή του ότι ο κ. Λαφός είναι ο 12ος σε μια λίστα από 12 υποθέσεις άρσης ασυλίας που πρέπει να εξετάσει η Επιτροπή «εν ευθέτω χρόνω» και ότι πρέπει η εξέταση τους να γίνει με τη σειρά που έχουν φτάσει. Προειδοποίησε ότι κάθε παρέκκλιση από την διαδικασία θα μπορούσε να εκθέσει την Επιτροπή σε κατηγορίες για προκατάληψη. «Οι κανόνες και ο νόμος ισχύουν ανεξάρτητα από την ιδεολογία», είπε. 

Σε γραπτή απάντηση σε ερωτήσεις για την υπόθεση του κ. Λαγού, το Γραφείο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε ότι «η ασυλία υπερασπίζεται την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του Κοινοβουλίου στο σύνολό της και δεν αποτελεί προσωπικό προνόμιο ενός βουλευτή» αλλά πρόσθεσε ακόμη ότι «εναπόκειται στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων η οργάνωση της ατζέντας της».

Επίσης, πρώην μέλη της Επιτροπής, υποστηρίζουν ότι υπάρχει χώρος για την επιτάχυνση των διαδικασιών άρσης, και ότι ο πρόεδρος έχει περιθώριο για να προβεί σε προσεκτική αξιολόγηση.

Λίγο μετά την καταδίκη του κ. Λαγού, οι ελληνικές δικαστικές αρχές κοινοποίησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2.000 σελίδες εγγράφων προς υποστήριξη του αιτήματός τους να άρει την ασυλία του. Αρκετά άλλα βήματα πρέπει να ακολουθηθούν προτού η Επιτροπή μπορέσει να διατυπώσει τη σύσταση της για την υπόθεση και το Κοινοβούλιο εν Ολομέλεια να προχωρήσει σει ψηφοφορία. Ο κ. 

Vázquez Lázara είπε ότι κανονικά, η διαδικασία διαρκεί περίπου πέντε μήνες.
Πηγαίνοντας στον κατάλογο των νομοθετών που αντιμετωπίζουν πιθανές άρσεις ασυλίας, είναι αρκετά καταλανικά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τα οποία το ισπανικό δικαστικό σύστημα θέλει να εκδοθούν για δίκη στην Ισπανία για τις αυτονομιστικές τους δραστηριότητες.
Ενώ τα εγκλήματα του κ. Λάγού είναι σοβαρά, οι υποθέσεις εναντίον των Καταλανών πολιτικών είναι επίσης «πολύ, πολύ σοβαρές», είπε ο κ. Vázquez Lázara. «Κατηγορούνται για ανταρσία!»

Ωστόσο, η προτροπή - υποκίνηση για ανατροπή της κυβέρνησης - δεν θεωρείται πλέον ποινικό αδίκημα σε πολλές δυτικές χώρες, ενώ σε άλλες σπάνια διώκεται και επιβάλλονται μόνο μικρές κυρώσεις. Επιπλέον, οι Καταλανοί πολιτικοί, σε αντίθεση με τον κ. Λαγό, δεν έχουν κριθεί ακόμη ένοχοι για το οτιδήποτε.

Η κα Κοσσέ υποστήριξε ότι η καταδίκη του κ. Λαγού και των συντρόφων του είχε ιδιαίτερη σημασία. «Σε μια εποχή μεγάλων διχασμών και αυξανόμενης μισαλλοδοξίας, η απόφαση εναντίον ενός κόμματος όπως η Χρυσή Αυγή που εκτόπισε το μίσος αντηχεί πολύ πέρα από την Ελλάδα», είπε.
Ο κ. Παπαγιαννάκης, νομικός εμπειρογνώμονας, είπε ότι η σοβαρότητα των εγκλημάτων του κ. Λαγού σήμαιναν ότι έπρεπε να είναι η προτεραιότητα της Επιτροπής.

«Αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν τον κοινοβουλευτικό μανδύα για να προστατευθούν», είπε. «Εναπόκειται στην Επιτροπή να το προωθήσει ως προτεραιότητα για να στείλει ένα σαφές μήνυμα, ότι αυτό δεν μπορεί να περάσει.»


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ