Ο ΣΥΡΙΖΑ, η θολή εικόνα, η αγκαλιά και ο Ανδρουλάκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η θολή εικόνα, η αγκαλιά και ο Ανδρουλάκης

«Ο ΣΥΡΙΖΑ να λάβει τα μηνύματα από το ΚΙΝΑΛ» σύστησε ο βουλευτής

«Θολή» χαρακτήρισε την εικόνα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ ο Χριστόφορος Βερναρδάκης. Ο βουλευτής στην Α' Αθηνών, ο οποίος ήταν  υπουργός Επικρατείας επί κυβερνήσεως Τσίπρα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ  κάλεσε την ηγεσία του κόμματός του να προχωρήσει σε μία «σοβαρή αποτίμηση» της εκλογικής διαδικασίας στο Κίνημα Αλλαγής.

Ο πρώην Υπουργός παρατήρησε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δεν πρέπει να είναι ένα αριστερίστικο κόμμα, καθώς εκπέμπει μια «θολή εικόνα» προς το εκλογικό σώμα. Αντίθετα, ο κ. Βερναρδάκης διατύπωσε την πεποίθηση ότι δεν έχει πείσει η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ την κοινωνία πως έχει να προτείνει κάτι καλύτερο, καθώς δεν προβαίνει σε ρηξικέλευθες αλλαγές.

Ο ίδιος διέβλεψε ότι «δεν θα υπάρξει μια αντιστροφή των εκλογικών ποσοστών» μετά τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και επισήμανε πως, την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε διεργασίες που συμβαίνουν σε όμορους πολιτικούς χώρους». Μάλιστα , είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να καλέσει τον Νίκο Ανδρουλάκη, εφόσον εκλεγεί, «σε μια προοδευτική συστράτευση στη βάση ενός προγράμματος» , ανοίγοντάς του «μία μεγάλη πολιτική αγκαλιά». 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει πολλή δουλειά»

Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θέλει πολλή δουλειά, με πολλές γωνίες, με ρεαλισμό και ριζοσπαστισμό και με μια συμπεριληπτικότητα», στοιχεία «που λείπουν για να φτιάξουμε ένα πλειοψηφικό πολιτικό ρεύμα. Έχει ιδέες, αλλά δεν κάνει τομές» δήλωσε.

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λάβει υπόψιν το σύνολο των διεργασιών που συμβαίνουν στην κοινωνία και στην πολιτική, θα περιορίσει το εύρος της απήχησής του και αυτό αργότερα θα έχει τις δικές του επιπτώσεις. Ούτε στο οργανωτικό πεδίο έχει καταφέρει να φτιάξει ένα μοντέλο κόμματος που να είναι συμπεριληπτικό και ταυτόχρονα καθαρό. Έχει ακόμα έλλειμμα το οποίο συνίσταται στην αντίφαση ότι αυτή τη στιγμή εμφανίζεται να θέλει να δώσει μια ώθηση στην ελληνική κοινωνία, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει τις ευθύνες του σε σχέση με τη δική του διακυβέρνηση», υπογράμμισε.

«Άρα εδώ υπάρχει μια “θολή” εικόνα που παρεισφρέει στις θέσεις του οι οποίες πρέπει να αποκτήσουν περισσότερες “γωνίες” και ταυτόχρονα στο οργανωτικό και κοινωνικό κομμάτι να γίνει πολύ πιο συμπεριληπτικό και μαζικό κόμμα. Να έχει τη δυνατότητα άρθρωσης μέσα στους κοινωνικούς χώρους, στην αυτοδιοίκηση και στα συνδικάτα», διευκρίνισε ο πρώην υπουργός.

Εξήγησε ότι «δεν είναι πάντοτε απολύτως καθαρή» η εικόνα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις αλλαγές που απαιτούνται στην κοινωνία. «Είναι έλλειμμα αντικειμενικό που αντιμετωπίζουν όλα τα κόμματα της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, το πώς μετέρχονται διαδικασιών και προτάσεων που μπορούν να δώσουν μια ελπίδα», πρόσθεσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ να λάβει τα μηνύματα από το ΚΙΝΑΛ»

Ο κ. Βερναρδάκης υποστήριξε ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτιμήσει πολύ σοβαρά τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε διεργασίες που συμβαίνουν σε όμορους πολιτικούς χώρους» και υπογράμμισε πως πρέπει αυτές να τις λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν «στον πολιτικό του λόγο, στις οργανωτικές του αντιλήψεις και στις κυβερνητικές προοπτικές», καθώς τίποτα δεν είναι δεδομένο και κεκτημένο.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να προχωρήσει σε μια «πολιτική μεγάλη αγκαλιά» με τον Νίκο Ανδρουλάκη, με την οποία να τον καλεί «σε μια προοδευτική συστράτευση στη βάση ενός προγράμματος» και στη συνέχεια να υπάρχει αξιολόγηση και του νέου αρχηγού, «εάν είναι βέβαια αυτός ο νέος πρόεδρος».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πάντως, ότι «δεν θα υπάρξει μια αντιστροφή των εκλογικών ποσοστών». Χαρακτήρισε πολύ φυσιολογική τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη, «από την άποψη ότι είναι λογικό για τον συγκεκριμένο χώρο να επιχειρηθεί μια φυγή προς τα εμπρός», με ένα νέο πρόσωπο που «δεν αναπαράγει αντιθέσεις που συμβολοποιούνται σε πρόσωπα, μιας παλιάς ατζέντας, προ δεκαετίας. Είναι ένα νέο πρόσωπο. Να δούμε τι θα γίνει και στο δεύτερο γύρο, αλλά είναι πολύ δύσκολο να χάσει» εκτίμησε.

Όπως είπε ο κ. Βερναρδάκης, «μένει να αποδειχθεί εάν το ΚΙΝΑΛ καταφέρει να αναπτυχθεί ή να συρρικνωθεί», καθώς δεν είναι μόνο θέμα αλλαγής προσώπων. «Δεν είναι εύκολη δουλειά, προϋποθέτει ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα δώσει ένα σαφές κοινωνικό στίγμα, πολιτικό, στρατηγικό, για τα επόμενο χρόνια. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να το καταφέρει, καθώς κληρονομεί ένα κόμμα με συγκεκριμένη διαδρομή», σημείωσε.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ