Οι στίχοι του Σολωμού και η συγκίνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας

Οι στίχοι του Σολωμού και η συγκίνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας

Παρέστη στην εκδήλωση για την ορκωμοσία Μπάιντεν

Λίγοι ίσως παρατήρησαν ότι η πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Σακελλαροπούλου παραλίγο να κλάψει από συγκίνηση όταν αναφέρθηκε στους στίχους του Διονυσίου Σολωμού μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε η πρεσβεία στην Αρχαία Αγορά, με αφορμή την ορκωμοσία Μπάιντεν. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο πλαίσιο της καμπάνιας «ΗΠΑ & Ελλάδα: Γιορτάζοντας 200 χρόνια φιλίας».

Είπε μεταξύ άλλων η πρόεδρος: «Η μακρά φιλία μεταξύ των λαών μας ανατρέχει στη στενή σχέση της αμερικανικής και της ελληνικής επανάστασης. Η επέτειος των 200 ετών από το 1821 είναι μια αφορμή να τιμήσουμε τους δεσμούς μας. Να θυμηθούμε τον θαυμασμό των αμερικανών φιλελλήνων για τον άνισο αγώνα μας, στον οποίο κάποιοι από αυτούς, γενναίοι και ανιδιοτελείς, συμμετείχαν ενεργά. Να ξαναδιαβάσουμε τη συγκινητική αλληλογραφία του Τόμας Τζέφερσον με τον Αδαμάντιο Κοραή. "Κανένας λαός δεν αισθάνεται ζωηρότερη συμπάθεια από Εμάς για τα δεινά από τα οποία υποφέρουν οι συμπατριώτες Σας. Κανένας δεν απευθύνει στον Θεό πιο θερμές και πιο ειλικρινείς παρακλήσεις για την επιτυχία των σκοπών τους" διαμηνύει με ενθουσιασμό στον Κοραή, στις 31 Οκτωβρίου του 1823, ο Τζέφερσον, στην επιστολή με τις προτάσεις του για το Σύνταγμα του νέου Κράτους.
 » Τη θέρμη αυτή των Αμερικανών ανταποδίδουν και αναγνωρίζουν οι Έλληνες, με τον μεγαλύτερο δυνατό συμβολισμό. Στην 22η στροφή του Ύμνου εις την Ελευθερίαν, μέρος του οποίου αποτελεί τον εθνικό μας ύμνο, ο Σολωμός θα γράψει "Γκαρδιακὰ χαροποιήθει καὶ τοῦ Βάσιγκτον ἡ γῆ, καὶ τὰ σίδερα ἐνθυμήθει ποὺ τὴν ἔδεναν κι αὐτή».

Δείτε και το σχετικό απόσπασμα από το 5' λεπτό:

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ