Πετρελαιοπηγές πίσω από τη διείσδυση Ερντογάν στη Λιβύη;

Πετρελαιοπηγές πίσω από τη διείσδυση Ερντογάν στη Λιβύη;

Τουρκική έκθεση αποδεικνύει ότι το ενδιαφέρον του Ρ. Ερντογάν για τη Λιβύη δεν είναι μόνο ... διπλωματικό

Πολλές συζητήσεις και διαφορετικές ερμηνείες έχει δεχθεί η αφετηρία του τουρκολιβυκού συμφώνου και η εμμονή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν να διεισδύσει στη Λιβύη.

Τουρκική έκθεση φέρνει στο φως μια άγνωστη πτυχή της συνεργασίας Ερντογάν και Σαράτζ που καταδεικνύουν ότι τα κίνητρα της τουρκικής πλευράς στην προσπάθεια υποστήριξης του Λίβυου προέδρου είναι μάλλον... οικονομικά.

Σύμφωνα με έκθεση της Turkish Petroleum το 2005 η Τουρκία απέκτησε στη Λιβύη πετρελαιοπηγή, μετά από κρατικό διαγωνισμό που κατακυρώθηκε στην τουρκική δημόσια εταιρεία πετρελαίου Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi (TPAO) και ειδικότερα στη θυγατρική της Turkish Petroleum Overseas Company (TPOC) που δραστηριοποιείται εκτός Τουρκίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική εταιρεία επικράτησε στον εν λόγω διαγωνισμό μετά από αρκετή πίεση της Άγκυρας που είχε θέσει ως μείζονος σημασίας στόχο την απόκτηση της εν λόγω πετρελαιοπηγής, η οποίας μάλιστα έχει δώσει και κοιτάσματα.

Η προστασία των δραστηριοτήτων αυτών φαίνεται πως βρίσκεται πίσω από την εκστρατεία στήριξης που έχει ξεκινήσει ο Ρ. Ερντογάν υπέρ του Λίβυου προέδρου, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πετρελαιοπηγή που αγόρασε η Τουρκία βρίσκεται σε εδάφη που ελέγχονται από τον Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ