«Τελευταία… πρασινίζει πολύ»!

«Τελευταία… πρασινίζει πολύ»!

Το ενδιαφέρον του Μητσοτάκη για τις "πράσινες επενδύσεις" και η ατάκα του συνομιλητή του

 

Έχουμε καταλάβει πια όλοι ότι στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι επενδύσεις. Μετά και την πανδημία, η επιδίωξη αυτή έρχεται και επανέρχεται. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, συχνά πυκνά, αρέσκεται να επαναλαμβάνει σε διάφορους συνομιλητές το τρίπτυχο «επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις». 

Άλλωστε, προσφάτως επισκέφθηκε το Kassiopi Project στην Κέρκυρα. Και στη συνέχεια παρευρέθηκε στην παρουσίαση της επένδυσης της ΕΛΒΑΛ στα Οινόφυτα.

Στη διάρκεια δε της τηλεδιάσκεψης με την Επιτροπή Πισσαρίδη, επανέλαβε την προτεραιότητά του για επενδύσεις, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις πράσινες, επισημαίνοντας τη δέσμευση του για απολιγνιτοποίηση. Μάλιστα, χαρακτηρίζοντάς τη μετρήσιμο εθνικό στόχο, τη συνέδεσε με το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο που χρειάζεται η Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έμεινε μόνο στην αναγκαιότητα αυτή. Προέταξε τη στροφή στις ΑΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται ενημέρωση των πολιτών για τα πλεονεκτήματα της καθαρής ενέργειας και της περιβαλλοντικής προστασίας.

Φαίνεται να γνωρίζει τις επιφυλάξεις ή ακόμη και τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας από μικρές μειοψηφίες πολιτών. Το παράδοξο δε είναι ότι σε κάποιες απ’ αυτές πρωτοστατούν «γαλάζιοι» παράγοντες, σε συνεργασία με στελέχη της αντιπολίτευσης κυρίως για ψηφοθηρικούς λόγους.

Εξ 'ου και ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να έχει πλήρη εικόνα, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις, όλων εκείνων που δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι η απεξάρτησή μας από τα ρυπογόνα καύσιμα είναι απαραίτητη, αν θέλουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής μας.

Πάντως, σε όποιες περιοχές επισκέπτεται συνηθίζει να ρωτάει τους διάφορους αξιωματούχους για το ποιο στάδιο  βρίσκονται τα έργα που εξήγγειλε ο ίδιος, αλλά και πώς τα αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες.

Γι αυτό και στα εγκαίνια που πραγματοποίησε πριν από λίγο καιρό στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι έντονο ήταν το ενδιαφέρον του για την εξέλιξη του Υβριδικού Σταθμού Αμαρίου, τον οποίο συσχετίζει και με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.

Όπως ακούστηκε να υποστηρίζει, το μεγάλο καλώδιο δεν θωρακίζει μόνο το νησί, αλλά δημιουργεί τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί σε κόμβο καθαρής ενέργειας. Εξάλλου δεν είναι τυχαία η επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να θέλει το εγχείρημα των ΑΠΕ να καταλαμβάνει σημαντική θέση στις προτάσεις των τεχνοκρατών για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων που διεκδικούμε από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το  γεγονός αυτό ώθησε Έλληνα ευρωκράτη στο περιθώριο των μαραθώνιων εργασιών  αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να τον πλησιάσει λέγοντάς του ότι «τελευταία… πρασινίζει πολύ», σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι δεν αναφέρεται στα πολιτικά ανοίγματα του πρωθυπουργού, αλλά στην πράσινη ανάπτυξη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ