Κρύες νύχτες, ζεστά cocktails! Τρεις Κρητικοί bartenders μάς προτείνουν

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Και το cocktail θέλει ... τον ειδικό του!

Ακούτε cocktail και σκέφτεστε beach bars, διακοπές και καλοκαιρινές εξόδους σε μπαρ κάτω από τα αστέρια; Κι όμως τα ζεστά cocktail έχουν τη δική τους θέση στους καταλόγους των μπαρ (όλο και κάπου θα έχει πάρει το μάτι σας κάποιο Mulled Wine ή Hot Toddy. Συχνά οι συνταγές περιέχουν βότανα και αρωματικά που κάνουν τα cocktails αυτά ιδιαίτερα και αξέχαστα!

Εμείς ζητήσαμε από τρεις bartenders στην Κρήτη να μας προτείνουν ένα cocktail - ζεστό ή κρύο - που θα μπορέσουμε να φτιάξουμε στο σπίτι και να δώσουμε μια διαφορετική "νότα" στο εορταστικό μας τραπέζι.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΝΔΡΑΚΗΣ

Αρκετοί θα θυμούνται το Γιώργο Δενδράκη πίσω από το μπαρ, ωστόσο πλέον δραστηριοποιείται στο bar management (corporate και μη). Είναι ο άνθρωπος που έκανε "ψαγμένη" μόδα τα cocktails, δίνοντάς μας να καταλάβουμε ότι ούτε είναι απαραιτήτως γλυκά και φουλ στις θερμίδες, ούτε "σώνει και καλά" είναι ... χρωματιστά με σημαιάκια και ομπρέλες, ούτε φυσικά καταναλώνονται μόνο το καλοκαίρι! Ούτε λίγο ούτε πολύ, μάς δίδαξε ότι και το cocktail θέλει τον ειδικό του! Ο Γ.Δενδράκης μάς προτείνει ένα cocktail με βάση το ρούμι και το κρασί, το οποίο μπορεί να σερβιριστεί είτε κρύο, είτε ζεστό.

Όνομα : Hugs 
Ποτηρι : Old fashioned ή κούπα  
Γαρνιτούρα : φλούδα πορτοκαλί 

Συστατικά για 8 μερίδες :
400ml φρέσκο χυμό ροδι
100γρ μέλι
100γρ ζάχαρη καστανή
1 φρέσκια βανίλια Μαδαγασκάρης  
Φλούδες από ενα λεμόνι και από ένα πορτοκαλί 
100ml Ρούμι παλαιωμένο 
400ml Κόκκινο κρασί

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά (δε θέλουμε να βράσει) το χυμό ρόδι, το μέλι, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα ανακατεύουμε για 5 λεπτά.
Βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις φλούδες και αφήνουμε να κρυώσει.
Αφού κρυώσει, σουρώνουμε, προσθέτουμε το κρασί και το ρούμι και ανακατεύουμε.
Αποθηκεύουμε στο ψυγείο για 3 μέρες.

Σερβίρουμε παγωμένο με παγάκια η ζεστό σε κούπα αφού ζεστάνουμε για 1-2 λεπτά.

George Dendrakis 
Corporate Bar manager Hersonissos Group Hotels 
Bar manager Buddha bar beach Crete

 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΣΙΤΣΙΡΙΔΑΚΗΣ

Έχει πλέον αποσυρθεί από τα bar, έχει όμως αφήσει το "στίγμα" του, τόσο σε ιστορικό μπαρ των Χανίων όσο και ως βραβευμένος μεταξύ των 10 καλύτερων bartenders της χώρας. Το cocktail που προτείνει ο Χανιώτης bartender είναι από τη λίστα cocktail γνωστού εστιατορίου στο Ηράκλειο, την οποία έχει επιμεληθεί ο ίδιος. Η λίστα είναι βασισμένη στο καλλιτεχνικό ρεύμα του ιμπρεσιονισμού και ο κάθε πίνακας λειτουργεί σαν ένας ντελικάτος καμβάς για να αναπτυχθούν οι γεύσεις, τα αρώματα και τα χρώματα κάθε cocktail

Το cocktail που προτείνει ο Κυριάκος Τσιτσιριδάκης, όπως αναφέρει "είναι βασισμένο στον ομώνυμο πινακα που δημιούργησε ο Pierre Auguste Renoir το 1867. Είναι ένα ιδανικό εκλεπτυσμένο cocktail με ντελικάτα αρώματα, γεύσεις και χρώματα".

Όνομα : Diana
Ποτηρι : Coupette 
Γαρνιτούρα : Μια φέτα αποξηραμένο λεμόνι και ένα κλωνάρι θυμάρι

Συστατικά:
50 ml Votanikon Gin
25 ml Σπιτικό σιρόπι μελιού με σαφράν, θυμάρι, δενδρολίβανο και γκρέιπφρουτ
15 ml φρεσκοστυμμένο λεμόνι
1 πρέζα ανθό αλατιού

Για το σιρόπι μελιού θα χρειαστείτε:
200ml νερό, 200 gr μέλι, 1 κλωνάρι δενδρολίβανο, 2 κλωνάρια θυμάρι, 4-5 φλύδες ροζ γκρέιπφρουτ, 1/5
3 κουταλάκι του γλυκού σαφράν.
Αφού αφήσουμε τα υλικά να πάρουν μια βράση, αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και αποθηκεύουμε σε κλειστό μπουκάλι στο ψυγείο.

Εκτέλεση: 
Βάζουμε στο shaker 50 ml Votanikon Gin, 25 ml σπιτικό σιρόπι μελιού με δενδρολίβανο, θυμάρι, σαφράν και γκρέιπφρουτ, 15 ml φρεσκοστυμμένο λεμόνι και 1 πρέζα ανθό αλατιού.
Προσθέτουμε αρκετό πάγο στο shaker και χτυπάμε. Διπλοσουρώνουμε και σερβίρουμε σε ένα ποτήρι Coupette ή στο αγαπημένο μας ποτήρι. Γαρνίρουμε με μια φέτα αποξηραμένο λεμόνι και ένα κλωναρι θυμάρι.


ΓΙΑΝΝΗΣ GENGO

Ο Γιάννης Gengo, bartender εν ενεργεία σε γνωστό bar στο Ηράκλειο προτείνει ένα κλασικό Hot toddy, ένα cocktail με βάση το ουίσκι, το οποίο σερβίρεται ζεστό - ό,τι πρέπει δηλαδή για τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες!

Όνομα: Honeybisquit toddie
Ποτήρι: κούπα τσαγιού
Γαρνιτούρα: φλούδα πορτοκάλι

Συστατικά:
45 ml (1 1/2 σφηνακι) Ιρλανδεζικο ουισκι
15 ml (1/2 σφηνακι) λικερ μελι και βοτανα (Drambuie)
10 ml (1/3 σφηνακι) σιροπι κανελα, μελι & μπισκοτο (monin gingerbread)
90 ml Καυτο νερό

Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά στο ποτήρι και γεμίζουμε το υπόλοιπο με καυτό νερό. Τέλος πατάμε λίγο τη φλούδα πάνω από το ποτήρι, ώστε να το αρωματίσουμε.

Ανάλογα με το γούστο και τις ικανότητές σας, διαλέξτε τη συνταγή που επιθυμείτε να μοιραστείτε με τους καλεσμένους σας και ... στην υγεία σας!

 

Δείτε επίσης:

3 καλοκαιρινά κοκτέιλ a la Italia με βάση το αφρώδες κρασί

Πώς να φτιάξετε τα 8 πιο δημοφιλή κοκτέιλ με τζιν

Καλοκαιρινά κοκτέιλς- Τι γνωρίζεις;

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Πηγή: Κεντρική φωτογραφία από το χρήστη cottonbro στο Pexels

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ