Μελιτζανοσαλάτα: Από την Πόλη έρχεται...

Μελιτζανοσαλάτα: Από την Πόλη έρχεται...

Απλή, δωρική μα πληθωρική!

Πολιτικη μελιτζανοσαλάτα, με τέσσερα βασικά υλικά. Απλή, δωρική μα πληθωρική! Τρυφερή σάρκα μελιτζάνας με σκόρδο, ελαιόλαδο, ξύδι και μαϊντανό. Η ανυπέρβλητη νοστιμιά αυτής της μελιτζανοσαλάτας είναι η καπνιστή γεύση της, αυτή που προκύπτει από το σιγανό ψήσιμο στη σχάρα και δη πάνω από τα κάρβουνα. Οι μελιτζάνες διαλέγονται με προσοχή, οι πιο γεμάτες, αυτές που έχουν μπόλικη σάρκα πέφτουν στη σχάρα με τα κάρβουνα. Είκοσι περίπου λεπτά ψησίματος και είναι έτοιμες να γίνουν η πιο νόστιμη μελιτζανοσαλάτα. Μετά σκορδάκι, λαδάκι, ξύδι, και λίγο μαϊντανό και είναι έτοιμη η πιο απολαυστική μελιτζανοσαλάτα που έχετε δοκιμάσει ποτέ.

Μόνο κάντε μια μικρή… υποχώρηση. Μην χρησιμοποιήσετε multi, εκτός κι αν είναι ύψιστη ανάγκη. Προτιμήστε ένα μαχαίρι και πιρούνι ή κουτάλι για να φτιάξετε την μελιτζανοσαλάτα. Είναι πολύ ωραίο να μην χαθεί η υφή της μελιτζάνας, αυτές οι ίνες που την κάνουν κρουστή, πυκνή, που αφήνουν τη μυρωδιά και τη γεύση να γεμίσουν το στόμα. Τώρα που οι μελιτζάνες ετοιμάζονται να καθιερωθούν λόγω εποχής, φτιάξτε τη μελιτζανοσαλάτα. Θα γίνει η αγαπημένη σας για πολλά καλοκαίρια.



ΥΛΙΚΑ 3 - 4 (1.200 γρ.) μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες, (διαλέξτε “τροφαντές”) 50 ml ελαιόλαδο 50 ml ξύδι λευκό δυνατό 2-3 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα με το μέγεθος και με το πόσο θέλετε έντονη γεύση) λίγα κλαδάκια μαϊντανό 1 - 2 μικρές πιπερίτσες καυτερές, περίπου 1 κουτάλι του γλυκό ψιλοκομμένες (προαιρετικά) αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένετε καλά τις μελιτζάνες. Τις βάζετε να ψηθούν σε σχάρα ψησταριάς ή στον φούρνο της κουζίνας ή σε καμινέτο. Υπολογίστε συνολικά 20 - 30 λεπτά ανάλογα που θα γίνει το ψήσιμο. Γυρίστε τις 1 - 2 φορές για να ψηθούν ομοιόμορφα. Η ένδειξη ότι οι μελιτζάνες είναι ψημένες σωστά είναι να έχει ξεκολλήσει η φλούδα από τη σάρκα σε κάποια σημεία και η σάρκα να είναι μαλακιά και τρυφερή. Βγάζετε τις μελιτζάνες από τη φωτιά και τις αφήνετε σε ένα πιάτο να κρυώσουν ελαφρά. Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού και ενός μεγάλου κουταλιού, αφαιρείτε τη φλούδα προσεκτικά. Ακουμπήστε τη σάρκα σε ένα σουρωτήρι, χαράξτε με ένα μαχαίρι και ανοίξτε ώστε να δημιουργήσετε μεγαλύτερη επιφάνεια και να φύγουν τα περιττά υγρά πιο εύκολα. Αφήστε να στραγγίσουν για 15-20 λεπτά. Σε μια ξύλινη επιφάνεια ή σε ένα ευρύχωρο σκεύος αδειάστε το εσωτερικό από τις μελιτζάνες και αρχίστε να τις κόβετε με ένα μαχαίρι μέχρι να αρχίσουν να πολτοποιούνται. Λιώστε το σκόρδο και προσθέστε στις μελιτζάνες, ρίξτε αλάτι και πιπέρι, ανακατέψτε καλά με κουτάλι.
Αν χρησιμοποιήσετε τις καυτερές πιπερίτσες, ψιλοκόψτε τις και προσθέστε τις κι αυτές στο μείγμα. Συνεχίστε να κόβετε με το μαχαίρι, έτσι η μελιτζανοσαλάτα σας θα έχει ωραία υφή, θα είναι λεπτοκομμένη αλλά όχι… νιανιά, για αυτό το λόγο αποφύγετε τον μπλέντερ και χρησιμοποιήστε το μαχαίρι. Προσθέστε το ξύδι και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά. Δοκιμάστε τη γεύση και αναλόγως προσθέστε αλάτι, πιπέρι ή λαδόξυδο. Στο τέλος, ψιλοκόψτε τον μαϊντανό και ρίξτε τον στη σαλάτα. Ανακατεύετε καλά και σερβίρετε αμέσως ή την διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι την χρειαστείτε. Μπορείτε να την διατηρήσετε στο ψυγείο για 2-3 μέρες.



Πηγή: foodurismo.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ