Μουσική: Ο λόγος που όλα τα άλμπουμ κυκλοφορούν τις Παρασκευές

Newsroom
Newsroom

«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο κινηματογράφος είναι τις Τετάρτες. Η σκέψη ότι η Παρασκευή είναι ημέρα μουσικής προσφέρει μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση».

Το 2015, η Διεθνής Ομοσπονδία της Φωνογραφικής Βιομηχανίας αποφάσισε να εναρμονίσει τους κανόνες για να τους καταστήσει σαφέστερους προς όφελος τόσο των ακροατών όσο και των καλλιτεχνών.

Μπορεί να μην το ξέρετε, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια πραγματοποιείται μια παγκόσμια εναρμόνιση, έτσι ώστε τα δεκάδες νέα άλμπουμ που αναμένονται κάθε εβδομάδα να είναι διαθέσιμα την ίδια μέρα: Παρασκευή, λίγο πριν από το Σαββατοκύριακο.

Είτε είστε οπαδός του ράπερ Χόρνετ Λα Φραπέ είτε παρακολουθείτε την καριέρα του Κιντ Φραντζεσκόλι από τη Μασσαλία, ενώ παρακολουθείτε με τρυφερότητα την καριέρα της Κάιλι Μινόγκ, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες κυκλοφορούν τα νέα τους άλμπουμ την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου. Είναι διαθέσιμα από τα μεσάνυχτα σε όλες τις πλατφόρμες και στα αγαπημένα σας καταστήματα, μαζί με δεκάδες άλλα λιγότερο προβεβλημένα έργα.

Εναρμόνιση της παραγωγής παγκοσμίως

Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν πάντα τόσο ξεκάθαρα. Πριν από το 2015, τα νέα προϊόντα κυκλοφορούσαν γενικά τις Δευτέρες, ενώ στις ΗΠΑ κυκλοφορούσαν τις Τρίτες. Η εναρμόνιση ήρθε από τα πάνω, από μια απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας της Φωνογραφικής Βιομηχανίας (IFPI), της οποίας το Συνδικάτο Εθνικής Φωνογραφικής Έκδοσης (Snep) και ο διευθύνων σύμβουλός του, Αλεξάντερ Λας, είναι μέλη.

«Ήταν απογοητευτικό για τον καταναλωτή να βλέπει ότι ο γείτονας είχε προγενέστερη ημερομηνία κυκλοφορίας και ότι μπορούσε να έχει πρόσβαση στο νέο άλμπουμ του αγαπημένου του καλλιτέχνη λίγες ημέρες πριν από τον ίδιο», πιστεύει.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο κινηματογράφος είναι τις Τετάρτες. Η σκέψη ότι η Παρασκευή είναι ημέρα μουσικής προσφέρει μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση».

Αυτή η εναρμόνιση της Παρασκευής αποτρέπει επίσης την πειρατεία και την παράνομη ανάρτηση στο διαδίκτυο των άλμπουμ που κυκλοφορούν νωρίτερα σε άλλα μέρη του κόσμου πριν από την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας. Αυτό απλοποιεί τις κατατάξεις. «Αξίζει επίσης να θυμόμαστε ότι οι πλατφόρμες ενημερώνουν τις συντακτικές λίστες αναπαραγωγής τους τις Παρασκευές», εξηγεί η Κλαρίς Αρνού, διευθύντρια της ανεξάρτητης εταιρείας Yotanka. Αυτό καθορίζει εν μέρει τη ζωή των ετικετών και των κυκλοφοριών. Οι αγορές φυσικών άλμπουμ συγκεντρώνονται συχνά τα Σαββατοκύριακα, ιδίως τα Σάββατα. Επομένως, είναι πιο ενδιαφέρον να είσαι τις Παρασκευές παρά τις Δευτέρες, όπως συνέβαινε παλαιότερα».

Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι την Παρασκευή

Μια σημαντική διευκρίνιση: κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να περιμένει μέχρι την Παρασκευή. Οι σούπερ σταρ της μουσικής ξεφεύγουν σε μεγάλο βαθμό από αυτούς τους κανόνες, όπως και πολλοί πιο εμπιστευτικοί καλλιτέχνες, προκειμένου να ξεχωρίσουν από το πλήθος, έστω κι αν «όλοι επωφελούνται, συμπεριλαμβανομένων των ανερχόμενων καλλιτεχνών», σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Λας από τη Snep. «Είσαι μέρος της μουσικής επικαιρότητας, οπότε επωφελείσαι από την προβολή των μεγάλων έργων που βγαίνουν ταυτόχρονα με σένα», εξηγεί.

Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει τις περιόδους υπερπληθώρας εξόδων, ειδικά στην αρχή της σχολικής χρονιάς και λίγες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, οι οποίες είναι αρνητικές για όλους.

Πηγή: Radio France

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ