Ποιοι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν το σκόρδο

Newsroom
Newsroom

Το σκόρδο είναι εξαιρετικό για το ανοσοποιητικό. Αν και κάνει πολύ καλό στους περισσότερους ανθρώπους, υπάρχουν μερικοί που πρέπει να αποφεύγουν να το καταναλώνουν.

Καλοκαίρι ή χειμώνας, άνοιξη ή φθινόπωρο, το σκόρδο συνήθως ταιριάζει με σχεδόν όλες τις συνταγές. Αρκεί λίγο σκόρδο και το φαγητό αποκτά άλλη γεύση. Ιδίως το χειμώνα, πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν να βάζουν σκόρδο στα φαγητά, καθώς θεωρείται σαν superfood και έχει διάφορα οφέλη για την υγεία. Εξάλλου, το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο για να αντιμετωπίσει μια σειρά παθήσεων.

Το σκόρδο είναι εξαιρετικό για το ανοσοποιητικό, γι’ αυτό και συνιστάται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Κάποιοι μάλιστα το τρώνε ωμό το πρωί. Υπάρχουν πολλά περισσότερα οφέλη για την υγεία του σκόρδου, αλλά δεν μπορούν όλοι να τα απολαύσουν. Αν και κάνει πολύ καλό στους περισσότερους ανθρώπους, υπάρχουν μερικοί που πρέπει να αποφεύγουν να το καταναλώνουν.

Ποιοι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν το σκόρδο

  • Τα άτομα με προβλήματα οξύτητας
  • Τα άτομα με ευαίσθητο στομάχι
  • Τα άτομα με προβλήματα αναπνοής ή μυρωδιάς
  • Τα άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά
  • Έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που θηλάζουν
  • Άτομα με αλλεργίες στην οικογένεια allium
  • Τα άτομα με προβλήματα οξύτητας

Για όσους έχουν προβλήματα οξύτητας, η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να οδηγήσει σε καούρα. Άρα, θα πρέπει να το αποφεύγουν. Είναι ακόμη χειρότερο όταν τα άτομα με σχετικά προβλήματα το τρώνε με άδειο στομάχι.

Τα άτομα με ευαίσθητο στομάχι

Τα άτομα με αδύναμο ή ευαίσθητο στομάχι βρίσκονται επίσης στη λίστα, καθώς η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές. Έτσι, αν δεν θέλετε να τρέχετε στην τουαλέτα ξανά και ξανά, είναι καλύτερο να μείνετε μακριά από το σκόρδο.

Τα άτομα με προβλήματα αναπνοής ή μυρωδιάς

Υπάρχουν κάποιοι που έχουν πρόβλημα με την αναπνοή και τη μυρωδιά του σώματος, οπότε δεν πρέπει να το τρώνε για να αποφύγουν την μυρωδιά που αφήνει το σκόρδο.

Τα άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά

Τα αντιπηκτικά λαμβάνονται κυρίως από άτομα με κάποια καρδιακή πάθηση ή ασθένεια. Επίσης, δεν πρέπει να καταναλώνουν πολύ σκόρδο γιατί μπορεί να αυξήσει την αραίωση του αίματος.

Έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που θηλάζουν

Ενώ το σκόρδο είναι γενικά ασφαλές σε μικρές ποσότητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με την πρόσληψη σκόρδου κατά τη διάρκεια αυτών των φάσεων.

Άτομα με αλλεργίες στην οικογένεια allium

Το σκόρδο ανήκει στην οικογένεια Allium, η οποία περιλαμβάνει επίσης τα κρεμμύδια, τα πράσα και το σχοινόπρασο. Τα άτομα με αλλεργίες στα λαχανικά της οικογένειας allium μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις στο σκόρδο, όπως κνίδωση, φαγούρα ή πρήξιμο. Η αλλεργία στο σκόρδο είναι σπάνια. Εάν είστε αλλεργικοί στο σκόρδο, μπορεί να είστε αλλεργικοί στο μαγειρεμένο ή στο ωμό σκόρδο ή σε όλες τις μορφές του.

Η αλλεργία στο σκόρδο προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας αναγνωρίζει λανθασμένα το σκόρδο ως επιβλαβές και παράγει αντισώματα σε μια προσπάθεια να το καταπολεμήσει. Αυτή η αντίδραση μπορεί να εμφανιστεί αμέσως μετά την επαφή ή εντός δύο ωρών μετά την κατάποση ή το άγγιγμα σκόρδου.

Οφέλη για την υγεία του σκόρδου

Το σκόρδο δεν είναι κακό ή επιβλαβές για όλους. Στην πραγματικότητα, το σκόρδο είναι εξαιρετικό για άτομα που δεν έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Το σκόρδο έχει επίσης αντιβιοτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος, και γι’ αυτό συνιστάται κυρίως να συμπεριλαμβάνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα στις σούπες και τα λαχανικά. Επειδή κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου, είστε πιο επιρρεπείς στο κρυολόγημα και τις λοιμώξεις,  το σκόρδο μπορεί πραγματικά να είναι ευεργετικό, λόγω της ιδιότητάς του που τονώνει το ανοσοποιητικό.

1. Το σκόρδο περιέχει ενώσεις με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες

2. Το σκόρδο είναι εξαιρετικά θρεπτικό και έχει πολύ λίγες θερμίδες

3. Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος

4. Οι δραστικές ενώσεις του σκόρδου μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση

5. Το σκόρδο βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

6. Το σκόρδο περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας

7. Το σκόρδο μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

8. Τα συμπληρώματα σκόρδου μπορεί να βελτιώσουν την αθλητική σας απόδοση

9. Η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση των βαρέων μετάλλων στο σώμα

10. Το σκόρδο μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών

11. Το σκόρδο είναι εύκολο να συμπεριληφθεί στη διατροφή σας και προσθέτει γεύση


Πώς να τρώτε το σκόρδο

Το σκόρδο μπορεί να προστίθεται σχεδόν σε κάθε φαγητό, όμως το καλύτερο απ’ όλα είναι η κατανάλωση ωμού σκόρδου. Μπορείτε ακόμη και να το σοτάρετε ελαφρά αντί να το μαγειρέψετε πολύ, επειδή η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να σκοτώσει την αντιοξειδωτική ένωση που βρίσκεται στο σκόρδο. Είναι υπεύθυνο για την παροχή ιδιοτήτων που τονώνουν το ανοσοποιητικό. Επομένως, μην το μαγειρεύετε πάνω από 60 βαθμούς Κελσίου, αν θέλετε να απολαύσετε τα οφέλη του σκόρδου για την υγεία.

Πηγή: foxreport.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ