Πώς να φτιάξετε καραμελωμένα κρεμμύδια στο τηγάνι ή στο φούρνο

Η χαρακτηριστική, φυσική γλυκύτητά τους αρέσει· και «κοντράρει» ωραία με τα αλμυρά. 

Σχεδόν παντού μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Βάζουν την πινελιά τους στα μπέργκερ, στα σάντουιτς και στα χοτ ντογκ, δίνουν γεύση σε ντιπ, αλλά και στην πίτσα, στις τάρτες και στις σάλτσες για τα ζυμαρικά, συνοδεύουν πουλερικά και κόκκινο κρέας ‒ιδίως με το ψητό συκώτι είναι πολύ ωραίος συνδυασμός‒ τυριά και αλλαντικά, ενώ κάνουν καλή παρέα και με τα όσπρια. Προσθέστε μια γενναία κουταλιά στη φάβα, μαζί με λίγη κάπαρη και θα δείτε ότι της ταιριάζουν πολύ. Η χαρακτηριστική, φυσική γλυκύτητά τους αρέσει· και «κοντράρει» ωραία με τα αλμυρά. 

Για να τα φτιάξετε, το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να ξεφλουδίσετε τέσσερα μεγάλα κρεμμύδια, να τα κόψετε πρώτα κάθετα στη μέση, κι αφού αφαιρέσετε το στέλεχος, να τα κόψετε σε λεπτές φέτες. Σ’ αυτό το σημείο έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε δύο δρόμους: εκείνον του τηγανιού και εκείνον του φούρνου. Και ο μεν και ο δε χρειάζονται λίγη προσοχή, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Τα καραμελωμένα κρεμμύδια σας θα λιώνουν στο στόμα.

Στην πρώτη περίπτωση προτιμήστε ένα μαντεμένιο ή αντικολλητικό τηγάνι με φαρδιά βάση ούτως ώστε τα κρεμμύδια να μην «στριμωχτούν» ‒ έτσι τα υγρά τους θα εξατμιστούν χωρίς τα κρεμμύδια να βράσουν. Τα σοτάρετε αρχικά σε δυνατή αρχικά φωτιά, σε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή έναν συνδυασμό βούτυρου- ελαιόλαδου, προσθέτοντας μια πρέζα αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν και βγάλουν ένα μεγάλο μέρος από τα υγρά τους. Αυτό θα πάρει περίπου 4-5 λεπτά.

Στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά, ρίχνετε 1-2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ή καστανή ζάχαρη και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 20-30 λεπτά, ξύνοντας, ανά διαστήματα, τα κρεμμύδια που κολλάνε στον πάτο του τηγανιού με μια ξύλινη κουτάλα. Αν δείτε ότι χρειάζονται παραπάνω υγρασία, προσθέτετε λίγο νερό, κρασί ή ζωμό κοτόπουλου. Μόλις πάρουν χρώμα ξανθοκάστανο, προσθέτετε 1 με 1½ κουταλιά της σούπας μπαλσάμικο και τα αφήνετε στη φωτιά, ανακατεύοντας όποτε χρειαστεί, για άλλα 10-15 λεπτά.

Στη δεύτερη περίπτωση, του φούρνου, τοποθετείτε τις φέτες των κρεμμυδιών σε ένα πυρέξ ή ένα ταψάκι που το έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί, τις πασπαλίζετε με τη ζάχαρη (1 με 1½ κουταλιά) και τις ραντίζετε με 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Μπορείτε αν θέλετε να πλουτίσετε κι άλλο τη γεύση τους να προσθέσετε 2-3 σκελίδες σκόρδο και 3-4 κλαράκια φρέσκο θυμάρι. Τα ανακατεύετε πολύ καλά και τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180°C φούρνο, σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο, για 30 λεπτά περίπου.

Στη συνέχεια, τα ξεσκεπάζετε, τα ραντίζετε με λίγο μπαλσάμικο, ανακατεύετε και πάλι ούτως ώστε να ψηθούν και να καραμελώσουν ομοιόμορφα, και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20-30 λεπτά ακόμη. Πριν τα αξιοποιήσετε, αφαιρείτε το σκόρδο και τα κλαράκια του θυμαριού κι ελέγχετε το αλάτι και το πιπέρι.

Είτε προτιμήσετε το τηγάνι, είτε τον φούρνο, αν δεν χρησιμοποιήσετε όλη τη ποσότητα που ετοιμάσατε μπορείτε, αφού κρυώσουν, να τα κλείσετε σε αεροστεγές βαζάκι και να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για μια εβδομάδα.

Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ