«Ξεφορτώθηκα το κινητό μου και αγόρασα ξυπνητήρι»

Newsroom
Newsroom

Πώς μια απλή κίνηση μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σας

Τα ξυπνητήρια σήμερα μοιάζουν πλέον με αρχαία τεχνολογία, καθώς οι περισσότεροι πλέον χρησιμοποιούμε το ξυπνητήρι του κινητού μας. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η αυξημένη χρήση του κινητού, επηρεάζει αρνητικά την πρωινή μας ρουτίνα.

«Όταν ξυπνάτε το πρωί το ιδανικό είναι να δώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας πριν αρχίσετε να βομβαρδίζεστε με όλα τα άλλα που συμβαίνουν στον κόσμο. Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να προσαρμοστεί στον πραγματικό κόσμο» σημειώνει, η προπονήτρια ψυχικής υγείας και ευεξίας Lily Silverton και συμπληρώνει πως «ιστορικά δεν έχουμε συνηθίσει να μας αφαιρείται η προσοχή τόσο πολύ όσο σήμερα».

 

Πριν τα ξυπνητήρια, ήταν οι κόκορες, οι καμπάνες της εκκλησίας, άνθρωποι που πληρώνονταν για να πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και να ξυπνάνε όσους έπρεπε να πάνε στη δουλειά και, φυσικά, οι ουροδόχοι κύστες μας που μας σήκωναν από το κρεβάτι. Πιστεύεται ότι ο ωρολογοποιός Levi Hutchins από το Concord του New Hampshire εφηύρε το πρώτο ξυπνητήρι το 1787. Το σχέδιό του χτυπούσε μόνο μία φορά στις 4 π.μ., την ώρα που προτιμούσε ο ίδιος να ξυπνάει.

 

Λίγα είναι γνωστά για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ρολογιού, όμως, ο ίδιος έγραφε πως «Ήταν  δύσκολη όχι η εκτέλεση, αλλά η σύλληψη ενός ρολογιού που θα μπορεί να χτυπάει σαν κουδούνι». Ο Hutchins δεν κατοχύρωσε ποτέ δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ούτε κατασκεύασε, τελικά, το ρολόι.

Έναν αιώνα αργότερα, το 1984, ο Γάλλος εφευρέτης Antoine Redier έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατοχύρωσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα ρυθμιζόμενο μηχανικό ξυπνητήρι. Το 1876 ο ωρολογοποιός Seth E. Thomas  από τις ΗΠΑ κατοχύρωσε, επίση, ένα  δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα μικρό μηχανικό κουρδιστό ρολόι, με αποτέλεσμα να διαχυθεί η τεχνολογία στη χώρα. Οι Γερμανοί ακολούθησαν σύντομα και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1800 είχε εφευρεθεί το πρώτο ηλεκτρικό ξυπνητήρι.

Σήμερα μπορεί κανείς να επιλέξει μεταξύ μιας τεράστιας γκάμας ρολογιών, που περιλαμβάνει από ραδιοφωνικά ξυπνητήρια, όπως το Panasonic RC-6025, που απαθανατίστηκε στην ταινία Groundhog Day του 1993, ρετρό σχέδια  όπως αυτά της Roberts και πιο μοντέρνα με έγχρωμα νυχτερινά φώτα, προβολείς, ηχεία με θύρες USB, έλεγχο θερμοκρασίας και υγρασίας.

Πέρυσι, η Braun κυκλοφόρησε μια επανέκδοση του κλασικό ξυπνητηριού BC02 το οποίο σχεδίασαν το 1980 οι Dieter Rams και Dietrich Lubs σε συνεργασία με την Off-White του αείμνηστου Virgil Abloh . Η εταιρεία Paul Smith κυκλοφορεί, επίσης, τα δικά της ρολόγια από το 2020.

«Η τεχνολογία εκμεταλλεύεται τις ψυχολογικές μας αδυναμίες. Το να είσαι συνδεδεμένος είναι καταπληκτικό και ταυτόχρονα αφόρητο ταυτόχρονα. Το θέμα είναι να το διαχειριστείς αυτό και να δημιουργήσεις μια λειτουργική ρουτίνα» σχολιάζει η Silverton. 

 

 

Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ