Απέσυρε η υπ. Πολιτισμού τις διατάξεις για το Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά Λέσβου

Δεκτό έγινε το αίτημα για απόσυρση της δωρεάς

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, απέσυρε από το νομοσχέδιο που συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεως για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, τις διατάξεις που αφορούν το Μουσείο Βρανά, κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει ο Νίκος Σηφουνάκης, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας, "Αρχιπέλαγος Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά", του Δήμου Λέσβου.

Κατά την ακρόαση φορέων την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Σηφουνάκης ζήτησε την απόσυρση της δωρεάς καθώς όπως είπε, στο σχέδιο νόμου δεν έγιναν αποδεκτοί οι όροι που καταγράφονταν στην συμβολαιογραφική πράξη της δωρεάς του Μουσείου Βρανά, μεταξύ των οποίων προβλεπόταν ότι θα παρέμενε ο ίδιος πρόεδρος και υπό την νέα μορφή του ως ν.π.ι.δ.

 

Η κ. Μενδώνη, σε παρέμβαση της είχε διευκρινίσει ότι ποτέ στο υπουργικό της γραφείο δεν βρέθηκε ο φάκελος με τη συμβολαιογραφική πράξη της δωρεάς και επιφυλάχθηκε για τη σημερινή συζήτηση, ώστε να διερευνήσει τι είχε συμβεί.

"Η συμβολαιογραφική πράξη για τη δωρεά με τα 16 συνημμένα που κατατέθηκε στην τότε υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, δεν βρέθηκε στο πρωτόκολλο του γραφείου του υπουργού, παρά τις επίπονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν", ανέφερε χαρακτηριστικά σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού, δηλώνοντας ότι κάνει αποδεκτό το αίτημα της απόσυρσης της δωρεάς του Μουσείου Βρανά.

"Το υπουργείο Πολιτισμού αποδέχθηκε την "υιοθεσία” του Μουσείου γιατί δεν μπορούσε να καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας του. Αποσύρονται οι δέκα διατάξεις του νομοσχεδίου που αναφέρονται στο Μουσείο Βρανά", διευκρίνισε η κ. Μενδώνη διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι " το υπουργείου Πολιτισμού, μέσα στο 2021, θα προσπαθήσει, επιχορηγώντας την εταιρεία Αρχιπέλαγος, να καλύψει ένα μέρος των δαπανών του Μουσείου".

 

Οι θέσεις των αρχαιολόγων

Τις θέσεις και προτάσεις του επί του σχεδίου νόμου με τίτλο "Αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και μετονομασία του σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, ίδρυση ν.π.ι.δ. με την επωνυμία "Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά” στον Δήμο Λέσβου, προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο εξωτερικό, ρυθμίσεις για το ιστορικό μουσείο Κρήτης και το μουσείο "Φοίβος Ανωγειανάκης” και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού", που συζητείται στη Βουλή, γνωστοποίησε σήμερα ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων.

Ο Σύλλογος, που θεωρεί "αναντίρρητη" την "αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του Οργανισμού και αναβάθμισης της λειτουργίας του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων", προτείνει ορισμένες αλλαγές σε ρυθμίσεις που το αφορούν, όπως για παράδειγμα την "απόσυρση της παρ. 1 του άρθρου 5, η οποία αν παραμείνει ως έχει θέτει εν αμφιβόλω τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των εσόδων στον συγκεκριμένο τομέα, τόσο των ακινήτων ιδιοκτησίας ΟΔΑΠ όσο και του ΥΠΠΟΑ". Αλλαγές προτείνει ο Σύλλογος και σε άλλες διατάξεις, ενώ επί των προτεινομένων στο παραπάνω σχέδιο νόμου διατάξεων, τις απόψεις του με γραπτό υπόμνημα, αλλά και προφορικά, παρουσίασε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων την Παρασκευή 4/12/2020 ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος σήμερα απέστειλε και συμπληρωματικό υπόμνημα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ